fredag 30 september 2022

Kommande böcker oktober 2022

Så vansinnigt många nya, spännande böcker det kommer i oktober. Så här många har det inte varit sedan september förra året och det tangerar rekordet, kan man säga. Hur ska jag hinna?

En sista ton av Randi Fuglehaug
Genre: Kriminalroman
Serie: Vestlandsserien (2)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-10-03
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Den världsberömda saxofonisten Marta Tverberg faller död ner på scenen under jazzfestivalen i Voss. Sexhundra åskådare blir vittne till dramat - bland dem flera som har hemligheter som den omdiskuterade divan inte längre kan avslöja. Är det någon av dem som är mördaren?

Den egensinniga journalisten Agnes Tveit har sagt upp sig från lokaltidningen och är mitt uppe i arbetet med en biografi om Tverberg. Under researchen får hon nys om flera av stjärnans hemligheter. Hon startar en egen utredning, men ju närmare hon kommer gåtans lösning, desto farligare blir det också för henne.


En norsk deckarserie som jag inte känner till? Vad är detta?Rakbladstårar av S A Cosby
Genre: Thriller
Serie: -
Antal sidor: 336
Utgivningsdatum: 2022-10-03
Förlag: Modernista

Från Bokus
Ike Randolph har varit ute ur fängelset i femton år, med inte så mycket som en parkeringsbot på sitt samvete. Men som svart man vet han att det finns anledning till oro när poliser dyker upp utanför ens dörr.

Det sista han förväntar sig att höra är att hans son Isiah - tillsammans med sin vita make, Derek - har blivit mördad. Ike har aldrig fullt ut accepterat sin sons sexuella läggning, men blir förkrossad av Isiahs död. Dereks far, Buddy Lee, har skämts nästan lika mycket över sonens homosexualitet som Derek skämdes över sin pappas kriminella förflutna.

Ike och Buddy Lee, två ex-fångar som inte har mycket gemensamt utöver sitt kriminella förflutna och kärleken till sina söner, förenas nu i ett intensivt hämndbegär. Och tvingas samtidigt konfrontera sina egna fördomar, både om sina söner och varandra.


Jaha, oj. Jag har inte läst den förra än. De här böckerna har nästan löjligt höga betyg på Goodreads ...Botgöraren av Viveca Sten
Genre: Kriminalroman
Serie: Åremorden (3)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2022-10-04
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Strax före påsk hittas affärskvinnan Charlotte Wretlind brutalt mördad i sin svit på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Paniken sprider sig i trakten och Daniel Lindskog och hans kollega Hanna Ahlander tar sig omedelbart an fallet. Det visar sig att offret har kopplingar till Storliens berömda högfjällshotell, en anrik men nergången skidanläggning som sedan många år förlorat sin forna glans.

Daniel har börjat gå i terapi för att hantera ilskan som ställer till det i hans relationer, Hanna försöker förgäves hålla reda på sitt känsloliv. Tillsammans leds de in i en vindlande utredning kantad av trasiga relationer, svåra konflikter och plågsamma barndomsminnen.


Jo, den här får vara med. Trots att jag inte har läst de första två delarna.Tyst savann av Sigbjørn Mostue
Genre: Thriller
Serie: Even Stubberud (2)
Antal sidor: 304
Utgivningsdatum: 2022-10-04
Förlag: Modernista

Från Bokus
Efter att ha pensionerat sig från yrket som specialsoldat i en antiterrorism-enhet söker Even Stubberud nu ett nytt liv i Kenya. Han har en önskan om att göra bot för den brutalitet han utövat under sin tidigare karriär genom att utbilda viltvårdare på savannen och därmed bidra till att förhindra den skoningslösa slakten av elefanter och annat djurliv.

Det ska dock visa sig att det är starka krafter som ligger bakom tjuvjakten - med förgreningar till en av världens mäktigaste nationer. Samtidigt kontaktas Stubbberud av sin tidigare chef - Elna Husøy, som leder Försvarets underrättelsetjänst - om en allvarlig situation i Norge. Stubberuds liv blir inte enklare när han startar en personlig vendetta i Nairobi, som hotar att kasta in Norge i en diplomatisk mardröm. Det tycks bara finnas en utväg: Even Stubberud måste dö.


