söndag 7 augusti 2022

Smakebit på søndag: Tomma luften

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Igår vågade vi oss till Malmö, trots det kaos som Big Slap skulle orsaka, men vi höll oss borta från tågen i alla fall. Det blev ett besök på en annan av våra favoritrestauranger, som jag är glad om jag kan besöka en gång om året. Egentligen är det ganska lagom, så blir det inte uttjatat 😁

Jag håller fortfarande på med samma bok som förra veckan. Läsningen går inte direkt sakta, men boken är så tjock att det tar ett tag att komma igenom. I stället för att ge ytterligare en smakebit från den så blir det ur nästa bok, Tomma luften av Ann Cleeves. Jag kallar den för sjätte delen i Shetlandskvartetten...

Min smakebit är från bokens början:
Musiken började. Ett enda ackord spelat på fiol och dragspel, ett andlöst ögonblick av tystnad medan scenen registrerades i Pollys huvud som ett fotografi, och sedan dansade hela samlingssalen i Meoness. Polly hade tillbringat tretton timmar på nattbåten från Aberdeen till Lerwick, och när hon just hade gått i land hade det verkat som om marken gungade under hennes fötter, men det här var ett annat slags inbillning. Musiken tycktes studsa mot väggarna och golvet och trycka folk mot mitten av lokalen, tycktes få dem att resa sig. Till och med de hemmagjorda flaggdekorationerna och ballongerna som var upphängda i taksparrarna föreföll att dansa. Bandets rytm fick fötter att stampa takten och huvuden att nicka. Barn i festkläder klappade i händerna och äldre släktingar reste sig mödosamt från sina stolar och stämde in. En ung mamma gungade ett barn på knäet. Lowrie tog sin brud Caroline i handen och ledde ut henne på dansgolvet för att än en gång visa upp henne för sin familj.

20 kommentarer:

 1. kul när favoritrestauranger finns kvar, inte läst men sett filmatiseringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de flesta vi gillar verkar ha klarat sig. De var allihop snabba med att erbjuda hemleverans och liknande.

   Radera
 2. Big slap? Hört att det var/är? festival, men kände inte till namnet…Läst några böcker i serien. Ser flera serier: Ett fall för Vera. Och Kommissarie Venn, så vackra miljöer. Varit mycket i Devon men inte i den delen där den utspelar sig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Namnet på festivalen känns lite märkligt, men tja, något ska den ju heta 😁

   Jag vet att jag såg något avsnitt av Ett fall för Vera för evigheter sedan. Kommissarie Venn har jag sett reklam för, men av någon anledning så lockar inte deckare som TV-serie jättemycket 🤔

   Radera
 3. har både läst och sett filmatiseringar av Cleeves böcker. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg ett gäng avsnitt, men blev förvirrad när saker och ting hände i en annan ordning än böckerna 😬

   Radera
 4. I stora delar av vårt land ändras uttalet av Ö till U. Man kan höra folk säga "murkna" när ordet är "mörkna" och liknande. Jag antar att "tomma löften" skulle uttalas "tomma luften" ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den heter Thin air i original så luften är nog egentligen inte tom. Bara tunn 🙂

   Radera
 5. Jag tittar gärna på Shetland-serien och Vera, men jag läser inte böckerna. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 6. Big Slap kände jag inte alls till, speciellt namn! Boken har jag läst, fast på engelska. Tomma luften funkar ju egentligen bara i ett uttryck (ut i tomma luften), det blir märkligare än Thin Air. Tycker jag ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen firade Big Slap 10 år i år, men jag är osäker på om jag har hört namnet någon gång. Det borde jag ha kommit ihåg.

   Det känns som en märklig översättning av titeln, tycker jag. Thin air finns ju på svenska, i alla fall i den vanliga betydelsen. Jag har ju inte läst boken så det kanske handlar om något helt annat 🙂

   Radera
 7. Tack för smakbiten. Har flera böcker av Cleeves i min bokhylla men har inte läst dem ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, du har inte läst någon av dem? Då har du mycket bra framför dig.

   Radera
 8. Tack för smakbiten. Inte läst något av Cleeves.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen så är det väl miljön som gör dem speciella. Shetlandsöarna besöker man ju inte varje dag.

   Radera
 9. Tack för smakbiten! Måste läsa fler böcker av författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var lite så jag tänkte också 😁

   Radera
 10. Ann Cleeves har jeg ikke lest noe av, takk for smakebit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat de tidigare delarna i serien. Miljön är fantastisk.

   Radera