onsdag 29 juli 2020

"Större än störst" av Andreas Roman

Författare: Andreas Roman
Titel: Större än störst
Genre: Drama
Antal sidor: 394
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 11 juli 2020
Första meningen: Det känns vettigt att börja från början.

Baksidetext
En gång i tiden var Elliot en skicklig kreatör och en legend inom spelindustrin. Nu är han deprimerad och uträknad, en paria. Arbete, vänner och familj har lämnat honom. Han har ingenting kvar.

En dag får han ett brev som hans bästa vän skrev på sin dödsbädd, med en ritning över ett spel de aldrig gjorde klart - det mest fantastiska någonsin. Det var deras stora projekt under barndomen och det enda spel, i ett pärlband av framgångar, de aldrig lyckades avsluta.

Elliot bestämmer sig för att göra klart spelet som skulle kunna bli hans största framgång någonsin och få honom på fötter igen. Men insatserna är höga och om han misslyckas är det slutet på allt. Även för honom själv.

Min kommentar
Andreas Roman var en gång en riktigt duktig skräckförfattare. Sedan försvann han plötsligt från min radar. För några år sedan hörde jag att han skulle sluta skriva skräck (neej!) och dessutom börja skriva på engelska (dubbel-neej!). I maj såg jag plötsligt att han skulle släppa en ny bok, på svenska, i juni. Jag blev alldeles eld och lågor och glädjen när den en dag överraskande nog dök upp i brevlådan... den var monumental. Ja, jag var väldigt orolig när jag började läsa. Förväntningarna var höga och så var det ju det där att Större än störst inte skulle vara skräck.

Min oro stillades ganska så snabbt. Det här kändes speciellt. Språket fick mig att känna mig trygg. Miljön, fiktiva Fjällhamn, som jag helt sonika bestämde mig för var Kungshamn, var fantastisk. Karaktärerna var lätta att relatera till och berörde mig på så många plan. Detta var den korta versionen. Jag kan inte göra den här boken rättvisa, hur många ord jag än skriver. Läs den!

Vi rör oss i två olika trådar, en från Elliots barndom och en nu. Man förstår ganska snabbt att något stort/hemskt har hänt. I båda trådarna faktiskt. Det tar en jäkla tid att få veta vad och faktiskt så tröttnar jag lite på vägen. Det blir också lite rörigt med hoppandet fram och tillbaka i tiden, men efter ungefär halva boken så händer det något (med mig alltså) och det blir i stort sett omöjligt att sluta läsa. Jag blir helt trollbunden.

Större än störst är en vemodig berättelse och vansinnigt vacker. Den handlar om vänskap, att växa upp och om drömmar. Personligen tycker jag bäst om bitarna när de var barn. Elliots situation berör på riktigt och det är hemskt att ett barn ska behöva ha det så. Det är inte speciellt konstigt att Elliot får det svårt med känslor. Jag älskar att nördarna hittar varandra, som om det faktiskt finns en nördmagnet (det är väl klart att det gör!). Inget skrivs en på näsan, det som har hänt kommer egentligen bara i små omnämnanden i förbifarten. Fantastiskt bra gjort.

Jag blir både ledsen och glad av den här boken, den är så vacker. Ja jäklar, Andreas Roman, inte visste jag att du kunde skriva så här.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 1 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Större än störst: Jag kan inte hitta någon.

4 kommentarer:

 1. Det låter ju verkligen som en bok jag ska skriva upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det tycker jag definitivt. Hoppas du gillar den då 🙂

   Radera
 2. Hm, har hört talas om den här författaren men aldrig läst något. Nu blev jag dock väldigt nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker ju att alla ska läsa denna 🙂

   Radera