Åh, det här hade jag missat! En efterlängtad bok minsann.Midnattslöftet av Lucy Diamond
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 390
Utgivningsdatum: 2022-10-05
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Gemma och Spencer är det mest harmoniska och lyckliga paret i vänskapskretsen. Tillsammans klarar de av att hålla kärleken vid liv år efter år – men finns det saker som de inte berättar för varandra?

Caitlin har precis flyttat tillbaka till sin gamla hemstad för att rensa ur barndomshemmet efter mammans död. Dessutom måste hon komma på vad hon ska göra med sitt liv.

Saffron är en hårdnackad PR-kvinna, men plötsligt befinner hon sig i en situation som är omöjlig att försköna. Och just därför har hon flytt London för landets lugn.

De tre kvinnorna träffas på en storslagen nyårsfest hos Gemma, där champagnen flödar och stämningen är hög. När fyrverkerierna exploderar över himlen gör de tillsammans upp nyårslöften för det kommande året. Men vågar de göra verklighet av drömmarna?


Än så länge har jag inte läst en enda bok av Lucy Diamond, men det är något jag gärna vill göra.Lyckans hus av Jessie Burton
Genre: Drama
Serie: Miniatyrmakaren (2)
Antal sidor: 416
Utgivningsdatum: 2022-10-05
Förlag: Modernista

Från Bokus
Thea Brandt fyller arton och är redo att välkomna vuxenåldern. På teatern väntar hennes livs kärlek, Walter, men hemma i huset på Herengracht har vintern lagt sig - hennes pappa Otto och faster Nella grälar oavbrutet, och familjen Brandt tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. På Theas födelsedag - samma dag som hennes mamma dog - börjar det förflutnas hemligheter svämma över till nuet.

Nella hyser en desperat önskan att rädda familjen och hålla skenet uppe, att hitta en make till Thea som kan garantera hennes framtid. När de mottar en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal blir hon förtjust - kanske kan deras lycka nu äntligen vända.

Balen sätter mycket riktigt saker i rörelse: nya personer träder in i deras liv, och lovar nya framtider. Men deras öden är fortfarande oklara, och när Nella får en underlig, stickande känsla i nacken undrar hon om miniatyrmakaren har återvänt.


Något slags uppföljare till Miniatyrmakaren. En bok jag inte har läst, men som funnits på min vill-läsa-lista mycket länge.Nattrov av Jeanette Bergenstav
Genre: Kriminalroman
Serie: Jennifer Sundin (2)
Antal sidor: 508
Utgivningsdatum: 2022-10-06
Förlag: Norstedts

Från Bokus
En ung man hittas naken mitt på vägen i vinternatten. Han är död.

Chocken i den lugna Göteborgsförorten är stor och journalisten Jennifer Sundin får i uppgift att rapportera. Hon gräver i den dödes förflutna och skräms av det meningslösa våld som breder ut sig bland unga.

När en kvinna försvinner efter en utekväll dras Jennifer in i fallet och hamnar oväntat i dramats absoluta mitt. Samarbetet med polisen blir komplicerat och spåren leder i flera riktningar. Någon ljuger, men vem?

Samtidigt försöker Jennifer få ihop sitt nya varannan vecka-liv och hantera den oro som sakta växer. Det blir svårare än någonsin när fallen hon skriver om tränger sig hela vägen in i hennes hem. Klockan tickar och insatsen är hög - liv eller död.


Denna får faktiskt vara med bara för att den utspelar sig i Göteborg.Det glömda barnet av Donna Leon
Genre: Kriminalroman
Serie: Kommissarie Brunetti (22)
Antal sidor: 272
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Kommissarie Brunetti är mitt uppe i ett känsligt ärende när han får ett upprört samtal från sin fru Paola. En dövstum man som har hjälpt till på kemtvätten har hittats död. Men när Paola får höra att han skulle ha överdoserat sömnmedel kan hon inte smälta förklaringen. När Brunetti undersöker saken förvånas han över hur lite man vet om den döde. Ingen känner till hans namn, han finns inte i några register, det är som om han aldrig existerat. Vid samtal med mamman får han dessutom en känsla av att hon döljer något. Brunetti inser att han måste gå vidare med fallet och en obehaglig historia börjar snart rullas upp.

