tisdag 24 december 2019

Kommande böcker januari 2020

Bokutgivningen sätter fart igen. Det är väldigt många böcker i januari som lockar genom miljön där de utspelar sig. Och många svenska deckardebuter. En lovande månad alltså.

Creepypasta - spökhistorier från internet av Jack Werner
Genre: Skräck
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-01-24
Förlag: B Wahlströms

Från Bokus
Boken kom ut 2014. Året därpå blev den en podd. Nu är Creepypodden en av Sveriges absolut största, men boken har i åratal varit slutsåld och omöjlig att få tag i. Tills nu. Äntligen kommer den unika nätskräckantologin Creepypasta -- spökhistorier från internet ut i en omarbetad nyutgåva.
Några år efter millennieskiftet började olika spökhistorier dyka upp på forum och bloggar, skärmdumpade skräckberättelser skrivna av okända och hemlighetsfulla användare, kusliga upplevelser från en generation med internet som både vardagsrum och bakgård. I Creepypasta -- spökhistorier från internet samlade och analyserade journalisten Jack Werner ett urval av de bästa och mest skrämmande berättelserna. Boken hittade en hängiven publik.
I denna nyutgåva har Werner omarbetat och uppdaterat sin bok, och kompletterat den med ett kapitel om Sveriges största skräckpodd.


Ja. Jag vet att denna inte borde få vara med här, men här är det jag som bestämmer och jag har så länge velat läsa denna.En avlägsen kust av Jenny Colgan
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 183
Utgivningsdatum: 2020-01-28
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Lorna bor på den lilla skotska ön Mure. En fridfull plats, där alla hjälper sina grannar. Men när den lokala läkaren ska gå i pension, finns ingen som vill ta hans plats. Mure är för litet och ligger alldeles för avsides.

Långt därifrån i ett överfullt flyktingläger håller Saif på att behandla en pojke som skurit sig illa i handen. Saif är själv flykting, men han är också läkare och precis det Mure behöver.

Saif anländer till Mure och välkomnas med öppna armar. Men kommer han att kunna gå vidare trots sina tunga minnen och svåra erfarenheter? Den här sommaren gör Saif sitt bästa för att känna sig som hemma i en ny och obekant miljö, och för Lorna kommer ingenting mer bli sig likt.


Visserligen bara en kortroman och jag har inte läst någon del i den här serien, men ändå.Dödens flod av Dervla McTiernan
Genre: Kriminalroman
Serie: Cormac Reilly (1)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
När Aisling Conroys pojkvän Jack hittats i floden Corribs mörka, iskalla vatten informerar polisen henne om att det var självmord. I ett försök att glömma begraver hon sig i arbete - men efter flera år utomlands återvänder Jacks syster Maude till Irland, och hon är fast besluten att bevisa att Jack mördades. Samtidigt har kommissarie Cormac Reilly, som nyligen flyttats till Galway från sin insatsstyrka i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt cold case - en oavsiktlig överdos som dödade Jack och Maudes drog- och alkoholmissbrukande mor. De andra kommissarierna kopplar Jacks död till hans mors - Cormac är under ökad press att gripa Maude, och det snabbt. Men hans instinkt säger honom att allt inte är som det verkar...

Irländskt lockar alltid och Galway alltså, dit åker jag väldigt gärna igen. Om det så bara är i läsfåtöljen.Ut ur skuggorna av G R Halliday
Genre: Kriminalroman
Serie: Monica Kennedy (1)
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
Sextonåriga Robert kommer hem sent. Utan ett ord till sin pappa går han upp till sitt sovrum. Det var sista gången Robert sågs vid liv.

En kropp hittas på det skotska höglandets kust. Kriminalkommissarie Monica Kennedy står vid offret i det vackra, avlägsna landskapet. Hennes instinkt säger att fallet inte kommer att börja och sluta med ett enskilt dödsfall. Samtidigt är den Inverness-baserade socialarbetaren Michael Bach oroad över en av sina klienter vars sista korrespondens var ett enda SMS; Nichol Morgan har saknats i sju dagar.

Monica står inför utmaningen att fånga en mördare som minutiöst har betraktat och inväntat sitt offer, Michael fortsätter desperat att söka efter Nichol, innan mördaren kräver en till person om livet.


Skotska höglandets kust... ibland behövs det inte mer än så.Fågeltribunalen av Agnes Ravatn
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 208
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Modernista

Från Bokus
TV-programledaren Allis Hagtorn lämnar sin partner och sitt jobb för att gå i frivillig exil i ett ensligt hus beläget vid en isolerad fjord. Men hennes nya jobb som hushållerska och trädgårdsmästare är inte vad det ser ut att vara, och hennes tystlåtne, vresige arbetsgivare, 44-årige Sigurd Bagge, är inte heller den hon hade förväntat sig.

