lördag 20 augusti 2022

Bok: Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck

Författare: Frida Skybäck
Titel: Bokcirkeln vid världens ände
Genre: Feelgood
Antal sidor: 346
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: LB Förlag
Utgivningsår: (original) 2019 (min) 2019
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 juli 2022
Första meningen: När Patricia Sloane öppnar den avlånga brevlådan och plockar ut dagens post lägger hon först inte märke till det vita kuvertet.

Baksidetext
En solig majdag flyttar svenskättlingen Madeleine Grey till Ljusskär i Skåne för att praktisera i den populära Frihetskyrkan, men hennes vistelse får ett abrupt slut när hon en kväll packar sin väska och försvinner spårlöst. Trettio år senare mottar hennes syster Patricia ett anonymt brev med Madeleines halsband i och hon bestämmer sig för att resa till den lilla strandbyn i ett sista försök att hitta sin syster.

Patricia tar in på Ljusskärs enda hotell, Monas Bed, Breakfast & Books, där många av de boende samlas för att skvallra och äta Monas omtyckta tångbullar. Snart lär Patricia känna en omaka grupp kvinnor som förenas genom sin bokcirkel och mellan litterära samtal, kärleksbekymmer och äktenskapsproblem börjar kvinnorna nysta i Madeleines mystiska försvinnande. Men alla är inte lika tillmötesgående och Patricia inser att hennes frågor river upp gamla sår.

Vad var det egentligen som hände med Madeleine den där ödesdigra sensommarkvällen och vad är det för en mörk hemlighet som människorna i byn är så måna om att bevara?

Min kommentar
När man är sjuk så funkar feelgood bäst. Det är sedan gammalt. Frågan var bara vilken feelgood jag skulle välja, det finns ju några alternativ. När jag väl bestämt mig för att det skulle vara en som står i min egen hylla så var det enklare. Och allt föll på plats när jag fick ögonen på Bokcirkeln vid världens ände. Det var så klart den jag skulle läsa.

För min del så krävs det en (hel) del svärta i en bra feelgood och det hittar man här. Det är en ganska sorglig historia som vecklar ut sig, men så speciellt mycket bokcirkel är det nu inte, tyvärr. Det lilla som finns där är mysigt och trevligt. Jag hade bara önskat mig mer. Mysteriet var inte mycket till mysterium. Den biten kändes solklar. Jag blir lite förbryllad över vad boken egentligen vill vara. Feelgood? Deckare? Det känns som att den spretar lite.

Miljön är ju fantastisk, Österlen är det svårt att få nog av. Och det där B, B & B (bed, breakfast & books)... jösses, vad jag önskar att det fanns i verkligheten. En affärsidé? Det där bokquizet blir jag så inspirerad av och jag funderar på om det kunde vara något att ha på jobbet, i stället för alla grabbiga saker som ordnas där. Jag hade till och med kunnat tänka mig att smaka på Monas tångbullar (jag undrar bara om det är bullar på skånska eller bullar som i övriga landet, men det är mindre viktigt). Om de serverades på plats på Monas B, B & B under en bokcirkelträff.

Jag gillar verkligen de udda och väldigt olika karaktärerna. Samtliga känns trovärdiga och verkliga. Det är så mycket värme som alstras av det här gänget. Madeleine känns oerhört naiv, tycker jag. Jag var ungefär lika gammal som hon 1987 och redan då var det svårt att vara så godtrogen. Erika gör mig omåttligt irriterad, som det alltid gör när förnumstiga "barn" ska bestämma att en förälder är för gammal och inte orkar. Utan att ens bry sig om att fråga personen. Mona, Doris, Marianne och framför allt Evy får jag veta på tok för lite om. Jag hade önskat mig mer om dem.

Bokcirkeln vid världens ände som feelgood är riktigt bra. Personligen så gillade jag nutidshistorien mest. För mig blir det så att den så kallade deckardelen drar ner betyget lite. I övrigt är det en bok med både böcker, mat och vänskap. Ett extra plus blir det för kvinnlig vänskap, något jag tycker är ganska sällsynt i böcker. Fortfarande.

Goodreads hade den 3,32 i genomsnitt (beräknat på 1 146 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Bokcirkeln vid världens ände: Lottens bokblogg, Bokstunder och Bokdivisionen.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar tonen i hennes feelgood!

  SvaraRadera
 2. Nu har det hunnit gå nästan 2,5 år sen jag lyssnade på den men det känns ändå som vi är rätt överens om boken. Det som baksidestexten indikerade var det inte så mycket med men det andra runt om vägde upp det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt tycke var det på tok för lite bokcirklande i en bok med den titeln, men så länge jag fick hänga med de där människorna så var jag ändå ganska nöjd.

   Radera