Jodå. Del 22. Jag har än så länge bara läst den första ...Kristallklara nätter i juletid av Sarah Morgan
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Christy har planerat det ultimata julfirandet: en skön vecka i norra Sverige tillsammans med sin familj och bästa vännen Alix. Men en kris precis före jul ställer allt på ända och nu behöver hon vara ensam med sin man för att de tillsammans ska reda ut den. Alix kan väl åka före, och ta Christys dotter med sig? Alix ställer självklart upp, men känner en viss oro för sin vän som inte verkar säga hela sanningen om de ändrade planerna. Och är hon verkligen rätt person att ta hand om en fyraåring med spring i benen?

Då dyker plötsligt oväntad hjälp upp - ett spöke från förr som hon lovat sig själv att aldrig ha något att göra med igen. I det glittrande vinterlandskapet bubblar undangömda känslor upp till ytan och tvingar dem att en gång för alla ta itu med det förflutna. Både hemligheter och drömmar avslöjas, och oväntad kärlek väcks till liv.


Julböckerna börjar alltså dyka upp nu ...Änglarummet av Ewa Klingberg
Genre: Feelgood
Serie: Evigheten AB (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Förlag: Historiska Media

Från Bokus
Angelika, tidigare receptionist på begravningsbyrån Tranan, har startat eget. Som dödsdoula vill hon hjälpa människor i livets slutskede och har öppnat kundmottagning på badhotellet i Tranås.

Men hotellets övriga gäster är inte förtjusta. Inte heller hotelldirektören som inser att hans rykte står på spel. Angelika blir utslängd och tvingas tänka om. Evigheten AB är hittills långt ifrån lönsamt, så när Sebastian söker upp Angelika å sin gammelfasters vägnar har hon inte råd att tacka nej trots att damen i fråga tycks vara kärnfrisk och snarare vill att Angelika ska agera privatdetektiv. Hon är stenrik och vill veta om Sebastian förtjänar att ärva förmögenheten. Uppdraget leder Angelika in i en värld av överklass och snobberi där hennes lösnaglar och svepande ögonfransar inte riktigt passar in.


Spinoff på Begravningsbyrån Tranan. Som jag så klart inte har läst.Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 309
Utgivningsdatum: 2022-10-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
Mitt i en snöstorm anländer Petra och hennes elvaåriga systerdotter till Nyponvikens handelsträdgård. En plats de aldrig besökt men som Petras syster berättade om innan hon dog och som hon bad Petra åka till om hon någonsin fick bekymmer.

Viveca som äger handelsträdgården tar emot dem med öppna armar och erbjuder Petra anställning. Sakta börjar Petra och Charlie vänja sig vid sin nya tillvaro och lär känna resten av byborna, men deras ankomst rör upp blandade känslor.

En morgon ligger en adventskalender utanför dörren. Den visar sig innehålla en berättelse om byns konstnär Lilly där varje lucka avslöjar en ny detalj om Lilly. Snart inser Petra att invånarna i byn döljer något och att adventskalendern är nyckeln till svaret.


Jag är mycket nyfiken på hennes böcker.Dödlig fara av Arttu Tuominen
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-10-13
Förlag: Lind & Co

Från Bokus
Ett bombdåd mot en nattklubb får diskussionstrådarna på nätet att gå heta. Före dådet har nämligen gärningsmannen, som kallar sig för Ambassadören, laddat upp en hatisk uppviglingsvideo. Dådet på nattklubben orsakar att flera personer dör. Ansvaret för förundersökningen faller på två Björneborgspoliser, överkonstaplarna Jari Paloviita och Henrik Oxen Oksman, och turbulensen mellan dem äventyrar hela utredningen. Dessutom hotar dådet att avslöja kommissarie Henrik Oksmans privata livslögn.

Jag tänker ju att jag vill läsa finska deckare.Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-10-18
Förlag: Bazar Förlag

Från Bokus
Elsa och Sophia har fått den galna och härliga idén att skapa ett julfirande på hjul. Ett julfirande för alla som är ensamma eller ledsna. Men Sophia måste plötsligt åka och ta hand om sin mamma, och Elsa står ensam precis när projektet ska dra igång. Hon som inte riktigt känner sig som eldsjälen i detta. Kommer hennes besök att bli uppskattade eller kommer alla bara att tycka att hon är en galning med skåpbil som tränger sig på när de är som mest sårbara?

