söndag 14 augusti 2022

Smakebit på søndag: Överlevarna

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Det har varit en helg med väldigt lite tid att göra det man vill och dessvärre är detta bara den första av tre likadana, eller värre, helger i rad. Märkligt att det alltid kommer i sjok. Igår fyllde svärmor 75 och det blir ju en heldagsutflykt, eftersom vi bor en bit ifrån. Det är ju trevligt att träffa alla, men det tar så mycket tid och kraft. Nåväl, nästa vecka är en kort vecka för mig (jag är ledig på fredag), men det är också den helgen som kommer att ta allra mest energi. Jag återkommer om en vecka...

I dag blir det till att börja läsa Överlevarna av Jane Harper. En bok som är översatt att favoritförfattare Mattias Edvardsson. Det ska bli väldigt spännande att läsa och jag är säker på att översättningen är bra i alla fall.

Min smakebit är från boken början:
Hon hade - nästan - kunnat vara en av Överlevarna.
    Hon stod blickstilla i det bleka ljuset med ryggen mot honom och med saltvattnet skvalpande runt fötterna. Så rörde hon sig. Ett enda andetag och en knappt märkbar förflyttning. Illusionen brast.
    Hon tittade fortfarande på något han inte kunde uppfatta i mörkret. En våg slog in och vattnet isade mot hans ben medan det skummade vitt runt hennes nakna vader. Luften var fylld av ett tunt dis. Hennes T-shirt hängde runt midjan och med ena handen lyfte hon upp sin kjol över knäna.

22 kommentarer:

 1. Intressant början. Jag har aldrig läst Jane Harper men man vet ju aldrig. Det kan ju ske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst hennes debut tidigare och den gillade jag.

   Radera
 2. Den vill jag läsa skoj att Mattias översatt boken.

  SvaraRadera
 3. inte läst boken, tack för smakbiten, snyggt omslag

  SvaraRadera
 4. Den har jag läst, fast inte översatt då. Tyvärr i det här fallet :-) Helgerna har vi lite inbokat på, desto mer i veckorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är det inte bra att vara otålig, men du kan ju läsa om den 🤔

   Vardagarna är ju fulla av jobb så där blir det inte mer än så. Helgerna vill jag helst ha ifred, men kalas måste ju ligga där eftersom vi bor långt ifrån alla. Problemet är att de fyller år i klump och så ska det ju helst klämmas in andra grejer där emellan.

   Radera
 5. Din bok har jag också hemma. Jag ska läsa den också snart. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. har ännu inte läst något av denna Jane Harper som jag stött på så ofta. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst två, hennes första och hennes senaste. Jag gillar det 🙂

   Radera
 7. Jag gillade faktiskt Hetta så borde nog läsa mer av Harper. Jag förstår precis hur du känner, obokade helger är de bästa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här boken har börjat lovande. Fullbokade helger är inte bra för mig. Gillar dem inte alls.

   Radera
 8. Jag har läst de andra böckerna av Harper och gillat dem. Köpte hem den här för några veckor sedan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst hennes debut tidigare.

   Radera
 9. Jag har förstått att författaren är populär, den här är säkert spännande, tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utspelar sig i Tasmanien 😲 Bara det gör den värd att läsa.

   Radera
 10. Hm, Harper ja. Inte läst någon bok fortfarande (började på Hetta men den blev för het, skämt åsido så påbörjade jag den men annat kom emellan och på den vägen är det…har ”tur” att inte behöva åka på så många firanden, mini släkt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade Hetta och denna har börjat väldigt bra.

   Min sida av släkten är väldigt mini, men i sambons familj så fyller man år i små kluster så vissa perioder blir väldigt intensiva. Augusti är en sådan period.

   Radera
 11. Inte ännu läst något av författaren. Men viljan finns där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är omöjligt att läsa alla böcker i den takt de kommer ut.

   Radera