söndag 21 augusti 2022

Smakebit på søndag: Stormflod

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Den här helgen har det varit den årliga återträffsmiddagen, med sambons före detta kollegor. Det där som vi har hållit på med sedan 1996, förutom året då allt blev inställt. I år hade de fått för sig att vi skulle till den som just nu jobbar i Sittard, Nederländerna, trots att det inte alls var hans tur. Så det blev att lägga en hel helg, plus lite till, på detta. Jag är med under protest. Helgerna är mina andningshål och då är det nödvändigt att jag får tid att andas. I dag är vi på väg hem och jag hoppas att alla tåg, bussar och flyg går som de ska och att det inte är fyra timmars kö för att komma in på flygplatsen och inte mer än 90 minuters kö i säkerhetskontrollen. För då missar vi planet och i morgon är det dags att jobba igen.

Jag hade lite bekymmer med vad jag skulle ta med mig för bok, men av en slump så fastnade mina ögon på ordet Schipholflygplatsen i en beskrivning. Det var ju nästan för bra för att vara sant och alltså fick det bli Stormflod av Alistair MacLean som fick följa med. Tack och lov så verkar det i alla fall inte handla om flygplan som kraschar, men en sprängd fördämningsvall är inte heller så bra kanske. Jag har kommit en bra bit in i boken, men i den här smakebiten får man liksom upplägget, lite.

Min smakebit är från sida 10:
    De Graaf tittade. Om han hade varit flygplatschef, tänkte han, skulle den syn som mätte honom knappast ha glatt hans hjärta. Schipholflygplatsen hade helt enkelt försvunnit, och i dess ställe sträckte sig nu en krusig sjö nästan så långt ögat kunde nå. Källan till denna översvämning var alldeles för lätt att lokalisera: intill de stora bränslecisterner som låg alldeles utanför själva flygplatsen, hade en bred lucka plötsligt öppnats i fördämningsvallen till kanalen mot söder: all bråte, sten och dy som spridits ut längs fördämningsvallen på båda sidor om öppningen visade utan minsta tvivel att bristningen i den skyddande vallen inte hade en naturlig orsak.

12 kommentarer:

 1. Lite obehagligt om man befinner sig där i verkliga livet att läsa ;-) Man kunde tro att så där korta resor inte var aktuella längre, men de är ju det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna sluppit den här, i mina ögon, långa resan. Resdagarna la vi närmare elva timmar på att ta oss från ena stället till det andra och då var vi de som hade kortast väg 😳

   Radera
 2. där hade en inte velat stå och titta. inte igår en läste något av MacLean. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag verkar ha läst alla bra Alistair MacLean i min ungdom. Hans senare böcker är nog inte att rekommendera.

   Radera
 3. Det var ju verkligen en perfekt timing med den boken. Fast kanske blir du orolig för att något ska hända...i verkligheten! Nej jag hoppas du kommer hem i tid och utan missöden. Tack för smakbit, har faktiskt inte läs denna välkända författare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte gå runt och vara rädd för allt möjligt som skulle kunna hända, har jag märkt. Då vågar man sig snart inte ut alls.

   Det var egentligen mer tur än skicklighet som gjorde att vi hann med flyget, men i det stora hela så gick det smidigt.

   Radera
 4. lite nostalgi att se en bok av MacLean. ;) hoppas det funkar som det ska med hemresan och att det var trevligt. Åkt själv någon gång på resa när jag inte alls ville, den blev lyckad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte varje dag man läser en MacLean, nej 🙂

   Trevlighetsnivån tvivlade jag egentligen aldrig på, det är mer att jag inte vill lägga så mycket tid och energi på det. Knappt en timme för sig själv på hela resan, liksom. Nåja, hemresan gick bra, men det var mer tur än skicklighet.

   Radera
 5. Hoppas ni hade en fin resa och att det gick bra att komma hem igen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte rekommendera någon att resa via Schiphol, om man inte är en självplågare. Men annars gick allt bra 🙂

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Känner ju till författarnamnet, men inte läst något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du skulle få för dig att läsa något av honom så kan jag inte rekommendera denna. Välj i så fall någon av hans tidiga böcker.

   Radera