Som om inte det vore nog måste hon dessutom jonglera en surmulen tonåring, en översocial granndam och en misstänksam äldre herre som verkar arg på precis allt och alla. Och en tomte som skulle kunna ha dejtingpotential men som hon faktiskt inte vet hur han ser ut under masken.


En författare vars förra bok syntes precis överallt. Och ja, jag blir nyfiken.Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
Genre: Thriller
Serie: Blodstormen (1)
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-10-19
Förlag: Ordfront Förlag

Från Bokus
Det är midsommarafton och bordet på bryggan är dukat med finporslinet. Affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats. Nu ska här festas på svenskast möjliga vis. Då glider en öppen båt in mot bryggan. Två maskerade män reser sig. En halv minut senare är midsommaridyllen förbytt mot ett blodbad.

Självklar i min hylla.Bortglömd flicka av Karin Slaughter
Genre: Kriminalroman
Serie: -
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2022-10-20
Förlag: HarperCollins Nordic

Från Bokus
Longbill Beach, 1982. Emily Vaughn gör sig redo för avslutningsbalen som borde vara skolårets höjdpunkt. Men hon bär på en hemlighet. Och i slutet av kvällen dör den tillsammans med henne.

Fyrtio år senare förblir mordet på Emily ett mysterium. Hennes sammansvetsade kompisgäng höll ihop och höll tyst, hennes respekterade och förmögna familj höll sig undan och livet i den lilla staden lunkade vidare. Men allt är på väg att förändras.

Kriminalkommissarien Andrea Oliver anländer till Longbill Beach på sitt första uppdrag: att skydda en domare som utsatts för dödshot. Men i hemlighet är Andrea där för att skapa rättvisa åt Emily. Mördaren finns fortfarande där ute - och Andrea måste finna sanningen innan hon själv blir tystad.


Jag har en hel hög olästa böcker av henne, men det kan man faktiskt inte få för många av.Jul i rampljus av Amanda Hellberg
Genre: Romance
Serie: Ulltunasviten (3)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-10-24
Förlag: Lovereads

Från Bokus
Vintern 1902: Harriet Hjort är en begåvad ung sångerska som uppträder i folkliga ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Ingen av dem vågar erkänna att deras vänskap övergått i kärlek. Isak är blind och delvis beroende av Harriet, och hon sjunger aldrig lika bra med någon annan. När den mäktige teaterdirektören Josef Ståhl utlyser en tävling om huvudrollen som Snöprinsessan på hans stora scen i Göteborg trotsar Harriet sin tilltagande rampfeber och deltar. Både pengar och framtid står på spel. Men medan julsnön faller över den glittrande staden inser Harriet att hon slungats in i en teatervärld fylld av hårda krav, oönskad uppvaktning och farliga lockelser.

Någon gång ska jag nog läsa åtminstone första boken i den här serien.Kulan som inte träffade av Richard Osman
Genre: Kriminalroman
Serie: Torsdagsmordklubben (3)
Antal sidor: 398
Utgivningsdatum: 2022-10-26
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Det är en vanlig torsdag, om det nu finns vanliga dagar för gänget i Torsdagsmordklubben, när de blir indragna i förvecklingarna kring två mord som skett med tio års mellanrum. Elizabeth har dessutom ett besök som tvingar henne att välja mellan att döda eller bli dödad.

Medan pensionärerna i Torsdagsmordklubben finner nya vänner i en tv-stjärna, skumma pengatvättare och en före detta KGB-agent kämpar de för att hindra mördaren från att slå till igen...


Är han inte väldigt produktiv? Jag har inte hunnit läsa första boken än.Den sista pusselbiten av Claire Alexander
Genre: Feelgood
Serie: -
Antal sidor: 381
Utgivningsdatum: 2022-10-31
Förlag: Printz Publishing

Från Bokus
Meredith Maggs är en självständig kvinna som bor i Glasgow, den enda hon behöver bry sig om är hennes katt. Hon har ett framgångsrikt jobb, gillar att laga mat, lägger många pussel och får regelbundet besök av sin bästa vän Sadie och Sadies barn. Men Meredith är inte som de flesta andra 35-åringar. En traumatisk händelse och en splittring i familjen har gjort att hon inte lämnat hemmet på över tre år.

