lördag 14 december 2019

"Rooster Bar" av John Grisham

Författare: John Grisham
Titel: Rooster Bar
Genre: Thriller
Antal sidor: 375
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Rooster Bar
Översättare: Kjell Waltman
Serie: -
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: (original) 2017 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 28 november 2019
Första meningen: När året nu närmade sig sitt slut firades julhelgen som vanligt, men hemma hos familjen Frazier fanns det inte mycket att glädjas över.

Baksidetext
Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld. De trodde helhjärtat att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhället. Men nu, på tredje året i utbildningen, inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielån för att ha råd med den privata utbildningen. En utbildning som visar sig vara så värdelös att eleverna knappt lyckas gå ut med fullständiga betyg eller därefter få något jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som dessutom är knuten till en bank som specialiserat sig på just studielån... Ju mer Mark, Todd och Zola gräver kring skolans ekonomi, desto märkligare saker dyker upp. På deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans ägare...

Min kommentar
Ända sedan jag läste min allra första John Grisham (Firman, 1994) så har han hållit sig i toppskiktet av mina favoritförfattare. Hans böcker kommer nog alltid att ligga på min auto-buy-lista, men trots det så har jag på något sätt glömt bort att läsa dem. Därför kom den oväntade förfrågningen på Instagram som en väldigt glad överraskning och jag tackade omedelbart till boken för att läsa den direkt när den dök upp med posten.

Det var många år sedan jag läste en av Grishams advokatthrillers och det kan vara så att jag har glömt bort hans stil. Jag blev lite överraskad av det lite torra språket. Man skulle kunna kalla det för motsatsen till poetiskt. Ibland kändes det som att läsa en polisrapport (tror jag) och det var lite som en uppräkning av händelser..

Efter att ha läst baksidetexten så förväntade jag mig en helt annan historia och jag tror att jag hade uppskattat den förväntade berättelsen mer än den som det hela blev. Huvudpersonerna här är inte de vanliga underdogs som Grisham brukar berätta om. Todd och Mark är så arroganta och helt utan moralisk kompass att det är omöjligt för mig att gilla dem och heja på dem. Deras arrogans gör att de fattar riktigt korkade beslut. Det ena värre än det andra. Utan att ens reflektera över hur deras beslut kan påverka andra, oskyldiga, människor. De skyller på att de är offer och tycker att det ger dem rätt att ta den breda vägen. Man är inte ursäktad för att livet är tufft. Jag har så otroligt svårt för när människor som man måste kunna lita på blir brottslingar. Den här biten hade inte alls behövts.

Det finns alldeles för många sidohistorier i den här berättelsen, förmodligen för att få med så mycket som möjligt av olika samhällsföreteelser. Jag kan tycka att man inte alls behöver ta upp alla världens orättvisor i samma bok.

Hela den här historien bygger tydligen på en tidningsartikel som Grisham läste och som handlade om det som torde vara bokens grundhistoria. Jag har inga problem att se detta som ett möjligt scenario och jag är väldigt tacksam för att Sverige har ett helt annat system när det gäller högre utbildning.

Jag kan inte ranka Rooster Bar som någon av Grishams bästa, men den är intressant. Om man inte har svårt att känna sympati för arroganta lurendrejare så kan den nog vara riktigt bra.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,62 i genomsnitt (beräknat 62 106 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Rooster Bar: Kan inte hitta någon.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

2 kommentarer:

  1. Är jättesugen på att läsa den här boken. Har gillat det mesta jag läst av Grisham genom åren.

    SvaraRadera