måndag 31 oktober 2022

Film: 7500 (2019)

Titel: 7500
Originaltitel: 7500
Genre: Thriller
Regissör: Patrick Vollrath
Manus: Patrick Vollrath, Senad Halilbasic
Skådespelare: Joseph Gordon-Levitt, Omid Memar, Carlo Kitzlinger, Aylin Tezel, Murathan Muslu
Utgivningsår: 2019
Produktionsland: Tyskland | Österrike | USA
Längd: 93 min
Serie: -
Såg den på Amazon Prime Video 14 oktober 2022





Handling
När terrorister försöker ta kontroll över ett Berlin-Paris-flyg, kämpar en tystlåten ung amerikansk andrepilot för att rädda livet på passagerarna och besättningen, samtidigt som han känner en överraskande anknytning till en av kaparna.

Min kommentar
Efter att vi återigen skaffade Amazon Prime Video så gick jag igenom de filmer som fanns där och då hittade jag massor av intressant. Bland annat 7500. Jag var osäker på om den kunde vara något, men jag blev övertygad när jag såg betyget på IMDb. Eftersom min första tanke var att vi skulle se den efterföljande fredag så fick det bli den. Trots att jag hade lagt ytterligare 10-15 filmer på listan. Och det gäller ju att passa på när man vet att man inte ska ut och flyga på länge.

7500 är tydligen koden för en kapning, det visste jag inte, men det får nog gå under kategorin onödigt vetande. Det här är väldigt annorlunda mot andra flygkapningsfilmer som jag har sett, mestadels på ett bra sätt. Det känns nästan som en dokumentär, kanske främst för att (i stort sett) hela filmen utspelar sig inne i cockpit.

Det är, av förklarliga skäl, inte många skådespelare här, i stort sett är det bara två som bär hela filmen (eller en kanske). De två gör ett hästjobb och de få andra som dyker upp är bra de också. En annan detalj som skiljer sig från nästan alla andra filmer är att det finns inget soundtrack. Ingen musik alls. Det enda man hör är ett evigt bankande på dörren in till cockpit. Det förstärker verklighetskänslan och även det instängda, utsatta. Men vem bankade egentligen på dörren efter att kaparna hade övermannats?

Jag tycker om att man egentligen inte får några förklaringar. Varken kaparnas motiv (inget riktigt i alla fall) eller vad som händer sedan. Efter den här filmen så tycker jag inte att det verkar vara en bra idé att jobba på samma flygplan med någon som man har en nära relation med. Just av den här anledningen. Det känns lite konstigt att kalla en film på 90 minuter för lång, men det tycker jag att den är.

7500 är långsam, väldigt intensiv, mycket berörande, klaustrofobisk och den känns ganska trovärdig. Det är rått och realistiskt. Efter halva filmen tänkte jag att den skulle få en fyra i betyg, men sedan blev det lite för utdraget och mest samma sak.



Letterboxd hade den 3,0 i genomsnitt (beräknat på 23 595 betyg).
IMDb hade den 6,3 i genomsnitt (beräknat på 29 211 betyg).
Jag ger den 3,5.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar