fredag 24 juli 2020

Kommande böcker augusti 2020

Jodå, det blir en del intressant även i augusti. Här finns en del guldkorn som är ett måste i min bokhylla.

Lycksökaren av Jan-Erik Fjell
Genre: Kriminalroman
Serie: Anton Brekke (5)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-08-06
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Den oförskämda men osedvanligt skarpa kriminalkommissarien Anton Brekke kallas in när resterna av det som en gång varit en människohand påträffas i en gammal Cadillac. Bilen är oregistrerad men kan snart kopplas samman med en kvinna som hittas död på återvinningscentralen i Fredrikstad.

I 1970-talets Las Vegas får den norska lycksökaren Sun jobb som dansare på en strippklubb i jakten på den amerikanska drömmen. Hon inleder ett förhållande med klubbens ägare, en man som inte skyr några medel för att få som han vill.

När spåren kring mordet i nutidens Fredrikstad pekar mot syndens stad på andra sidan Atlanten och Brekke beordras dit, ställs den före detta gamblern inför sin största utmaning hittills.


En serie jag inte har börjat läsa. Jag har andra delen. Detta är alltså femte.Den trettonde lärjungen av Christina Erikson
Genre: Kriminalroman
Serie: Forsete (3)
Antal sidor: 384
Utgivningsdatum: 2020-08-07
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
De var båda fyra år när de försvann samma dag. Nu sörjs de på samma kyrkogård i var sin grav.

Men varken flickan under det vita träkorset eller flickan som heter Linnea finns i sina kistor.

För att förstå hur de hör ihop måste kriminalkommissarie Ewert Grens och infiltratören Piet Hoffmann besöka den mörkaste av mörka världar och utkämpa sitt hittills svåraste, skitigaste, farligaste uppdrag.


Ännu en serie som jag inte har läst, men jag är väldigt sugen på att göra det.Mörkret vet av Arnaldur Indriðason
Genre: Kriminalroman
Serie: Konrad (1)
Antal sidor: 367
Utgivningsdatum: 2020-08-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En nedfrusen kropp hittas i en djup spricka i Langjökulls glaciär på Island, och man misstänker att man hittat den försvunne affärsmannen Sigurvin, som varit borta i trettio år och aldrig återfunnits. Indridasons nye deckarhjälte Konrad, en pensionerad kriminalinspektör, kopplas in på fallet, eftersom han var ansvarig för utredningen för trettio år sedan. Misstankarna den gången riktades mot Sigurvins kompanjon Hjaltalín, som visserligen häktades men släpptes i brist på bevisning. Nu är Hjaltalin döende men nekar fortfarande till brottet och vill i stället att Konrad finner den skyldige. När en okänd kvinna söker upp Konrad med ny information från hennes avlidne bror, öppnas utredningen på nytt, och med hjälp av sin efterträdare Marta och rättsläkaren Svanhildur söker Konrad sanningen bakom mannen i isen.

Alla böcker om Erlendur har jag läst, men sedan tog det tydligen stopp. Kanske dags att ta upp bekantskapen igen?Den långa vägen hem av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (10)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2020-08-15
Förlag: Modernista

Från Bokus
Den före detta kriminalkommissarien Armand Gamache är lyckligt pensionerad i småstaden Three Pines, där han har en fridfull tillvaro. Varma sommarmorgnar sitter han och läser på sin veranda och småpratar med en av sina grannar, Clara Morrow.

Men en morgon avbryter Clara honom i hans läsning och berättar att hennes exmake, konstnären Peter Morrow, inte kommit på besök som utlovat till årsdagen av deras separation. Hon vill att Gamache ska hjälpa henne hitta honom. Gamache läser klart en rad i sin bok - »Det finns tillräcklig kraft i himlen för att bota en själ sjuk av synd« - och reser sig sedan upp och följer med Clara.

Tillsammans med sin före detta kollega Jean-Guy Beauvoir och sin gamla bekant Myrna Landers tar sig Gamache allt djupare in i Québec. Och allt djupare in i Peter Morrows själ - en man beredd att göra allt för att återfå sin berömmelse som konstnär.

Resan tar dem ända till mynningen av St.Lawrence-floden, ett område så ödsligt att de första sjömännen kallade det »landet som Gud gav till Kain«. Och här upptäcker de den fasansfulla skada som orsakats av »en själ sjuk av synd«...


