lördag 17 september 2022

Bok: Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström

Författare: Ingrid Hedström
Titel: Lärarinnan i Villette
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: 296
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Martine Poirot 1
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: (original) 2008 (min) 2008
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 27 augusti 2022
Första meningen: Nico var inte ett dugg intresserad av flickor i vanliga fall, men när han tänkte på flickan han träffat uppe vid den gamla skolan gick ovana rysningar av längtan och oro genom hans elvaåriga kropp.

Baksidetext
En kvinna blir påkörd och dödad i den belgiska staden Villette. Det ser ut som en smitningsolycka, men flera vittnen hävdar att det var mord. När undersökningsdomaren Martine Poirot börjar utreda fallet upptäcker hon snart att den döda kvinnan dolde en hemlighet.

Samtidigt försöker Martines man, historikern Thomas, ta reda på vad som ligger bakom den massgrav som upptäcks när grunden grävs till ett nytt köpcentrum. På var sitt håll arbetar sig Martine och Thomas närmare mörka sanningar ut ur det förflutna, farliga hemligheter som många vill bevara till varje pris.

Min kommentar
Lärarinnan i Villette är en bok som jag hörde mycket om när den kom. Svenska deckare är jag dessutom alltid nyfiken på, även om just denna utspelar sig i Belgien. Så mycket bra saker hörde jag i alla fall att jag köpte den. 2012. I tio år har den alltså stått där i hyllan, övergiven. I år tog jag med den i min Boktolva och nu är den äntligen läst.

Först i boken finns ett persongalleri och det hade säkert gjort nytta. Om man inte läser e-boken, vilket jag oftast gjorde. Då är det faktiskt bortkastat. Eftersom boken utspelar sig i Belgien så är väldigt många namn franska och av någon anledning har jag svårt att komma ihåg franska namn. När jag inte ens vet hur ett namn uttalas, än mindre skulle kunna stava det, så är det omöjligt att lägga dem på minnet.

Den lilla staden Villette ställer till lite problem för mig också. Jag tänkte att det var en liten by, men det verkar vara en hyfsat stor stad. Om man ska döma efter vad som finns där. Tidigare fanns det tydligen en karta över sten, men den verkar vara borta nu. Och var ligger den egentligen? Jag hade lite geografiska problem, bland annat var jag för tillfället befann mig. Ibland var de i Villette. Ibland var de, plötsligt, i Bryssel. I övrigt verkar det vara en mysig stad och jag hade gärna åkt dit, om den hade funnits.

Åter till karaktärerna. De är egentligen inte speciellt många, men jag har svårt att hålla isär dem. Eller kanske snarare komma ihåg vilka de är. De är ganska intetsägande, platta, och blir faktiskt bara namn, utan innehåll. Detta är ju dock första delen i en serie, så man får väl anta att de återkommande karaktärerna får mer djup i senare böcker. Martine har jag svårt att ta till mig, även om hon har potentialen att bli en sympatisk huvudperson. För nu är jag egentligen mer förtjust i Julia, hennes assistent. Eller vad hon nu är. Något större engagemang lyckas jag inte uppbåda och jag bryr mig egentligen inte om hur det går för någon.

Ibland blir det lite för mycket historialektion över det hela. Det märks att mycket research är gjord. Som vanligt tycker jag att man inte behöver ta med allt man hittar. Här finns i alla fall lite 1400-tal, lite 1960-tal och så nutid då, som i det här fallet är 1994. Och politik blir det mycket av. Jag tappar intresset så fort vi halkar in på historia och/eller politik. Och det är ofta. Däremellan är det hyfsat intressant.

Det är en ganska tillkrånglad historia, men trots det stod det väl ganska klart vem som var skyldig. Det fanns inte så många att välja på. Drivet framåt finns där ofta, men det går lika ofta bakåt. Något jag reagerade på med misstro är när Martine vid ett tillfälle ber sina underställda att räcka upp handen om de tror att den de talar om är skyldig. Utredare ska inte tro något och allvarligt talat, handuppräckning för att "avgöra" om någon är skyldig?

Lärarinnan i Villette är en trevlig bekantskap, men jag är osäker på om jag vill läsa vidare. För mig räcker det inte att döpa sin karaktär till Poirot och placera handlingen i Belgien. Dock står nog fortsättningen överst på listan om jag någon gång kommer till Belgien.

Goodreads hade den 3,32 i genomsnitt (beräknat på 178 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Lärarinnan i Villette: Tofflan, Midnatts ord och och dagarna går.

4 kommentarer:

 1. Villette av Charlotte Brontë skrevs 1853 med samma tema...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog svårt att tro att det är samma tema, men ja, titeln skulle ju kunna anspela på den.

   Radera
 2. Jag har läst några böcker i den här serien men kan nog säga att jag lagt ner den. Den var ok men samtidigt saknade den något som fick mig att vilja läsa vidare (efter att ha gett den några chanser).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag förstår vad du menar för jag saknade också något. Det är tveksamt om jag kommer att läsa vidare.

   Radera