lördag 13 augusti 2022

Bok: Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan

Författare: Jenny Colgan
Titel: Den lilla bokhandeln runt hörnet
Genre: Feelgood
Antal sidor: 343
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The little shop of happy ever after
Översättare: Birgitta Karlström
Serie: Kirrinfief 1
Förlag: Massolit Förlag
Utgivningsår: (original) 2016 (min) 2017
Format: Inbunden
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 juli 2022
Första meningen: Problemet när det händer bra saker är att de väldigt ofta kamouflerar sig som hemska saker.

Baksidetext
Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem - hon måste flytta till Skottland.

Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek.

Min kommentar
Veckan efter vi varit ute på bussresa så blev vi sjuka, eftersom en del människor inte förstår uppmaningen att man ska hålla sig hemma om man inte är frisk. Eftersom jag hunnit läsa alla böcker jag planerat att läsa och huvudet var rätt trött så tyckte jag att en feelgood kunde vara på sin plats. Det fick bli Den lilla bokhandeln runt hörnet.

Jag kan ju börja med nämna att jag ar lite svårt (ganska mycket, faktiskt) för den här en aning tramsiga typen av feelgood, med tillhörande himlastormande kärlek. Egentligen så är nog detta mer chick-lit än feelgood, om man ska gå efter definitionen. Chick-lit handlar mer om kärlek och har en yngre huvudperson och, ja båda stämmer här. Historien är inte sockersöt, men den går egentligen bara ut på att hitta en man.

Allt börjar så bra och mycket lovande. När det kommer beskrivningar hur de styrande vill att det moderna biblioteket ska vara så är den klockren och det gäller även de som de vill ska jobba där. Och arrogansen mot en hel generation som kastas till vargarna. Tyvärr så ligger alla dessa delar alltför nära sanningen.

Sedan flyttar Nina till Skottland och det är väl här som boken tappar mig lite. Det beror inte på miljön, som är på pricken (men norrsken är mycket svåra att se på sommaren), och inte heller på karaktärerna. De är mestadels trevliga och beskrivningen av skottar är enligt min erfarenhet med sanningen överensstämmande. Det jag upplevde när jag var där är att de är precis så gästvänliga. Många av karaktärerna har dock en aning dragning åt drama queen-hållet, något jag inte alls uppskattar.

Och så var det ju den här grejen då, med den himlastormande romansen. Eller romanserna egentligen. Och velandet. Det gör mig bara så trött. Hon är så fullständigt och totalt naiv. Till och med livet på landet är romantiserat in absurdum, men den biten kan jag köpa. Jag bryr mig inte ett dugg om Ninas kärleksliv, det är ointressant. Det enda jag bryr mig om är hennes skåpbil och den osannolikt mysiga byn (varför är alla mysiga byar fiktiva?). Rent generellt så är trovärdigheten på hela historien dessvärre låg, för att inte säga obefintlig. Hur skulle de här människorna ha råd att köpa så många böcker att det ens täcker Ninas kostnader för bränsle?

Personligen så hade jag önskat mig mindre romantik och mer boknörderi. Gärna då med autentiska boktips, inte hittepå. Men vilken magnifik känsla det skulle vara att titta upp och se en hel by läsa. Tack vare mig.

Kan vi också prata lite om den svenska titeln? Jag förväntade mig en bokhandel, runt hörnet, inte en skåpbil. Det var ganska förvirrande där ett tag, när jag funderade på när (och varför) Nina skulle byta skåpbilen mot en "riktig" bokhandel. Jag upptäckte att man av någon outgrundlig (och felaktig) anledning har valt att översätta den amerikanska titeln på den här brittiska boken. Hur tänkte man där? Det finns inte ett hörn i närheten. Någonstans.

Den lilla bokhandeln runt hörnet är en lättsmält historia, som passar perfekt när man är sjuk och huvudet är tungt av feber. För mig som har läst tre böcker om det lilla bageriet så blir det lite för likt. Inte bara huvudpersonen är samma typ av människa, även handlingen är i stort sett exakt likadan. Den är oerhört förutsägbar och lyckas inte beröra mig.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,84 i genomsnitt (beräknat på 71 635 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Den lilla bokhandeln runt hörnet: C.R.M. Nilsson, Vargnatts bokhylla och Bokmalen.nu.

6 kommentarer:

 1. en favorit, gillar den skotska miljön

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, miljön är det inget fel på. Det är resten som inte riktigt funkar för mig.

   Radera
 2. Har bara läst en av henne, och trots att den hade fördelar blev det inte fler. Men jag kan tänka mig att den ändå funkar när som du skriver huvudet är tungt av feber.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var tvungen att kolla vilken du hade läst av henne... det du skrivit om den passar på pricken till denna också 😁

   Radera
 3. Jag har för mig att jag var ganska irriterad efter att ha läst den här för att det var alldeles för fluffigt för mig :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ganska mycket som var störigt och ja, fluffigt så det både räcker och blir över.

   Radera