måndag 13 juli 2020

Film: Shazam! (2019)

Titel: Shazam!
Originaltitel: Shazam!
Genre: Actionkomedi
Regissör: David F Sandberg
Manus: Henry Gayden
Skådespelare: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Adam Brody
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: Sydkorea
Längd: 132 min
Serie: -
Såg den på Netflix 12 juni 2020

Handling
Alla har en superhjälte inom sig – ibland krävs det bara lite magi för att locka fram den. Genom att säga “shazam” förvandlas 14-årige fosterhemskillen Billy Batson till den vuxna och rippade superhjälten Shazam. Med sina nyvunna krafter gör Billy precis vad varje tonåring skulle göra – har kul med dem! Kan han flyga? Har han röntgensyn? Kan han skjuta blixtar med händerna? Kan han skippa samhällsprovet? Med ett barns oräddhet ger sig Shazam ut för att testa sina krafter men måste snabbt lära sig hantera dem för att stoppa den ondskefulla Dr. Thaddeus Sivana.

Min kommentar
Det här med superhjältefilmer alltså... de har inte något speciellt bra trackrecord hos mig. Därför har jag inte varit så sugen på att se Shazam!, trots (eller kanske tack vare) att en kollega rekommenderade den. Behovet av roligt och lättsamt är ju ovanligt stort just nu så jag tänkte att vi chansar.

Shazam! visar sig vara inte ännu en blasé superhjätefilm som tar sig själv på alltför stort allvar. Konceptet är annorlunda och nytt (i alla fall om man inte känner till den här superhjälten sedan tidigare). Denna superhjälte visar sig vara väldigt ofrivillig och ovillig (och inte så duktig heller, om sanningen ska fram). Här finns massor av roliga scener/repliker och mycket ironi, vilket kan vara anledningen till att den ironilösa generationen inte gillar filmen. Det som är precis som vanligt, tyvärr, är den otroligt långa och sega slutstriden. Hälften hade varit nog.

Jag gillar hela familjen som förekommer här, både föräldrar, barn och deras relationer. Allt går kanske lite väl lätt där mot slutet och då blir det också lite väl amerikanskt. Trots en svensk regissör. Jag gillar att Shazam! inte tar sig själv på allvar överhuvudtaget och jag tycker om att det är ljust och glatt (oftast) och inte mörkt och eländigt. Det finns ju så klart en hel del som är ologiskt och konstigt här, men jag bestämde mig, redan från start, att ha ett öppet (och förlåtande) sinne. Kanske är det därför betyget blir så högt, men jag känner mig givmild eftersom jag efter filmen var på gott humör. Och jag kan helt klart tänka mig att se om den.

Shazam! är väldigt underhållande och en av de bättre ur DC-universumet, tycker jag. Ett tips bara, stäng inte av filmen för tidigt. Först kommer det ett klipp med upplägg för en fortsättning och allra, allra sist kommer det ännu ett klipp.Letterboxd hade den 3,4 i genomsnitt (beräknat på 196 602 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 233 308 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Tyckte titeln verkade så välkänd, men sen kom jag på att den heter samma som en musikapp ;-) Nåja, jag gillar ju superhjältar hyfsat bra, och blir intresserad av den här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Appen känner jag inte till, men filmen blev en positiv överraskning 🙂

      Radera