måndag 1 augusti 2022

Film: Father of the bride (2022)

Titel: Father of the bride
Originaltitel: Father of the bride
Genre: Komedi
Regissör: Gary Alazraki
Manus: Matt Lopez, Edward Streeter (bok)
Skådespelare: Andy Garcia, Gloria Estefan, Adria Arjona, Isabela Merced, Diego Boneta
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 117 min
Serie: -
Såg den på HBO 2 juli 2022

Handling
Det gifta paret Billy och Ingrid blir överraskade när deras äldsta dotter Sofia kommer hem till Miami och hälsar på – och överraskningarna avlöser varandra när hon presenterar sin nya pojkvän Adan och deras planer på att flytta till Mexiko.

Min kommentar
Det var dags att hitta en fredagsfilm att titta på, vilket ju inte alltid är så lätt. Mitt enda krav var nog egentligen att det skulle vara en komedi. Sambon har gjort sin första vecka på ett nytt jobb och då behöver man något lättsamt och lättsmält. Father of the bride dök upp som nyinkommet, eller vad man ska säga. Den kändes som ett bra alternativ.

Filmen är då alltså ännu en re-make på en bok från 1950. Jag har, så klart, sett filmen från 1991, med Steve Martin och Diane Keaton och den här nya är moderniserad, men den lite unkna människosynen finns ju kvar. Annars hade det ju inte blivit mycket till film. Egentligen är det här nog mer tragikomiskt än komiskt.

Skådespelarna är bra, till och med riktigt bra, och det är de som gör den här filmen sevärd. Jag blir lite förvånad över att jag inte känner igen Andy Garcia. Och inte heller Gloria Estefan. Man ska helst inte tolka karaktärerna bokstavligt, då gör de sig nog bättre. De är lite som karikatyrer av respektive människotyp, bland annat (men inte begränsat till) fördomsfulla fäder, självständiga döttrar, influencer, snuskigt rika, feministisk son, ung ny fru, före detta äldre fru.

Pappa Herrera är en mycket osympatisk och fördomsfull person, som gärna vill hålla fast vid allt gammalt. Allt ska vara precis som det alltid har varit. Man kan tycka vad man vill om hans beteende, men alltför många kvinnor/flickor har det precis så här. Och värre. Brudgummens far är för övrigt inte mycket bättre. Det är sannerligen inte lätt att vara människa, oavsett kön, ålder och härkomst. Det nya envisas med att krascha mot det gamla och man måste nog försöka hitta den gyllene medelvägen. Ta till sig det nya, men inte överge det gamla. Jag tycker att det är bra att det inte fokuseras för mycket på den biten. Detta är inte den typen av film. Här konstateras bara att så här är det, den presenterar inga egentliga lösningar.

Father of the bride är en hyfsat underhållande och smårolig film. Det är kul med kulturkrockar och man får ta dem för vad de är; vanor och traditioner. Men hur många versioner behövs egentligen av den här boken? Nu räcker det väl?Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 6 674 betyg).
IMDb hade den 5,9 i genomsnitt (beräknat på 5 167 betyg).
Jag ger den 3,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar