onsdag 24 mars 2021

Kommande böcker april 2021

Det släpps så oerhört många intressanta böcker i april och det blev helt enkelt för många för mig. Jag blev tvungen att gallra. Hårt. Väldigt många deckare, till exempel, lyckades inte ta sig igenom nålsögat den här gången. De som blev kvar blev det av lite olika anledningar, som till exempel författare, rekommendationer och/eller miljö. Därför blev det kanske ovanligt många som utspelar sig i Göteborg eller Skåne.

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-04-06
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron, alla närmare de åttio, bor på Coopers Chase, ett luxuöst äldreboende på den idylliska engelska landsbygden. På torsdagarna träffas de och ägnar sig åt att efter bästa förmåga lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te eller varför inte ett glas gin eller whisky. När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets och de bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan.

Den hade nog varit ett måste (författare) även om jag inte hade hört en del positiva saker om den.



När vi faller av Gabriella Ullberg Westin

Genre: Kriminalroman
Serie: Morden i Hudiksvall (7)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-04-12
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Barndomsvännerna Vera Bergh och Jens Frohm har tillsammans byggt upp en framgångsrik bitcoinfabrik utanför Hudiksvall. Investerarna i företaget ser sina pengar växa explosionsartat. När Jens hittas död är det en chock. Allt tyder på att han har begått självmord. Men är det verkligen så?

Henry Svensson är ensamstående pappa, jobbar som hantverkare och kämpar för att få vardagen att gå ihop. Han drömmer om att kunna ge sonen allt han vill ha, och att visa sin exfru att han duger. En dag får han ett erbjudande som skulle ge honom de där pengarna han så väl behöver. Men det innebär att kliva över en moralisk gräns han aldrig trott att han skulle korsa.

Kriminalinspektör Johan Rokkas och kriminaltekniker Janna Weismanns förhållande är ännu nytt och skört. De har fattat ett gemensamt beslut att inte skaffa barn, så när Rokkas längtan efter att bli förälder växer i takt med att förhållandet fördjupas ställs allt på sin spets. Kommer de kunna hålla den professionella distansen i utredningen av Jens Frohms död, samtidigt som känslorna stormar på det privata planet?


Sjunde delen?! Jag har ännu inte börjat läsa den här serien. Får nog göra något åt det.



Gå i fängelse; Kvinnor utan nåd av Camilla Läckberg

Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 250
Utgivningsdatum: 2021-04-14
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Fyra ungdomar som känt varandra sedan barnsben firar nyår i en stor, lyxig villa med sjötomt utanför Stockholm. De är bästa vänner, precis som deras föräldrar som har fest i villan intill. De har allt, men bär också på mörka hemligheter de inte delat med någon, inte ens varandra. När ett parti Monopol spårar ur och insatserna höjs, börjar hemligheterna långsamt sippra fram. Och när krutet lagt sig tar en intrikat plan sin form...

Ingrid Steen lever det perfekta livet med en framgångsrik make, villa i Bromma och en väluppfostrad dotter. Victoria Brunberg har flytt från Ryssland och lever ett stillsamt liv på landet med sin man. Och Birgitta Nilsson är en omtyckt lågstadielärare med en tystlåten man och två vuxna barn. Men bakom fasaderna är ingenting som det först verkar. Tillsammans, men anonyma för varandra, bestämmer kvinnorna sig för att en gång för alla slå tillbaka.


Jag är inte mycket för det här med hämndtema och jag har heller inte läst böckerna om Faye, men det här kanske kunde vara något.



Konferensen av Mats Strandberg

Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsdatum: 2021-04-19
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En dysfunktionell arbetsgrupp på konferens blir jagade av en hämndlysten mördare. Nu måste de lära sig att samarbeta på allvar om de ska ha en chans att överleva.

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen.

Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna.


Mats Strandberg är auto-buy.



Dagen är kommen av Ninni Schulman

Genre: Kriminalroman
Serie: Hagfors (7)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-04-28
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Några dagar före julafton hittas Harry och Inga Tynning brutalt mördade i sitt hem ett par mil norr om Hagfors. Huset är i oreda och det saknas både pengar och smycken. Det äldre paret tycks ha levt ett stillsamt liv och har av allt att döma varken fiender eller ovänner. Polisen, med Christer Berglund och Petra Wilander i spetsen, misstänker att det rör sig om ett rån som spårat ur. Men ju mer de undersöker saken, desto märkligare och obehagligare visar sig fallet vara. Journalisten Magdalena Hansson är tillbaka på jobbet efter en längre tids sjukskrivning och blir snart djupt engagerad i morden som skakar bygden.