Medan de väntar på att hans hustru ska återvända från en resa utvecklas deras tysta, obekväma möten till en isande, besatt relation -och det blir uppenbart att ett försök till gottgörelse för det förflutnas synder inte är tillräckligt.


Oh, den här låter intressant.Evvie Drake börjar om av Linda Holmes
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-02
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
I en sömnig kuststad i Maine bor den unga nyblivna änkan Eveleth "Evvie" Drake ensam i sitt smärtsamt tomma, stora hus. Det har gått ett år sedan hennes make Tim dog i en bilolycka och Evvie lämnar knappt huset. Alla i staden tror att det är sorgen som får henne att stanna hemma och Evvie avslöjar inte sanningen, inte ens för sin bästa vän Andy.

Samtidigt i New York kämpar Dean Tenney, tidigare professionell basebollspelare och Andys barndomsvän, med varje idrottares värsta mardröm: han kan inte längre leverera på planen och han vet inte varför. Så när en mediestorm blåser upp och Andy erbjuder Dean att komma till Maine, verkar det som den perfekta tillflyktsorten.

När Dean flyttar in i en lägenhet i Evvies hus ingår de en pakt: Dean frågar inte om Evvies man och Evvie frågar inte om Deans bekymmer. Regler har dock den lustiga benägenheten att brytas, och det som började som en oväntad vänskap övergår snart i något mer. Men för att gå vidare måste de båda göra upp med sitt förflutna och avslöja hemligheterna de burit på så länge.


Något mera ljust och fluffigt kanske? Det kan man sannerligen behöva i mörka januari.Än sjunger hon inga sånger av Susanne Fellbrink
Genre: Kriminalroman
Serie: Cilla Fallander (1)
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2020-01-13
Förlag: Printz

Från Bokus
Cilla Fallander har alltid levt för musiken, men en händelse i det förflutna satte stopp för en heltidskarriär som artist. I stället arbetar hon nu som nattreporter på Sundsvallstidningen, samtidigt som hon försöker hantera ett äktenskap och två små barn med olika sångframträdanden på helgerna. När hon får idén att starta en showgrupp bestämmer hon sig: det är äntligen dags att satsa på musiken fullt ut.

Samtidigt sprider sig en isande oro i Sundsvall. Flera kvinnor har överfallits av en okänd förövare, och vissa har även rövats bort. Cilla börjar mer och mer känna sig övervakad i sin villa och när en personlig tragedi slår till blir hon tvungen att börja nysta i brotten som drabbat staden.

I ett bortglömt hus inte långt därifrån smider en man sina planer. Han längtar efter sällskap. Längtar efter någon som kan sjunga för honom. Och han har siktet inställt på Cilla.


Debutdeckare är alltid intressant.Farliga affärer av Ellinor Wessel
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-14
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Johan Wagner har allt man kan önska sig: ett framgångsrikt bilhandelsföretag, ett lyxigt hus, en vacker fru och tre barn. När han en dag försvinner uppdagas även en älskarinna i den femton år yngre och drivna Emily Tranchell, anställd som regionchef på Porsche.

Inget tyder på att ett brott har begåtts, men den äldre polismannen Thomas Stark blir alltmer övertygad om att något inte stämmer. Emily och Thomas förenas i sitt sökande efter den försvunne bilhandlaren, och beträder därmed en värld som står i bjärt kontrast till den svenska idyllen.


Ännu en svensk debut.Kim Larsen - Mina unga år av Jens Andersen
Genre: Biografi
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-01-15
Förlag: Karneval Förlag

Från Bokus
I Kim Larsen Mina unga år berättar Kim Larsen, den legendariske sångaren i Gasolin' och sångpoe ten, historien om sin barndom och ungdom. Boken är baserad på en serie samtal mellan Kim Larsen och författaren Jens Andersen som fördes över Larsens köksbord i Odense under första halvan av 2018.

Ända sedan jag hörde Hva' gør vi nu, lille du första gången på 70-talet så har Kim Larsen haft en väldigt speciell plats i mitt hjärta.Mordet på en sjöjungfru av Thomas Rydahl & A J Kazinksi
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-15
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
Köpenhamn 1830. Staden plågas av fattigdom, sjukdom och politisk oro. Polisen står handfallen och avskyvärda brott förblir olösta. När den unge författaren H.C. Andersen anklagas för ett bestialiskt mord måste han själv försöka hitta den riktige mördaren och lösa mysteriet för att inte bli oskyldigt dömd.

