onsdag 31 augusti 2022

Kommande böcker september 2022

Det kommer en del efterlängtade böcker i september och en ganska oväntad. Jag tror det här kan bli en bra månad. Riktigt bra.

En saga av Stephen King
Genre: Fantasy
Serie: -
Antal sidor: 750
Utgivningsdatum: 2022-09-06
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

Ojdå, han skriver snabbare än vad jag läser...Gökungen av Camilla Läckberg
Genre: Kriminalroman
Serie: Fjällbackaserien (11)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-09-12
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Två fruktansvärda händelser, utan synbart samband, skakar Fjällbacka. En känd fotograf hittas brutalt mördad i sin utställningslokal. Henning Bauer, nobelpristagare i litteratur, drabbas av ett våldsamt dåd på den lilla ö där han håller till för att skriva den tionde delen i sin världsberömda romansvit. Patrik Hedström och kollegorna på Tanumshede polisstation kommer ingenvart med utredningen av fallen, samtidigt som Erica Falck gräver i ett tragiskt mord i 1980-talets Stockholm. Hon inser snart att det förflutnas trådar sträcker sig in i nutiden och att gamla synder lämnar långa skuggor efter sig.

Jag trodde nog att den här serien av slut. Det var ju ändå fem år sedan förra delen kom. Men ja, den är självklar.X av Pascal Engman
Genre: Kriminalroman
Serie: Vanessa Frank (5)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-09-19
Förlag: Bookmark Förlag

Från Bokus
Sport- och spelindustrin exploderar, men bortom onlinebettingen finns en underjordisk marknad där de stora transaktionerna sker genom matchfixning, våld och korruption.

En mördad fotbollsfru i en lyxvilla på Lidingö. En pojke i förorten med en framtid som idrottsstjärna. En utstött mellanstadielärare som drömmer om att bli sedd för den hon är. I den senaste delen i serien om Vanessa Frank vävs deras historier samman till ett fartfyllt drama och en omöjlig ekvation. Nu måste polisinspektör Vanessa Frank hitta den okända variabeln X innan det är för sent.


Jag har ännu inte läst en enda bok av honom, men jag är nog relativt säker på att det här passar mig.Bortbytaren av Anders de la Motte
Genre: Kriminalroman
Serie: Asker (1)
Antal sidor: 350
Utgivningsdatum: 2022-09-28
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att ”befordra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska.


En ny serie alltså och jag som inte har läst den förra än.Nine Elms-kannibalen av Robert Bryndza
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-09-01
Förlag: Jentas

Från Bokus
Kate Marshall var en lovande ung kriminalare när hon lyckades sätta fast den ökände Nine Elms-mördaren. Men hennes största framgång förvandlades till en mardröm. Femton år efter de katastrofala händelserna, som innebar slutet på hennes karriär, har en copycatmördare axlat Nine Elms-kannibalens mantel för att följa i sin idols blodiga fotspår.

Med hjälp av sin skarpsinnige forskningsassistent Tristan Harper använder Kate sina ringrostiga men inte bortglömda poliskunskaperför att jaga ett nytt monster. Men det är mycket mer än hennes rykte som står på spel. Kate skulle ha blivit den ursprunglige mördarens femte offer och hans efterträdare tänker fullborda det.


Jag har länge varit nyfiken på hans böcker, men har ännu inte läst någon. Denna har löjligt höga betyg på Goodreads.Den smarta kvinnans handbok i mord av Victoria Dowd
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-09-08
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig.

Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är ochse till så att inte fler offer skördas.

Vad kvinnorna i bokklubben skulle behöva är en handbok i mord ...


Men den här låter ju helt oemotståndlig.Hus av glas av Louise Penny
Genre: Kriminalroman
Serie: Armand Gamache (13)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-09-09
Förlag: Modernista

Från Bokus
När en mystisk figur dyker upp i Three Pines en kylig novemberdag blir Armand Gamache och samhällets övriga invånare först nyfikna, därefter ängsliga. Genom regn och rusk står den där, orörlig, och stirrar rakt framför sig.

