söndag 7 mars 2021

Smakebit på søndag: Det sista brevet

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Våren har tagit en liten paus. Den senaste veckan har det varit kallt igen. Inte så mycket vad gäller antal grader, men det har blåst och varit ruggigt. Men mars är här och våren kommer.

Just nu läser jag en av de konstigaste böcker jag någonsin har läst, I fiskarnas tecken av Melissa Broder. Jag har läst ganska många böcker i mitt liv så det kanske säger en del om hur konstig den är. Det blir ingen smakebit ur den. I stället kommer den ur nästa bok, Det sista brevet av Cecelia Ahern. En fortsättning på PS: Jag älskar dig. En bok (och film) som nästan knockade mig. Jag har inga förväntningar på att denna ska beröra mig lika mycket, men jag hoppas att den är bra.

Min smakebit är från början av boken:
Sikta mot månen och även om du missar så landar du bland stjärnorna.

Det står inristat på min mans gravsten på kyrkogården. Det var ett uttryck han ofta använde. Hans optimistiska, muntra sätt att tala fullkomligt ångade av positiva självhjälpsfraser som om de var livets bränsle. Sådana positiva förstärkningsord fungerade inte på mig, inte förrän han dog. Det var när han yttrade dem till mig från graven som jag verkligen hörde dem, kände dem, trodde på dem. Jag klamrade mig fast vid dem.

26 kommentarer:

 1. ja, man ska sikta högt för att komma nånstans... trevlig söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bara man inte faller pladask när man misslyckas.

   Radera
 2. Positivt citat, men månen är ju närmare än stjärnorna ;-) Ahern är en författare jag är nyfiken på.
  Den andra boken har jag oläst och den lockar mig inte. Liknas vid The Shape of Water, och jag har också sett "Merman Erotica" som karaktärisering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte varför jag blev förvånad över att du reagerade över exakt samma sak som jag... Det är omöjligt att hamna bland stjärnorna om man siktar mot månen. Såvida man inte missar ganska rejält. Det ska i alla fall bli intressant att se om den här fortsättningen är lika berörande som den första boken.

   Jag skulle inte rekommendera I fiskarnas tecken. Till någon nästan. Jag tycker den till och med är värre än The shape of water.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, jag har inte läst något av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du skulle gilla den första boken, men den kräver en del näsdukar.

   Radera
 4. En ovanlig text på en gravsten. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och märklig. Det är ju liksom för sent när man ligger där...

   Radera
 5. Jeg har Broder boka på min leseliste. Du liket den ikke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Broders bok passar inte mig alls. Den är inte ens märklig på ett bra sätt.

   Radera
 6. Har läst annat av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst första delen av henne.

   Radera
 7. Är det den som blev P.S. sista sommaren? Den första alltså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aherns bok, som är första delen, blev PS: Jag älskar dig. Om det är den du menar.

   Radera
 8. Haha, jag blev ju mer nyfiken på den andra boken, den konstigaste bok du läst! Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså, det finns ju konstig på ett bra sätt, men det gäller inte den boken. Den bästa jämförelsen jag kan komma på måste vara de där... vad hette de egentligen? läsarnas bästa sexhistorier? De där som förr fanns i de så kallade herrtidningarna. Fast boken är många gånger värre.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Har läst första boken och är lite intresserad av uppföljaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli väldigt intressant att läsa den.

   Radera
 10. The shape of water har några rekommenderat men jag har inte sett den, känns lite som det inte är min grej, men en vet ju aldrig....Författarnamnet är bekant men har inte läst något av henne. Blir liksom Paula lite nyfiken på den konstigaste bok du läst ;) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. The shape of water har jag sett. Gillade inte den heller. Vilket förmodligen borde ha varit en hint. Men boken är egentligen ganska vidrig. I mina ögon.

   Radera
 11. Jag gillade PS: jag älskar dig. Kanske det har gåt tillräckligt med tid så att jag skulle kunna tänka mig att läsa en fortsättning, jag vet inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte inte att det kändes som att det var så längesedan jag läste PS: Jag älskar den. När jag kollade så visar det sig att det var nästan exakt nio år sedan. I boken har det tydligen gått sju år så det passar ju nästan perfekt.

   Radera
 12. Nu blev jag nyfiken på att läsa den som knockade dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS: Jag älskar dig var berörande på så många plan. Sorglig och hoppfull i en salig blandning.

   Radera
 13. Tack för smakbiten! Kände inte till den boken tidigare. Den konstigaste boken gör mig lite nyfiken, vad kan det vara? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inser nu att jag inte alls gillar den väldigt smala genren merman erotica, eller vad den nu heter. Det blir bara konstigt. Även utan den delen så hade boken varit rejält konstig. Och inte på ett bra sätt.

   Radera