lördag 10 september 2022

Bok: Stormflod av Alistair MacLean

Författare: Alistair MacLean
Titel: Stormflod
Genre: Thriller
Antal sidor: 329
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Floodgate
Översättare: Gösta Zetterlund
Serie: -
Förlag: Bokförlaget Forum
Utgivningsår: (original) 1983 (min) 1988
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 24 augusti 2022
Första meningen: De två underligt likartade händelserna hade, trots att båda tilldrog sig natten till den 4 februari och trots att båda berörde militära ammunitionsförråd, inget synligt samband.

Baksidetext
Ett bombattentat av en internationell terroristorganisation försätter Schiphol, Amsterdams flygplats, helt under vatten. Men det är bara början. Terroristligan hotar att sätta hela Holland under vatten ...

Utpressning och flera attentat mot landets känsliga Atlantvallar skapar panik hos befolkningen och regeringen. Kommissarie Peter van Effen, säkerhetspolis och bombexpert, lyckas nästla sig in i terroristgruppen ...

Min kommentar
Det bestämdes att den årliga återträffsmiddagen, med sambons gamla kollegor, skulle gå av stapeln i Nederländerna i år. Hos den enda som fortfarande jobbar i försvaret och för tillfället är stationerad i en mindre stad långt söderut i Nederländerna, på gränsen mellan Belgien och Tyskland. Jag ser det lite som min uppgift att hitta en bok som utspelar sig där jag befinner mig, så nära det går, när jag är på resande fot. Av en händelse så fastnade mina ögon på ordet Schiphol när jag scrollade igenom böckerna. Det var så nära jag kunde komma och vi flög ju till och från den flygplatsen, så det blev Stormflod som fick följa med på resan.

Jag har läst ganska många böcker av Alistair MacLean och det är egentligen ofattbart att den här boken har skrivits av samma man som skrev klassiker som HMS Ulysses, Örnnästet, Polarstation Zebra och de två om Navarone. Det är milsvid skillnad. Nu när jag skulle sätta ihop det här inlägget så läste jag lite på Wikipedia och om man ska tro på det som står där så använde sig MacLean av spökskrivare för de sista böckerna, bland annat denna. Spökskrivaren fick handling och karaktärer, resten fick h*n sätta ihop själv. Det skulle förklara en hel del.

Det blev inte speciellt mycket läsning den där helgen i Nederländerna och det berodde inte bara på att det var ont om egentid. Jag var inte ett dugg sugen på att läsa och när jag väl gjorde det så klarade jag inte att läsa mer än tiotalet sidor per tillfälle. Sedan var jag så less och uttråkad, hade helt tappat intresset. Om jag hade haft något att tappa. För att göra det än besvärligare att läsa så är kapitlen evighetslånga och sidorna är tätskrivna.

Nästan hela boken består av dialoger (eller kanske snarare monologer) och vilken dialog det är. Jag rodnar nästan, så usel är den. Raljerande är ett ord som kommer för mig. För att inte tala om kvinnosynen. Den är så unken så att till och med jag reagerar. Om min chef (eller kollega)) hade pratat med mig på det viset så hade jag omedelbart sagt upp mig och inte satt min fot där igen. Det är allt jag kommer att säga om det ämnet för det gör mig bara trött och irriterad.

Det händer i stort sett ingenting i hela boken. Allt som har hänt berättas i efterhand, genom dialoger. Eller egentligen genom att en karaktär berättar vad, varför, hur, när för en annan karaktär. Det blir inte särskilt spännande då, utan mer lite lätt tråkigt, trots det spännande temat. Förutom att dessa dialoger/monologer är hur långa som helst så är det omöjligt att hänga med i vem som säger vad. Bara snack och ingen verkstad. Jag vet inte om författaren (vem det nu är) har försökt få in lite humor. I så fall är han inte speciellt bra på det.

Stormflod är skriven 1983 och jag tror inte att folk, vare sig poliser eller terrorister, var så här naiva ens då. Det finns gott om lösa trådar i form av påbörjade/antydda historier som aldrig tar vägen någonstans. Det mesta är ologiskt, konstigt och krystat.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,54 i genomsnitt (beräknat på 1 426 betyg).
Jag ger den 1,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Stormflod: Jag hittar inte någon.

4 kommentarer:

 1. Ja, den hamnade då inte på någon läslista. Men lite underhållande att läsa din recension ändå ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte jag skulle rekommendera någon att läsa MacLeans senare böcker. De tidiga däremot, de är riktigt bra.

   Radera
 2. Haha, så dåligt betyg. Det händer verkligen inte ofta. Jag läste nog den här i slutet på 80-talet eller under 90-talet men minns inte alls vad jag tyckte då. Men på den tiden var jag nog väldigt förlåtande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste en annan av hans senare böcker 1991, tydligen, som jag gav bara en halv stjärna. Den var om möjligt ännu sämre. Då berodde det nog på chocken över att någon som har skrivit helt fantastiska böcker kunde skriva så uselt. Nu var jag förberedd, men det hjälpte inte speciellt mycket.

   Radera