Det här verkar hända varenda gång jag försöker läsa ikapp en serie. Då bestämmer sig författaren plötsligt för att släppa en ny del.



Som en fjäder i vinden av Sofia Lundberg

Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 325
Utgivningsdatum: 2021-04-07
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Den 12 augusti 2019 får Viola ett oväntat samtal från Lilly, grannflickan som en gång var hennes bästa vän. Nu är de 80 år och Lilly ligger på dödsbädden. De skiljdes åt i ungdomen, men slutade aldrig längta efter varandra. I Sofia Lundbergs varma och hjärtskärande roman får läsaren följa Violas och Lillys livsöden under ett och samma datum, från 1950-talet fram till nutid. När Viola och hennes döttrar till slut tar sig till Paris för att få återse Lilly en sista gång, får hon svaret på den fråga som under många år gnagt i henne.

Jag tyckte rätt bra om Ett frågetecken är ett halvt hjärta och vill väldigt gärna läsa mer av henne.



Kirskålsgrannar av Jenny Clevström

Genre: Feelgood
Serie: Pommie och Frank (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2021-04-07
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Pommie Dahl är bygdens trädgårdsstjärna med Österlens mest prunkande rosor och tätaste lavendel. Men när trädgårdscelebriteten Frank Blumer flyttar in i huset bredvid, hotas plötsligt hennes ställning. Pommie gör allt för att inte hamna i underläge gentemot sin nya granne, en man som vet att njuta av livet och som charmar de flesta på sin väg. Frank, å andra sidan, verkar inte riktigt vara med i samma tävling som Pommie. Eller?

I sin strävan efter att vinna den årliga skördefesttävlingen påbörjar hon en utredning av Frank och finner både det ena och andra. Varför lyser hans äpplen som om de vore radioaktiva? Och vad har han egentligen på gång med pomologen, mustmakaren och tillika en av jurymedlemmarna i skördefesttävlingens kommitté, Carl?


Utspelar sig på Österlen. Det räcker så.



Ljudet av fötter av Sara Lövestam

Genre: Drama
Serie: Monikatrilogin
Antal sidor: 308
Utgivningsdatum: 2021-04-12
Förlag: Piratförlaget

Från Bokus
Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi, köpt bostadsrätt och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle till skillnad från sin biologiska mor bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid.

I krisen som sammanfaller med hennes sista IVF-försök börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon? Och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria som ingen någonsin berättat för Monika tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv.


Trots författaren så tänkte jag först att jag inte ville läsa. Sedan upptäckte jag att den handlar om en Monika...



Den lilla blomsterhandeln vid havet av Ali McNamara

Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-04-12
Förlag: Lavender Lit

Från Bokus
Poppy Carmichael hade aldrig kunnat tro att hon skulle bli florist. Men när hon ärver sin mormors blomsterhandel på den vackra cornwallska kusten har hon inget annat val än att återvända till den pittoreska kuststaden St Felix där hon tillbringade en stor del av sin barndom.

Poppy är fast besluten att göra sitt yttersta för sin älskade mormors skull, men att komma tillbaka till St Felix väcker många svåra minnen till liv. När hon lär känna den lokala blomsterodlaren Jake, en ung änkling med två tonårsbarn, vill hon först bara fly därifrån. Men med hjälp av fler nyfunna vänner och med kärleken blomstrande börjar Poppy sakta men säkert upptäcka vad som är så speciellt med den lilla blomsterhandeln vid havet.


Här är det Cornwall som lockar och drar.



Kär och galen i bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling

Genre: Feelgood
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan (3)
Antal sidor: 354
Utgivningsdatum: 2021-04-19
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Den tatuerade, rosahåriga Nina väljer alltid fel killar. Hon hävdar bestämt att sann kärlek består av våldsam passion och eldiga meningsutbyten. Att nöja sig med något mindre finns inte på kartan. Trots att hon svept åt höger i åratal på dejtingappen, har mötena bara resulterat i misslyckade kvällar och ytliga förbindelser. Nina är inte ett dugg närmare att hitta den stora kärleken.