Från det ögonblick gestalten kastar sin skugga över samhället misstänker Gamache - nu överintendent på mordroteln i Québec - mörka avsikter. Ändå gör han inget. För vad kan han göra? Han kan bara betrakta och vänta, och hoppas att hans växande rädsla inte ska besannas. Men så försvinner besökaren över en natt, ett lik upptäcks, och Gamache måste ta sig an fallet.

När rättegången inleds ett antal månader senare är det en het julidag i Montréal, och Gamache brottas fortfarande med den kedja av händelser som satts i rörelse den där bistra dagen i november. Inte bara den åtalade måste nu stå till svars - även Gamaches samvete väntar på sin dom.


Nu känns det lugnt att läsa förra delen, när det snart kommer en ny.Den häpnadsväckande historien om Georg von Ingenting av Cilla Börjlind & Rolf Börjlind
Genre: Drama
Serie: -
Antal sidor: 425
Utgivningsdatum: 2022-09-29
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Längst inne i en djup havsvik ligger en liten by som heter Skuggsidan. På grund av omgivningens höga berg når solen bara ner till byn vart femte år, vid sommarsolståndet. Här bor små män med utsiktslösa visioner och rakryggade kvinnor med viljor hårda som bärnsten. Här finns flammande kärlek, pyrande oförrätter och svartsotad avundsjuka.

En dag dyker en främling upp i den gudsförgätna byn. Han bär en skokartong under armen och påstår att han heter Georg von Ingenting. Utan större åthävor tas han upp i gemenskapen hos den illustra krets som flockas på bykrogen Spettan. Georg visar sig ha mycket speciella och oväntade talanger. Han förbryllar och charmar alla han möter och får dem att öppna upp sina innersta rum och avslöja allt de försökt att gömma eller glömma.

Men vem är han egentligen? Som kulmen på en grandios byfest utför den store magikern Georg von Ingenting sitt sista häpnadsväckande trolleritricks för en förstummad publik...


Den låter ju väldigt annorlunda och är alltså inte en del om Rönning & Stilton. Utan något helt annat. Vad det verkar.Medlaren av Jenny Rogneby
Genre: Kriminalroman
Serie: Angela Lans (1)
Antal sidor: 486
Utgivningsdatum: 2022-09-07
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
I denna nya spänningsserie, som är inspirerad av ett verkligt rättsfall, blir en kvinna brutalt våldtagen i Stockholmsområdet. Våldtäktsmannen blir dömd och avtjänar sitt straff i sexbunkern på Norrtäljeanstalten. När frigivning närmar sig kopplas medlaren Angela Lans in. Hon drivs av övertygelsen att ett möte mellan offer och gärningsman gynnar samhället och kan minska antalet återfall och förövare och offer erbjuds därför en möjlighet att mötas igen och tala om händelsen. Men mötet blir laddat och Lans inser att det är något som inte stämmer. Hon börjar motvilligt ställa sig frågan: Vem är egentligen offer och vem är gärningsman?

Av någon oklar anledning så har jag ännu inte läst något av henne, men det står någon bok i hyllan. Detta verkar var en ny serie.Råttjakten av M W Craven
Genre: Kriminalroman
Serie: Washington Poe (4)
Antal sidor: 448
Utgivningsdatum: 2022-09-23
Förlag: Modernista

Från Bokus
Kriminalinspektör Washington Poe hotas av vräkning och måste i domstol försvara sin rätt att bo kvar i sitt älskade torp när han oväntat kallas till en bordell på en sjaskig bakgata i den lilla nordengelska staden Carlisle, där en man misshandlats till döds med ett basebollträ.

Poe förstår inte varför man kopplar in honom. Han är specialist på att jaga seriemördare, ändå vill brittiska underrättelsetjänsten MI5 ha just honom och hans medhjälpare, dataexperten Tilly Bradshaw, till att leda mordutredningen. MI5 misstänker att någon tänker försöka sabotera det stundande toppmötet på det lyxiga herrgårdshotellet Scarness Hall. När Poe och Bradshaw undersöker den dödes bakgrund visar det sig att ingen av personuppgifterna de har om honom stämmer.

