måndag 22 mars 2021

Film: Knives out (2019)

Titel: Knives out
Originaltitel: Knives out
Genre: Crime
Regissör: Rian Johnson
Manus: Rian Johnson
Skådespelare: Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Toni Collette
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: USA
Längd: 130 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 26 februari 2021

Handling
När den berömda kriminalförfattaren Harlan Thrombey hittas död på sin egendom strax efter sin 85-årsdag, landar på något mystiskt sätt uppgiften att utreda mordet hos den nyfikne och lättsamme detektiven Benoit Blanc. Med såväl Harlans dysfunktionella familj som hans hängivna personal på listan över misstänkta, tvingas Blanc slingra sig genom ett nät av lögner och villospår för att avslöja sanningen om Harlans allt för tidiga död.

Min kommentar
Knives out är ju en film som i alla fall jag tycker syntes överallt ett tag. Av någon okänd anledning så ratade jag den, efter att ha kollat upp vad den handlade om. Jag minns inte längre vad det var jag kan ha läst som fick mig att tro att den inte var för mig. Som människa har man ju dock rätt att ändra sig och det gjorde jag. Det är jag väldigt glad för.

Jag får nästan känslan av "gammal" film direkt när vi börjar titta. Varför vet jag inte. Det kan bero på hela scenografin, hur de pratar eller kanske något helt annat. Känslan lever i alla fall kvar genom hela filmen och mestadels beror det nog på att här finns inget splatter, inget blod alls egentligen. Det är ingen action att tala om, här är det endast hjärngymnastik. Det känns väldigt uppfriskande att det gamla sättet att göra film fortfarande funkar.

Skådespeleriet är fantastiskt. Förutom Daniel Crags dialekt då. Den gör mig nästan tokig och jag klarar knappt av att lyssna på honom. Dialekten låter påhittad och krystad. Jamie Lee Curtis och Toni Collette är briljanta, detta kan nog vara något av det bästa de gjort. Synd att de inte fick mer utrymme. Det är en väldigt stjärnspäckad ensemble och det var först i slutscenerna jag upptäckte ännu en stjärna. Eller snarare kom på vem det var. Jag skriker nästan "Det är ju Don Johnson!". Det tog mig hela filmen att klura ut. Jag löste mordgåtan betydligt snabbare.

Filmen har vissa drag av fars, men den håller sig hela tiden på rätt sida gränsen. Däremot är det helt klart en film i Agatha Christies anda. Det är en äkta pusseldeckare. Lite besviken är jag dock för att det blev lite väl tydligt vid ett tillfälle. Jag hade förväntat mig ytterligare en twist. Jag blir i alla fall underhållen, hela vägen, och trots att filmen är mer än två timmar så blir jag aldrig uttråkad.

Knives out blir nästan lite av en svart komedi om en osannolikt dysfunktionell familj. På ett bra sätt. Jag önskar det gjordes fler filmer av den här typen.Letterboxd hade den 4,0 i genomsnitt (beräknat på 730 355 betyg).
IMDb hade den 7,9 i genomsnitt (beräknat på 466 735 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Ah - en film jag sett innan dig! Fantastiskt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har ju funnits på min radar väldigt länge, men det var något som fick mig att tro att jag inte skulle gilla. Ibland har även jag fel 😁

      Radera