Åh! En ny del! Vilken tur. Jag har ju snart läst alla.Dockorna av Katarina Wennstam
Genre: Kriminalroman
Serie: Charlotta Lugn (7)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2020-08-17
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
När den framgångsrike manusförfattaren Julian Gross bjuder släkt och vänner på 50-årsfest blir det ett hejdundrande kalas. Men något händer på festen och morgonen därpå hittas födelsedagsbarnet död på Söder Mälarstrand. Charlotta Lugn tar sig an fallet och snart leder spåren henne tillbaka till en annan tid, när hon var en mindre erfaren polis och lagstiftningen såg annorlunda ut. Varför ville någon döda Julian Gross? Och hur hänger hans död samman med ett antal ouppklarade fall från Göteborg?

Ännu en serie som jag inte har påbörjat, men Katarina Wennstam brukar vara bra.Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 432
Utgivningsdatum: 2020-08-19
Förlag: Louise Bäckelin Förlag

Från Bokus
I ett gammalt bokskåp i mormors slitna stuga hittar Rebecka en dagbok och en samling brev från 1940-talet och det visar sig snart att hennes familjehistoria är mer komplicerad än hon trott. Vad är det för mörka hemligheter som hennes älskade mormor Anna har dolt under alla dessa år?

Rebecka har flytt sin trasiga familjesituation och inte träffat sin mamma på flera år, men när mormor hamnar på sjukhus återvänder hon motvilligt till Skåne. I breven och dagboken får en berättelse från andra världskriget liv. Den unga Anna är förälskad i Luca och beredd att riskera allt när han ber henne om hjälp med att smuggla danska judar över sundet, omedveten om att ingripandet kommer att förändra deras liv för alltid.

Rebecka läser andaktsfullt och inser att hon inte är den enda som behöver försonas med sitt förflutna. Men finns det fortfarande tid nog för familjen att hitta tillbaka till varandra?


Den här låter ju intressant.300 grader av Pernilla Ericsson
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2020-08-26
Förlag: Romanus & Selling

Från Bokus
Året är 2023 och en ny brutal värmebölja plågar världen med torka och bränder. I Australien har Sydneys förorter utplånats och det brinner på över femtio platser bara i Sverige.

Utredare Lilly Hed vid Nynäshamspolisen har nyligen lämnat en spikrak chefskarriär i Stockholm för att söka lugnet vid kusten. Idylliska Nynäshamn ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Vad som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.


Pernilla Ericsson har jag bara läst en bok av, men vill gärna läsa fler.Frukta det du begär av Jo Spain
Genre: Kriminalroman
Serie: Tom Reynolds (2)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2020-08-28
Förlag: Modernista

Från Bokus
En sen kväll möts två mäktiga män på en hemlig plats i Dublin för att diskutera en plan som grott under lång tid. Den ena är i desperat behov av att få veta att inga hinder nu kvarstår - den andra försäkrar honom om att allt är i sin ordning. Några timmar senare mördas en högt uppsatt person inom regeringen vid namn Ryan Finnegan i Irlands säkraste byggnad - Leinster House - där parlamentet är beläget.

Polisinspektör Tom Reynolds och hans team kallas in för att utreda mordet. Först tycks alla bevis peka mot ett mord med politiska motiv - tills en överraskande upptäckt leder utredningen i en helt annan riktning. Plötsligt har mordet antagit en mycket mer personlig karaktär. Men vem är det som har mest att tjäna på Ryans död?


Det här är en författare som jag inte har läst, men hon låter väldigt intressant.Blodets män av Paul Cleave
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2020-08-10
Förlag: Jentas

Från Bokus
Edward Hunter har allt en kärleksfull fru och dotter, ett bra jobb med goda inkomster, en ljus framtid och ett mycket mörkt förflutet.

För tjugo år sedan fångades och dömdes en seriemördare som sedan dess suttit inspärrad i Nya Zeelands mest ökända högsäkerhetsfängelse. Den mannen var Edwards far. I hela sitt liv har Edward kämpat för att lägga mardrömmen som var hans barndom bakom sig. Men under dagarna före jul kliver det nakna våldet på nytt in i hans tillvaro.

Är det Edwards öde att bli sin fars son, att liksom han bli en blodets man?