Så när en man från det förflutna kommer in i bokhandeln vet Nina att hon inte har något att frukta. Noah var den nördigaste killen i hennes skola, och har som vuxen man blivit en trist kostymnisse uppslukad av sin iPad. Nina inser besviket att Noah, med sina välpressade byxor, aldrig kommer att skapa några trumvirvlar i hennes hjärta. Men mötet visar hur lite Nina egentligen vet om tuffa killar, affärsanalytiker och sitt eget bultande hjärta


Jag har inte läst någon bok i den här serien, men alltså... en titel med bokhandel i sig...



Sanningens pris av Kelly Rimmer

Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-04-21
Förlag: LB Förlag

Från Bokus
Beths fars demens har blivit allt värre med åren och när han slutligen flyttar in på ett äldreboende erbjuder sig Beth att rensa ur barndomshemmet. Förvånat upptäcker hon att dörren till det gamla lekrummet är låst med hänglås. Väl bakom den möts hon av en kaotisk röra av sin fars målningar, högar av gamla papper och annat skräp.

När Beth rotar igenom röran finner hon ett löst blad ur vad som verkar vara en dagbok, skriven av hennes bortgångna mor. Beth och hennes syskon växte upp i tron att deras mor dog i en tragisk bilolycka när de var små, men dagboksanteckningen antyder något mycket värre än så.

Steg för steg klarnar bilden av vem Beths mor var. Det är ett skrämmande porträtt av en kvinna drabbad av förlossningsdepression, med en make som långt ifrån liknar den kärleksfulle far Beth och hennes syskon vuxit upp med. Som nybliven mamma utkämpar hon sina egna strider och upptäcker att hon är mer lik sin mor än hon trott.


Kelly Rimmer vill jag hemskt gärna läsa mer av.



Stormfödd av Dan Buthler & Leffe Grimwalker

Genre: Kriminalroman
Serie: Alex Storm (3)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2021-04-06
Förlag: Bokfabriken

Från Bokus
Alex Storm har förlorat nästan allt och när det är som mörkast riskerar han även förlora sin fru Jessica, om han inte klipper banden med sin bror Peter, ledare för en mäktig Hongkongtriad.

När Alex reser till Hongkong för att ta reda på mer om sitt ursprung tvingas Jessica styra upp en kokainaffär i Colombia. Samtidigt utsätts Peter för ett mordförsök. Hämndlysten vill han städa upp bland sina fiender - även bland dem som står Alex närmast.


Jag är mycket nyfiken på den här serien, men än så länge har jag inte läst.



Mannen som försvann av Tony Fischier

Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-04-08
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson räddar en fyraårig flicka från att drunkna i Hamnkanalen. Kort därpå hittas han knivhuggen till döds i sitt eget hem. Kriminalkommissarie Niklas Ragnvik och hans kollegor vid Göteborgspolisen utreder fallet som visar sig vara fullt av frågetecken. Vem var egentligen Hans Arnesson?

Finns det en koppling till "Kilroy" - den skugglike seriemördare som tidigare härjade i trakten och tömde sina offer på blod?

Och vad har hänt med Ragnviks syster Viveca? Hon är spårlöst försvunnen sedan arton år, men plötsligt hittar Ragnvik tecken på internet som tyder på att hon fortfarande kan vara vid liv.


Jag hade inte tänkt ha med den här boken. Och så upptäcker jag att den utspelar sig i Göteborg...



Syndaren ska vakna av Linda Ståhl

Genre: Kriminalroman
Serie: Höllviken-deckare (1)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2021-04-29
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott.

Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det.


Höllviken ja, det är en intressant miljö.

9 kommentarer:

  1. Här hittade jag en del intressant läsning. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är mycket spännande som släpps i april.

      Radera
  2. Ja jösses så många. Kelly Rimmer vill jag också läsa mer av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte ju två av hennes böcker på bokrean, men statistiskt sett så kan det dröja ganska många år innan jag kommer till dem...

      Radera
  3. Mats Strandbergs ser jag fram emot!

    SvaraRadera
  4. Den här gången blev mindre än hälften samma. Men det känns ändå bra när du har med många av dem som var nära att komma med i mitt inlägg. Ang. Hudiksvallsserien så har jag i alla fall läst tre böcker men det är dags att komma igång igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kände mig nästan uppgiven när jag gick igenom allt som ska släppas. Det var så många böcker jag blev nyfiken på och till slut så krävdes oerhört mycket för att de skulle passera nålsögat.

      Radera
    2. Haha, jag känner igen det där!

      Radera