Till sin hjälp har H.C. Andersen sin berömda näsa för grymhet och en intuitiv kunskap om psykologisk profilering.


Jag hade egentligen redan hoppat över den här boken, sedan läste jag vad den handlar om. Mindblowing!Mannen som visste allt av Deborah Levy
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 238
Utgivningsdatum: 2020-01-16
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Det är 1988 och den unge historikern Saul Adler kliver ut på det berömda övergångsstället vid Abbey Road Studios i London för att hans flickvän Jennifer ska ta en bild av honom. Någon stund senare vaknar Saul till liv när en tysk bilförare står lutad över honom och frågar hur han mår. Saul reser sig upp, borstar av sig, ser att han har några skrubbsår men att han i övrigt är oskadd. Men plötsligt stämmer ingenting, verkligheten har fått slagsida. Jennifer gör genast slut med honom: Fuck off Saul, skriker hon i avsky och Saul ger sig lite stukad iväg på sin planerade forskningresa till DDR. Han blir blixtförälskad i sin östtyska guide, tolken och översättaren Walter, som samtidigt övervakar Sauls förehavanden. Ännu mer komplicerat blir det när Walters syster, Luna kallad, ett inbitet Beatlesfan, förför Saul.

När Saul sedan vaknar är det 2016 och vid hans sida sitter Jennifer, fast 28 år äldre. Vad var det som hände egentligen? När korsade Saul Abbey Road? Och hur kommer det sig att London och Berlin, under Sauls berättelse, burit på sådana likheter?


Låter ju jättespännande!Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson
Genre: Kriminalroman
Serie: Doggerland (3)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-01-20
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.

Nästa morgon är Luna försvunnen.

Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden. Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.


Tredje delen av en deckarserie, som jag är osäker på om jag ens känner till.Gräddhyllan av Elin Eldestrand
Genre: Feelgood
Serie: En framtida hemmafrus bekännelser (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-21
Förlag: Hoi Förlag

Från Bokus
Charlie är nyförlovad med Erik och den glänsande ringen på hennes finger får hela Luddinge att kyssa marken hon går på. Som om det inte är nog har hon fått korn på ett tjusigt jobb, men den nye överdirektören erbjuder henne ett jobb som innebär att lyfta på kjolen när helst hans lustar faller på. Men en pilsk överdirektör är långt ifrån Charlies enda problem - Eriks mor är fast besluten att göra sin son arvlös om han gifter sig med Charlie. Charlie upptäcker den hårda vägen att en död greve drar till sig onödigt mycket uppmärksamhet och till råga på allt hittas en begravd kropp i Tok-Gullans trädgård. Hemligheten bakom den döda kroppen får Charlie att undra om hennes mamma är i fara.

Jag har minsann första delen i den här serien i hyllan. Oläst.Kallare än is av Helena Kubicek Boye
Genre: Kriminalroman
Serie: Anna Varga
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-21
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Psykologen Anna Varga har börjat arbeta med terapi inom öppenvårdspsykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på Rättspsykiatriska kliniken känns öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter startas en Lex Maria-utredning. När polisen kommer fram till att Felicia har tagit sitt liv börjar Anna själv göra efterforskningar det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Medan Anna startar sin egen utredning blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas död delas samhället i två läger.

Jag har inte läst någon bok i den här serien, men nyfiken är jag.Stephanie Mailers försvinnande av Joël Dicker
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 592
Utgivningsdatum: 2020-01-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
En klassisk pusseldeckare av författaren till succén "Sanningen om fallet Harry Quebert". I slutet av juli 1994 drabbas staden Orphea i Hamptons av någon fruktansvärt: borgmästaren och hans familj skjuts ihjäl. Två unga poliser löser brottet, men tjugo år senare kontaktas en av dem av journalisten Stéphanie Mailer som grävt i fallet och påstår att man dömt fel gärningsman. När Stéphanie försvinner under mystiska omständigheter inser polisen att hon hade rätt och de tvingas ta upp fallet igen...