Meredith trivs med sin tillvaro, hon är frilansskribent och får många uppdrag, har en vardagsrutin som gör att hon får all motion hon behöver, och Sadies besök brukar alltid liva upp, även om det också är skönt när hon och barnen gått och lugnet sänker sig igen. Det är egentligen inget som fattas henne. Men när två nya människor kommer in i hennes liv och börjar ställa frågor om hennes förflutna, tvingas motvilligt Meredith att konfrontera den dåtid hon gjort sitt bästa för att förtränga. Och långsamt inser hon att hennes resa mot lycka och självacceptans innebär mycket mer än att gå ut genom ytterdörren.


Den här lockar!100 procent av Anders Roslund
Genre: Kriminalroman
Serie: Grens (12) Hoffman (7)
Antal sidor: 400
Utgivningsdatum: 2022-10-10
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
”Vad du påstår är alltså att vi plötsligt befinner oss i något slags ... ja, kriminalroman om seriemördare? Du vet att jag inte håller på med sådant, aldrig har gjort – av den enkla anledningen att det inte finns några svenska seriemördare, aldrig har funnits.”

Men – om de nu inte finns:

Varför töms en kropp på blod?

Varför krossas en annan kropp ben för ben och varför bränns en tredje sönder med olika vätskor?

Hur säkert är egentligen ett säkert DNA-spår?

Och – vad hände egentligen med kriminalkommissarie Ewert Grens, han som sköt sig själv för att avsluta allt?


Jag ligger väldigt långt efter i läsningen av den här serien ...Kärlekens algoritm av Mons Kallentoft
Genre: Thriller
Serie: Underdogs (1)
Antal sidor: 300
Utgivningsdatum: 2022-10-11
Förlag: Bokförlaget Forum

Från Bokus
Stockholm 2023. Efter pandemin. I köket på Brasserie Astoria slavar Elle Videman i diskrummet för sin överlevnad. I en cell på Österåkers säkerhetsavdelning sitter hennes pappa på livstid, för ett mord han inte begått. Eller? I jakten på sanningen möter Elle kriminalpolisen Leo Madvig som utredde fallet, den gränslösa men dödligt lojala transpersonen Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic. I ett nutida Stockholm, med dess guldkantade övergödda fasad där dekadensen frodas, finns en mörk och trasig baksida. Här möts några av de som befinner sig i samhällets utkant.

Jo, men ... nyfiken blir jag ju alltså..Mr Ett av Jens Lapidus
Genre: Kriminalroman
Serie: Teddy & Emelie (4)
Antal sidor: 480
Utgivningsdatum: 2022-10-27
Förlag: Albert Bonniers Förlag

Från Bokus
Gangsterbossen Isak är trött på att vara Mr Ett. Nu ska han sälja sina tillgångar och bli vit. I kulisserna väntar en ny kung - Kerim - på att ta över. Men när Isaks son försvinner under oklara omständigheter brinner dealen inne, och Isak måste tillbaka till gatan.

Teddy och Emelie är också trötta, men på varandra. Han blir aldrig en svenne, och hon vill inte att deras son ska växa upp med en far som inte kan hålla sig på rätt sida om lagen. Gradvis dras de in i maktkampen som uppstår efter Isaks abdikation.

Vem kommer att bli Mr Ett? Och vem hjälper honom, vem stoppar honom?


Första delen i den här serien har jag läst. Nu kommer den fjärde.

6 kommentarer:

 1. Julakuten för ensamma hjärtan, Nattrov, Rakbladstårar vill jag verkligen läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag också. Och några till 🙂

   Radera
 2. Åh, massa härliga böcker. Vi hade sex gemensamma men sen hade jag ett gäng till där sex av dem är samma som dina (Donna Leon, Karin Slaughter, Lucy Diamond, Callum Bloodworth, Artu Tuominen och Ewa Klingberg).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så otroligt många nya spännande böcker som kommer i oktober. Jag blev nästan lite stressad av det.

   Radera
 3. Åh, vad många det var här som jag vill läsa! Det var många redan i september... Klingbergs bok hade jag missat, och jag har ju läst om Tranan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, efter de senaste två månaderna så är man hopplöst efter. Vilket man ju egentligen var redan innan.

   Radera