onsdag 1 juli 2020

"Två sekunder i Byron Hemmings liv" av Rachel Joyce

Författare: Rachel Joyce
Titel: Två sekunder i Byron Hemmings liv
Genre: Drama
Antal sidor: 397
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Perfect
Översättare: Katarina Jansson
Serie: -
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2013 (min) 2014
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 14 juni 2020
Första meningen: 1972 lade man två extra sekunder till tiden.

Baksidetext
År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste detta eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras?

När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till?

Min kommentar
För några år sedan läste jag en annan bok av Rachel Joyce, Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd, som verkligen överraskade mig på att positivt sätt. Jag har länge tänkt att jag skulle läsa något mer av henne och Två sekunder i Byron Hemmings liv har väntat i hyllan ända sedan bokrean 2016. Motivationen har inte varit jättehög för jag har hört en del saker om den som fått mig att tro att den kanske inte alls passar mig lika bra.

Vi får följa två trådar, en med Byron som utspelar sig 1972 och en med Jim som utspelar sig i nutid. I stort sett fungerar det bra, men ibland blir det lite rörigt. Speciellt i Byrons tankar, då kan det bli otydligt om det han tänker händer nu eller om han ser tillbaka på något som hänt tidigare. Ganska ofta är det bägge samtidigt, känns det som. För att göra det ännu besvärligare så kommer det en del franska, insprängt i dialogen. Jag kan fortfarande inte franska och har heller inga som helst avsikter att lära mig det. Det är ett oskick att inte översätta utländska fraser i en översatt bok.

Byrons familj är oerhört märklig. Jag förstår inte överhuvudtaget hur pappan passar in där. Han "hälsar på" under helgerna, annars bor han i London(?) där han jobbar. Han är i alla fall extremt läskig med en alldeles tydlig bild av hur saker och ting ska vara. Inklusive hans fru. Som för övrigt är underlig även hon, men det är mycket lättare att förstå henne. Så knepig blir man nog när man är gift med en man av den typen. Byron och James känns ovanligt naiva för att vara 11 år. Jag kan inte alls känna igen mig i deras tankegångar.

Här finns också något som förmodligen ska räknas som en tvist. Den gillar jag inte alls. Det är ett billigt trick och helt opåkallat. Dessutom är det väldigt genomskinligt. Slutet blev lite hastigt också, så där snabbt blir man nog inte fri från psykiska besvär.

Originaltiteln på den här boken är Perfect, en titel som jag tycker passar mycket, mycket bättre. Den handlar ju trots allt om den perfekta ytan, som inte får repas eller smutsas ner. De där två sekunderna... nej, även om de nu är upphovet till allt som händer så spelar de egentligen ingen roll.

Två sekunder i Byron Hemmings liv är en tragisk historia, men den lyckas inte drabba mig på riktigt. Mest beror det nog på att jag ibland uppfattar vissa karaktärer som karikatyrer och jag undrar vad boken egentligen vill vara. Vill den vara tragisk eller ironisk/rolig? På det här sättet blir det inte något av det, fullt ut.

Goodreads hade den 3,54 i genomsnitt (beräknat på 14 509 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Två sekunder i Byron Hemmings liv: Endast eböcker, Bloggbohemen och Boktanken.

2 kommentarer:

  1. Jag var tvungen att kolla vad jag skrev. Kände igen mig i en del. Den var för sorglig för min smak. Och jag gav den tydligen 3+

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände att jag blev förvirrad av allt det sorgliga, men samtidigt lite buskisaktiga och visste inte alls vad jag skulle känna.

      Radera