söndag 28 augusti 2022

Smakebit på søndag: Mörk jord

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

En något lugnare helg har det blivit, om man jämför med förra, men ett 80-årskalas var det dags för igår. Sambons pappa fyllde år i veckan och en 80-åring måste man ju fira. I övrigt så har veckan varit på tok för varm för mig och det är skönt nu när temperaturen har sjunkit. Det hade varit skönt om temperaturen inomhus kunde gå ner från outhärdliga 25 grader också, men det tar sin lilla tid.

Jag hade lite problem att välja nästa bok, men till slut bestämde jag mig för att smygstarta septemberläsningen. Så det fick bli Mörk jord av Ann Cleeves, sjunde delen i det jag fortfarande envisas att kalla Shetlandskvartetten.

Min smakebit är från början av boken:
Marken gled medan Jimmy Perez stod bredvid graven. Den dödes släkt kom ursprungligen från Foula, och de hade burit kistan på två åror, så som man alltid bar lik till begravningar på den ön. Kistbärarna var avlägsna släktingar vilkas förfäder hade flyttat söderut till England, men de måste ha tyckt att traditionen var värd att återuppliva. De hade haft tid på sig att planera saken: Magnus hade fått en stroke och legat på sjukhus i sex veckor innan han dog. Perez hade besökt honom varje söndag, suttit vid hans säng och pratat om gamla tider. Inte den förfärliga tiden då Magnus hade blivit anklagad för mord, utan den goda tiden lite senare, då Ravenswick hade inkluderat honom i alla sina gemensamma aktiviteter. Magnus hade kommit att älska festerna och danstillställningarna och söndagarnas tebjudningar. Han hade aldrig reagerat på Perez prat på sjukhuset, och hans död hade inte kommit som någon överraskning.

18 kommentarer:

 1. klart man ska fira, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 2. Vi har haft hyfsat varmt dagtid, men morgnarna har varit svala. Lite skönt. Se där - redan nästa del!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har varit som en ångbastu, dygnet runt. Känns det som i alla fall.

   Radera
 3. Jeg har Ann Cleeves på leselisten. Jeg har lest Shetland-serien, men kunne også tenke meg å lese bøkene om Vera. De første er oversatt til norsk, men ikke de andre.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vera har jag inte läst om. Jag vet att jag ville göra det, men det har inte blivit så. Än.

   Radera
 4. Klart en 80-åring måste firas!
  Jag måste verkligen fortsätta läsa böckerna i serien. Vet inte varför jag slutade. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske läste den fjärde delen och kände att du aldrig ville läsa mer Ann Cleeves? Det hände mig, men det har ju gått över nu.

   Radera
 5. Älskar tv-serien ! Men nöjer mig med det och läser inga deckare. Tack för smakbit, hoppas på flera inspelningar av serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt titta på TV-serien, men jag blev bara förvirrad. Historierna blandades ihop och Perez såg inte alls ut som han skulle 😁

   Radera
 6. Ja en som fyller 80 vill en ju fira, på det sätt som den vill det, gäller ju iofs oavsett ålder.
  Cleeves var det länge sedan jag läste, sett det som går som tv-serie. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte ju läsa ikapp den här serien nu. Känns ju lite som att det inte blir fler delar i den.

   Radera
 7. ligger efter med Cleeves - läsningen. och tittningen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade aldrig för TV-serien. Den gjorde mig för förvirrad.

   Radera
 8. Så intressant med en tradition att bära kistan på åror. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så väldigt svårt att se det framför mig bara. Det måste liksom vara rejäla åror.

   Radera
 9. Sjunde delen i en kvartett låter ju kul. ;) Tack för smakbit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns ju några serier av den underliga sorten, vad gäller antal 🙂 De verkar ha döpt om den här serien till antingen Andra Shetlandskvartetten eller bara Shetland.

   Radera