torsdag 11 mars 2021

Hett i hyllan #291

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Vi har nu flyttat oss fram till slutet av maj 2017.
Tomma luften av Ann Cleeves är sjätte delen i det som egentligen bara skulle ha blivit en kvartett.

Det känns som att alla blev så oerhört upprörda över slutet på fjärde (och egentligen sista) delen så att författaren kände sig tvungen att fortsätta serien. Det är i alla fall min teori. Jag har läst alla delar fram till denna och de är väldigt bra. Framför allt så är det miljön som gör det (Shetlandsöarna), men också att det är en sorts mysdeckare. Det är inte så mycket detaljerad ond bråd död här. Jag tror det har kommit sammanlagt åtta delar och det verkar faktiskt som att jag har dem allihop...

Så här står det på baksidan:
Det är midsommar på Shetlandsöarna, en tid av ljusa nätter och gäckande dimma. Polly, Caroline och Eleanor är vänner sedan universitetstiden och har tillsammans med sina partners lämnat Londons larm och stress för en långhelg på Unst, Shetlands nordligaste ö. De är där för att enligt den shetländska traditionen fira Carolines giftermål med öbon Lowrie. Sent på kvällen efter bröllopsfesten försvinner plötsligt Eleanor. Dagen därpå upptäcker Polly ett mejl från henne, som ser ut som ett självmordsbrev. Men det är något som inte stämmer med brevet, och när Eleanors kropp hittas nära den dramatiska klippkanten tätnar mysteriet.

Kriminalarna Jimmy Perez och Willow Reeves får uppdraget att resa till Unst för att utreda fallet. Innan Eleanor försvann påstod hon att hon sett spöket efter en liten flicka som drunknat på ön på tjugotalet. Enligt Eleanors vänner hade hennes intresse för spöket på Unst verkat närmast som en besatthet – höll hon kanske på att förlora förståndet? Jimmy och Willow får dock snabbt känslan av att Eleanors död är mer komplicerad än så.

Finns det en hemlighet bakom myten om spökflickan? En hemlighet så chockerande att någon flera decennier senare skulle kunna drivas till mord för att förhindra att sanningen kom ut?
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

14 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt läst alla åtta.
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2021/03/11/hett-i-hyllan-236/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att det skulle kunna vara läge att ta med denna i min Finish That Series-utmaning 2022...

   Radera
 2. Nu får jag se till att jag sätter in en av böckerna i den här serien i min spänningshylla på Goodreads. Då ska jag väl ändå testa Ann Cleeves böcker någon gång. Jag vill ju.
  http://mosstanten.se/2021/03/11/hett-i-hyllan-96-stenkista/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså de här böckerna är bra. I alla fall så långt som jag har läst. Lite mysdeckare, kan man kanske kalla dem.

   Radera
  2. Mysdeckare kan passa mig bra.

   Radera
  3. Så mysigt det nu kan bli. Det är ju ändå deckare, så det blir ju lite mord 🙂

   Radera
 3. Jag läste de första fyra delarna och gillade dem och hade ju tänkt att fortsätta men det blev aldrig av...men n ån gång ska jag nog ta upp den serien igen. Mina hyllvärmare finns här https://boklysten.blogspot.com/2021/03/hett-i-hyllan-291.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kommit lite längre då, har ju läst femte delen. Men nu blir jag sugen på att fortsätta på serien.

   Radera
 4. Jag är osäker hur många jag läst i den serien, är tre eller fyra men minns inte riktigt men jag minns att jag gillade dem och vill läsa klart serien. När det nu ska ske, det finns ju så mycket som jag behöver och vill läsa.

  Mitt bidrag
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2021/03/hett-i-hyllan-vecka-10-2021.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog nästan våga påstå att om du hade läst fjärde delen så hade du kommit ihåg det. Men så behöver det ju inte vara.

   Radera
 5. Shetland låter bra. Vill minnas att jag hört talas om serien flera gånger och tänkt att jag ska kolla upp. Nu har jag tagit mig i kragen och sparat första delen på Storytel. Här är min: https://scyllashylla.blogspot.com/2021/03/hett-i-hyllan-37.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kan vara så att jag mest gillar böckerna för miljön. Och för att de inte är de där vanliga, blodiga, skruvade deckarna. Det är mest vanligt folk där.

   Radera
 6. Jag älskar ju tv-serien och läste faktiskt första delen i serien nu rätt nyligen i ett desperat försök att få mer av det goda. Jag gillade boken men saknade naturvyerna, musiken och de skotska replikerna. :)
  Mitt bidrag: https://bokdivisionen.se/2021/03/11/hett-i-hyllan-jiroekonomi/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, jag försökte titta på TV-serien, men människorna stämde inte alls med min bild av dem så jag slutade faktiskt titta 🙂

   Radera