Ibland räcker det att veta att författaren är från Nya Zeeland...Vintervatten av Susanne Jansson
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 256
Utgivningsdatum: 2020-08-20
Förlag: Wahlström & Widstrand

Från Bokus
Treårige Adam försvinner från sitt hem på Orust. Polisen drar slutsatsen att han drunknat, men pojkens skuldtyngda pappa Martin anar vad andra inte förstår. Det var inte någon olycka. Någon eller något har lockat pojken ner i havet, har ropat på honom från djupet. Bland kartongerna på vinden hittar han märkliga fakta om tragedier som går långt tillbaka i tiden. De visar sig tjäna inte bara som ledtrådar till vad som hänt hans son, utan också till händelser i Martins egen uppväxt.

Jag var nyfiken redan på hennes första bok...Hemligare kan ingen vara av Ewa Klingberg
Genre: Drama
Serie: Begravningsbyrån Tranan
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2020-08-05
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Verksamheten växer liksom behovet av en större lokal. Fyndet av en mystisk portfölj vänder upp och ner på tillvaron, och snart undrar Sandra om hon ändå inte fattat ett förhastat beslut. Kanske skulle livet trots allt bli enklare någon annanstans.

Lite nyfiken är jag allt på den här serien.
Vägen till äppelriket av Anna Fredriksson
Genre: Drama
Serie: Pensionat Pomona (3)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2020-08-12
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Hösten har kommit till Österlen och äppelodlingarna dignar. Efter Vanjas lyckade målerikurs på Vallmogården åker hon till Köpenhamn för att ha sin första utställning på länge. Vernissagen blir en bejublad tillställning där en man från hennes förflutna dyker upp. Samtidigt har Sally svårt att nå fram till sin mamma och börjar på egen hand leta efter sin okända morbror. Sally driver nu pensionatet med hjälp av kärleken Peter. Dottern Josefin har öppnat vintagebutik men kunderna uteblir. Ortsbefolkningen tycks fortfarande se henne och Harald som ett avvikande par och hon gör allt för att passa in.

Österlen låter väl spännande att läsa om?Flickan från Terra av Cornelia Johansson
Genre: Science fiction
Serie: -
Antal sidor: 348
Utgivningsdatum: 2020-08-12
Förlag: Fafner Förlag

Från Bokus
Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Denna har jag faktiskt redan och den ska snart läsas.Ett oväntat arv av Sofia Ymén
Genre: Drama
Serie: Kungsbackakvartetten (1)
Antal sidor: 255
Utgivningsdatum: 2020-08-19
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
När Madeleines föräldrar omkommer i en bilolycka står hon plötsligt ansvarig för hela familjen Fors ägor: en hästgård som vandrat genom släkten i flera generationer. Visserligen delar hon arvet med sin bror Erik, men han är mer intresserad av ryttartävlingar runt om i Europa än att ta hand om gården.

I hovslagaren Henrik, en vän till familjen, finner Madeleine både stöd och en oväntad attraktion. Det finns bara ett problem: Henrik var den som körde föräldrarnas bil natten de krockade.

För att få hjälp med ruljangsen på gården bestämmer sig Madeleine för att skriva varsitt brev till sina tre bästa barndomsvänner tjejerna som precis som henne själv älskade hästar som barn men som idag lever helt andra liv. Kanske kan de enas igen, och samtidigt vända gårdens ekonomi. Men i familjen ruvar hemligheter som kommer att sätta käppar för Madeleines planer.


Jag är nog egentligen osäker på om den här är för mig, men Kungsbacka? Där höll jag till en del som ung så den lockar ändå.

6 kommentarer:

 1. Här fanns en del som jag definitivt vill läsa. 300 grader och Bokskåpet är två som måste läsas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har Skybäcks två tidigare bok-böcker olästa i hyllan, men när de är lästa blir det kanske denna nya också 🙂

   Radera
 2. Som alltid några som är samma och sen har du med några av dem som är lite läskigare :) - och några till. Den från Nya Zeeland till exempel låter bra men jätteläskigt och väljs tyvärr bort därför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att jag ännu läst en bok som varit för läskig. Har nog arbetat upp en hög tröskel, ända sedan barndomen 🙂

   Radera
 3. Science fictionboken hade jag missat, verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska börja läsa den på måndag, tror jag att det blir. Hoppas den är lika bra som den låter.

   Radera