onsdag 19 oktober 2022

Bok: Den spanska körsbärsträdgården av Jo Thomas

Författare: Jo Thomas
Titel: Den spanska körsbärsträdgården
Genre: Chick-lit
Antal sidor: 447
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Sunset over the cherry orchard
Översättare: Maja Willander
Serie: -
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: (original) 2018 (min) 2022
Format: E-bok
Källa: Storytel
Utläst: 28 september 2022
Första meningen: "Så, en Busters bautaburgare utan lök och gurka och med extra ost, stämmer det?".

Baksidetext
Efter tre brutna förlovningar är Beti i stort behov av en nystart i livet. Vad kan passa bättre än att bege sig till södra Spanien och börja en ny tillvaro i solen? Men allt är inte bara sangria och siesta. Beti får jobb på en andalusisk gård där man odlar körsbär, där ska bären plockas och träden vattnas, dessutom är hennes temperamentsfulle chef Antonio en riktig utmaning. Medan solen ger henne färg njuter hon mer och mer av sitt nya liv. Och när hon dessutom upptäcker flamencon så händer något med henne. Hon måste bara släppa taget och lyssna till sitt hjärta.

Min kommentar
När jag väl började tro lite på att Spanienresan verkligen skulle bli av så letade jag upp ett antal böcker som utspelade sig där. Jo Thomas är en författare som dök upp på min radar förra vintern och det visade sig att hon skrivit en bok som utspelas i Spanien, Den spanska körsbärsträdgården. Den började jag läsa dagen efter vi kommit fram.

Eftersom jag inte äger boken och dessutom var på semester så läste jag den som e-bok via Storytel. Till min stora förskräckelse så hade e-boken ingen sidnumrering, inget som överhuvudtaget visar hur långt man har kommit eller hur mycket man har kvar. Inte heller fanns det några kapitel att hoppa till, eller ja, kapitel fanns, men inte "hoppbara". Kanske är jag konstig, men att inte veta hur långt jag har läst i en bok stör mig oerhört mycket.

Miljön är fantastisk, hur skulle man inte kunna gilla den liksom? Den spanska maten får ganska stort utrymme och det får även dansen, i form av flamenco. Efter att ha sett sjutton säsonger av Let's dance så vet jag att det är fullt möjligt att lära sig dansa väldigt bra på mycket kort tid. Förutsatt att man lägger typ hela dagarna på det. Vilket ju inte Beti gör, men det finns annat som stör mig mycket mer.

Författaren verkar älska ord. På tok för mycket, enligt mig. Det blir för utdraget och upprepande. Hon beskriver precis allt, till och med ett antal hästar som går i en hage återges in i minsta detalj. Där höll jag nästan på att lägga ifrån mig boken. När det sedan blev dags att dansa om sin gård så var det dags igen. Det är ju inte speciellt trovärdigt. Man borde ha gått till en advokat i stället. Förmodligen ska detta föreställa oerhört romantiskt. För mig blir det bara korkat och tramsigt. Jag vill att det ska vara mer trovärdigt än så. Till och med i den här genren.

Karaktärerna förstår jag mig inte på, alls. Vare sig deras drivkrafter eller val. Deras agerande verkar utgå från att det ska passa historien, att de gör (obegripliga) saker för att vissa andra saker ska hända. I väldigt många fall så känns det bara påhittat och inte speciellt troligt. Och Betis föräldrar ... vad är det för fel på dem egentligen? Hur kan man låta någon behandla sin dotter på det viset som farbror Paul gör? Framför allt, hur kan man behandla sin egen dotter på det viset som de gör? Det är verkligen inte konstigt att Beti aldrig har lärt sig att stå upp för sig själv. Den enda som jag tycker om och som lyckas beröra mig är Miguel.

Slutet gick lite väl snabbt och lätt. Det hör väl på något sätt till genren, liksom förutsägbarheten. För förutsägbar är den, men det gör inte så mycket. Man borde vara förberedd på det när man läser den här typen av bok. Ibland är det ju precis det man behöver.

Den spanska körsbärsträdgården är förmodligen mycket bättre om man gillar romantik mer än vad jag gör. Grundidén är det dock inget fel på. Man ska följa sina drömmar och inte bry sig så mycket om vad andra kan tycka om dem. Man ska inte heller låta folk formligen stampa på och kliva över en.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 4,27 i genomsnitt (beräknat på 993 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännandeFörutsägbar
BladvändareKlurigLäskig
LångsamTempofylldIntetsägande
OrdbajsigFåordigNagelbitare
MysigSorglig
MåbrabokTankeväckandeRolig
RörigGenomtänktMörk

Andra som bloggat om Den spanska körsbärsträdgården: Cias Bokhylla.

4 kommentarer:

 1. Hm, nu blev jag lite mer tveksam till den här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla andra verkar älska den så det är säkert jag som har fel 😁

   Radera
 2. Jag hade lite funderingar på den här när den kom, men nu känns det säkrast att prioritera lite andra. Det var lite för mycket som du nämner som jag nog också skulle störa mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nog för lite romantiker för den här typen av handling 😬 Lite mer trovärdighet och pragmatism, tack 😁

   Radera