Hans förra bok har stått på min vill-läsa lista väldigt länge nu.Nämn inte de döda av Christina Wahldén
Genre: Kriminalroman
Serie: Darwindeckare (1)
Antal sidor: 362
Utgivningsdatum: 2020-01-22
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
När Greta lämnar Sverige för att komma över ett trauma väljer hon att åka till Australien och staden Darwin i Norra Territoriet. Men våldsbrottsligheten stiger i trakten under den varma, fuktiga tid som föregår regnperioden, och det lugn som Greta söker uteblir när hon hittar en död kvinna från ursprungsbefolkningen på stranden. Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey som tvingas omvärdera allt han tror sig veta om sig själv och hur världen fungerar ju närmare han kommer lösningen på fallet. Vad har egentligen hänt kvinnan? Rör det sig om en krokodilattack eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

Australien. Ännu ett ställe som lockar.Ingen utväg av Cara Hunter
Genre: Kriminalroman
Serie: Adam Fawley (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-23
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma - deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.

När nya bevis uppdagas besannas DI Fawleys värsta farhågor. Allt tyder på att detta var en mordbrand, men vem skulle ha motiv att mörda två små barn? Medan pojkarnas föräldrar lyser med sin frånvaro jobbar Fawley och hans utredningsgrupp närmast maniskt med utredningen av denna tragedi.

Men vad är det egentligen som hänt? Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå?


Redan tredje delen. Jag som inte har läst den andra än.Efter så många år av Göran Sällqvist
Genre: Kriminalroman
Serie: Rickard Ander (1)
Antal sidor: 409
Utgivningsdatum: 2020-01-23
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
En man hittas torterad och ihjälslagen i Södra Hammarbyhamnen i Stockholm. Tidigare samma dag har han upprepade gånger ringt en affärsman vid namn Rickard Ander.

På 80-talet var Rickard Ander narkotikapolis i Göteborg. Det då avgörande tillslaget mot en internationell amfetaminliga fick ett högt pris och efterspelet blev katastrofalt för Ander på det personliga planet.

För att en gång för alla få slut på den mardröm han trott att han lämnat bakom sig för över trettio år sedan blandar sig Ander i den aktuella mordutredningen. Kanske mer än han borde...


Ännu en ny svensk deckarserie.Clara av Jens Lönnaeus
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 340
Utgivningsdatum: 2020-01-27
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Vilhelm har hittat ett rum att hyra i Malmö och ska äntligen lämna allt det gamla bakom sig. Men hyresvärden Clara ställer ett oväntat krav. Han måste låtsas vara hennes pojkvän, och han får inte fråga varför. Regisserad av henne spelar Vilhelm sin nya roll på svartklubbar och hemmafester. Men när Claras krav hårdnar blir också frågetecknen kring henne fler. Vad hände egentligen med hennes förre pojkvän? Ju mer Vilhelm får veta desto farligare ter sig hans nya tillvaro.

Ännu en Lönnaeus som skriver om Malmö?Roger och Rebecka av Karin Alfredsson
Genre: Drama
Serie: Vajlett och Rut (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-01-28
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete.

Roger trivs inte i byn, men så kommer Ingeborg, och hennes dotter Rebecka, tillbaka. Ingeborg, som enligt byhistorien gått ner sig på Ingeborgsmyran. Sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd av sin far, men nu är han död och hon återvänder. Rebecka blir Rogers vän. De är de enda i byn som saknar syskon och pappor.

I skolan regerar magister Forsberg. Han är intresserad av Vajlett och skulle kunna avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. Bland byns vuxna är han en självklar auktoritet, men barnen är rädda för honom. Hans undervisningsmetoder är helt annorlunda än Vajletts, men ska hon våga säga ifrån? Vajlett funderar på att flytta, glömma Rut och de förbjudna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Tills en maskeradfest får henne att förstå att vägen tillbaka är stängd.


Så detta skulle bli en serie? Okej. Måste läsa den första då.

6 kommentarer:

 1. Som vanligt har du med många av böckerna som jag velade kring. Det känns bra. Och som alltid ett gäng som båda verkligen vill läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att ha en kompletterande lista :)

   Radera
 2. Så många som lockar, och jag som knappt hinner läsa romaner alls... Cara Hunters första läste jag och gillade, jösses kommer trean redan! Tredje delen om Doggerland är ett absolut måste, och jag är ganska sugen på att läsa tredje delen av Elin Eldestrand också. Första delen överraskade mig väldigt mycket, så sjuk humor, men den passade mig. Andra delen imponerade inte lika mycket, kanske för att överraskningsmomentet var borta efter den första delen. Men jag kommer nog att läsa trean också, vill ju veta hur det går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjuk humor i Elin Eldestrands bok? Nu blev jag på riktigt nyfiken :) Jag gillade också Cara Hunters första bok, andra delen har jag oläst här. Jag hinner inte med...

   Radera