måndag 22 mars 2021

TV-serie: Lupin #1 (2021)

Titel: Lupin
Originaltitel: Lupin
Genre: Crime
Skapad av: George Kay
TV-bolag: Netflix
Skådespelare: Omar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Clotilde Hesme, Hervé Pierre
Premiär: 2021-01-08
Produktionsland: Frankrike
Antal avsnitt: 5
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på Netflix februari 2021





Handling
Livet för den tonårige Assane Diop ställdes på ända när hans pappa dog efter att ha anklagats för ett brott han inte begått. 25 år senare låter sig Assane inspireras av gentlemannatjuven Arsène Lupin för att hämnas sin pappa.

Min kommentar
När jag var liten så älskade jag TV-serien Arsène Lupin. Jag gissar att det måste vara versionen som kom i början av 70-talet. Det är enbart tack vare honom som jag alltid kommer ihåg vad de där blommorna heter som kommer som ogräs vid vägkanterna på våren Nåväl, det hade ju inte alls med saken att göra, så vidare... När jag såg att det hade kommit en serie som, typ, en homage till gentlemannatjuven nummer 1 så tänkte jag först inte se den. Det brukar aldrig gå väl när gamla favoriter moderniseras, eller liknande. Till slut ändrade jag mig i alla fall och såg Lupin på egen hand, att ta till när sambon slutade senare än jag.

Arsène Lupins arv förvaltas väl. I de flesta fall. Omar Sy passar så perfekt i den här rollen. Han är charmig, har glimten i ögat, han är cool och han har, egentligen, ett hjärta av guld. Där har jag inga som helst problem. Det jag inte gillar är den där storyn som går som en röd tråd genom hela säsongen (jag trodde i alla fall att det var hela säsongen, men det var det egentligen alltså inte). Tyvärr så är det inte speciellt mycket av gentlemannatjuverier, knappt något alls. Den mesta tiden går åt till att planera och utföra hämnden på Pellegrini. Jag hade definitivt föredragit mer genialiska och spektakulära stölder och bedrägerier.

I tillbakablickar får vi veta mer om Assanes bakgrund. Hur allt blev som det blev och vad som egentligen hände när hans pappa blev anklagad för stöld. Det är nog egentligen de här bitarna som är bäst, tillsammans med scenerna när det faktiskt tjuvas något.

Det vimlar av klyschor och överdrifter här. Poliserna är korkade, tjuvarna är smarta, de rika är svin... och så vidare. En hel del mer eller mindre osannolika saker händer, men jag köper det rakt av. Det är helt enkelt den typen av historia.

När femte, och det jag trodde var sista avsnittet var slut så var jag lite upprörd. Man kan inte avsluta en säsong på det viset! Tänkte jag. Så var det inte heller utan produktionen har stoppats på grund av... *drumroll*... en pandemi. Som jag har förstått det så ska det komma ytterligare två avsnitt, men det var lite oklart när. Nu verkar det dock vara klart att de avsnitten kommer på nästa säsong i stället. En oavsiktlig cliffhanger som säsongsavslutning på Lupin alltså.



TV Time har serien 9,78 i genomsnitt.
IMDb har serien 7,6 i genomsnitt (beräknat på 46 408 betyg).
Jag ger den 3,5.
Serien är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Den här är jag nyfiken på, men jag vet fortfarande inte om jag verkligen ska se den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är fortfarande lite kluven. Tjuveridelarna är riktigt bra, så även Omar Sy, men tyvärr är det på tok för lite av tjuvande och för mycket lösa ett gammalt fall.

      Radera