lördag 27 mars 2021

"23" av Linwood Barclay

Författare: Linwood Barclay
Titel: 23
Genre: Thriller
Antal sidor: 462
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The twenty-three
Översättare: Kjell Waltman
Serie: Promise Falls 3
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2020
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 3 mars 2021
Första meningen: Jag vet att jag inte kan komma åt allihop.

Baksidetext
Det är 23:e maj, lördagen innan Memorial day, och den lilla staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder snabbt fram till stadens vattensystem. Men frågan kvarstår, speciellt för privatdetektiven Cal Weaver: vem skulle vinna på en massförgiftning av denna lilla stad?

Samtidigt ställs polisdetektiven Barry Duckworth inför ett annat problem. En student på det lokala universitetet har dödats och han känner igen mördarens metoder. De för tankarna tillbaka till det olösta mordet på två andra kvinnor i staden. Plötsligt börjar kopplingen mellan den senaste månadens bisarra händelsers klarna Blodiga skyltdockor som hittats i Pariserhjulets vagn nummer 23, en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak, samma nummer som på tröjan av en man som anklagats för övergrepp.

Siffran är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i Promise Falls och sökandet efter sambandet kommer att föra Detektiv Duckworth närmare döden än han någonsin varit förut.

Min kommentar
Jag har ju läst en del av Linwood Barclay genom åren och han har alltid levererat. De två tidigare delarna i den här trilogin har varit bland det bästa han har skrivit, skulle jag nog våga påstå. Jag tänkte inte låta det gå alltför lång tid mellan läsning av andra och tredje delen, eftersom jag hade en del problem med att komma in i förra boken. Därför blev 23 en del av min Finish That Series-utmaning. Jag blev inte besviken. Inte ett dugg.

Jag har definitivt inte samma startproblem med den här boken. Precis som vanligt så startar det i full fart, det känns lite som att svepas bort av en jättevåg. Den ena personen efter den andra presenteras och även om jag inte minns allt eller alla så kommer förvånansvärt mycket tillbaka förvånansvärt snabbt. Mycket har hänt och händer fortfarande. Vilka händelser hänger ihop? Kanske inga? Kanske alla?

Här är det polisen Duckworth som berättar i jag-form, i tidigare delar har det varit David respektive Cal. Det är ett väldigt smart grepp att byta "huvudperson" i varje bok, man lär känna dem på ett helt annat sätt. Även om nu alla tre förekommer i alla tre böckerna. Jag har fortfarande lite problem att hålla isär David och Cal, de är lite för likadana, men det är egentligen inget problem.

Många frågor får sina efterlängtade svar. Dock inte alla. Jag tycker att en del karaktärer inte får de avslut som de förtjänar utan blir hängande lite löst i luften. Jag har ju ändå hängt med dem i tre böcker och då känns det lite jobbigt att inte få veta om det går bra för dem, som till exempel David, Cal, Crystal, Duckworth... Linwood Barclay har ju gjort lite som Stephen King och skapat sig ett eget litet universum. Flera av hans böcker utspelar sig i Promise Falls och en del karaktärer i den här serien har jag träffat på i tidigare böcker. Förhoppningsvis så dyker några av mina favoriter härifrån upp i nya, ännu ej skrivna böcker.

Jag skulle absolut inte kalla de här böckerna för fristående och skulle inte rekommendera någon att läsa på något annat sätt än i ordning. Tvärtom vill jag slå ett slag för att läsa dem i tät följd. Det är så många människor och detaljer att ha med sig under hela resan. Det borde egentligen ha varit rörigt, men det är det inte. Allt är väldigt skickligt gjort.

Promise Falls-trilogin är ett perfekt exempel på när helheten blir större än delarna. Som serie får den nog full pott.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,03 i genomsnitt (beräknat på 7 217 betyg).
Jag ger den 4,0.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om 23: Fru E:s böcker, Textvärt och Vargnatts bokhylla.

4 kommentarer:

 1. Blir verkligen nyfiken på serien som helhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror böckerna hade varit ännu bättre om jag hade läst dem tätare efter varandra. Speciellt första och andra delen. Det hände så mycket och jag glömde nog hälften.

   Radera
 2. Håller så med dig om både boken/trilogin och vad du säger i recensionen. Vissa karaktärer får inte ett riktigt avslut det störde mig rejält tex de på campingen (utan att ge bort några spoilers). Jag har bara läst en tidigare bok av författaren men förstår av din recension och av att läst denna trilogi att jag nog får ta tag i att läsa fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag blev lite störd av att inte få veta hur det gick med de på campingen, men jag gissar att man kommer att få veta mer om dem i någon annan bok. Barclay återanvänder gärna karaktärer och låter dem dyka upp i andra böcker. Än så länge har jag nog inte läst något dåligt av honom 🙂

   Radera