På mordplatsen saknas ett prydnadsföremål, en keramikråtta av samma slag som hittats även på en annan brottsplats. Poe nystar upp trådarna till en historia som tar sin våldsamma början i kriget i Afghanistan. Girighet och jakt på stulna antikviteter leder till avskyvärda svek och mord som ställer Poes och Tillys slutledningsförmåga på hårda prov.


Vad trevligt! En ny del om två av mina favoritkaraktärer.Dödsdansen av Maria Grund
Genre: Kriminalroman
Serie: Berling-Pedersen-deckare (2)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2022-09-30
Förlag: Modernista

Från Bokus
Det är sensommar på den ensliga ön utanför Sveriges ostkust när en ung man upptäcks irra omkring, naken och förvirrad, i en otillgänglig skog.

Sanna Berling kallas till platsen. Hon har precis återvänt till sitt arbete, nu som närpolis i en liten by, och vill aldrig mer arbeta med våldsbrott. Men när mannen visar sig vara svårt skadad och avlider på plats dras hon motvilligt in i ett nytt mordfall.

Utredningen hinner knappt börja innan nya mörka hemligheter stiger upp mot ytan. Bakom den lilla ortens fasad av lugn finns rädsla och misstro. Unga killar sparkar och slår varandra. Skogen är full av ögon och skuggor. Och ett gäng tonårsflickor tycks på ett märkligt sätt hålla den lilla byn i sitt grepp.

Sanna sveps in i mordutredningen tillsammans med sin kollega Eir Pedersen. Samtidigt hemsöks hon av dramatiska minnen från tre år tidigare, då en tonåring begick en serie våldsamma mord och sedan försvann spårlöst.


Jag var inte helt övertygad av första delen, men den var tillräckligt bra för att jag ska vilja läsa även andra delen.Bön om tystnad av Linda Castillo
Genre: Kriminalroman
Serie: Kate Burkholder (2)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-09-01
Förlag: Bokförlaget Polaris

Från Bokus
En kall oktobernatt mördas samtliga medlemmar av en amishfamilj på sin gård i Painters Mill. Familjen Plank hade flyttat in mindre än ett år tidigare, och var i samhällets ögon själva sinnebilden av det anspråkslösa amishlivet.

Polischef Kate Burkholder och hennes kollegor har få ledtrådar, inget motiv och ingen misstänkt för det fruktansvärda brottet. Kate, som är född och uppvuxen som amish, är väl medveten om att amishsamhället bär på hemligheter som de inte vill dela med utomstående ibland inte ens med varandra. Men mordet på familjen Plank är ett brott som inte liknar något annat.

När Kate hittar en dagbok som hört till en av familjens tonårsdöttrar framträder en bild av ett mystiskt dubbelliv och en karismatisk främling. Vem är denne främling som charmat flickan? Kate är fast besluten att göra allt hon kan för att ställa mördaren inför rätta även om det innebär att hon själv hamnar i skottlinjen.


Jag hoppade egentligen över denna vid första genomtittningen, men sedan insåg jag att den lät alldeles för bra för att inte vara med här.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det har jag gett upp för längesedan.

   Radera
 2. Bara fyra gemensamma den här gången! Men jag håller med om Pascal Engman. Det är verkligen dags att testa på den serien. Och Börjlinds bok missade jag totalt. Antagligen eftersom jag inte förstod att det var dem och handlingen gjorde mig mest förvirrad :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag scrollade förbi Börjlinds bok först, men sedan berättade hjärnan att ögonen hade sett ett intressant namn 🙂 Blev väldigt nyfiken på den när jag väl hade scrollat tillbaka.

   Radera
 3. Louise Penny säger jag bara HURRA om! Som jag har väntat på översättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser ju böckerna den årstid som de utspelar sig så jag har den förra oläst än så länge, men den ska jag ta i november 🙂

   Radera