måndag 20 februari 2023

Film: Dune (2021)

Titel: Dune
Originaltitel: Dune: Part One
Genre: Science fiction
Regissör: Denis Villeneuve
Manus: Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth, Frank Herbert (bok)
Skådespelare: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Sharon Duncan-Brewster, Oscar Isaac
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: USA, Kanada
Längd: 155 min
Serie: -
Såg den på HBO 31 januari 2023



Handling
Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara – ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential – kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

Min kommentar
Dune hamnade omedelbart på min lista när jag såg att den fanns på HBO. Dock är detta en film som jag definitivt måste se när jag är ensam hemma, utan sambo. Han är inte alls glad i den här typen av historia och han hade så pratat sönder den för mig. När jag för bara någon vecka sedan hörde att det ska komma en fortsättning på denna så kändes det som att jag måste skynda på lite. Plötsligt stod jag där med en kväll utan filmsabotör, då tvekade jag inte.

För drygt ett år sedan såg jag originalet, eller vad man ska kalla filmen från 1984. Den var verkligen inte bra, mest bara konstig. Den här nya versionen känns inte ens som samma historia. Det är så otroligt vackert.

Början är lite lätt rörig. Man kastas rätt in i något som man inte har en aning om. Ingen bakgrund till något får man. För mig känns det som att manuset förutsätter att publiken har läst boken, eller snarare böckerna. Det har jag inte. Jag tror att jag hade uppskattat någon form av prequel, men det mesta ger sig efter ett tag. Den kräver en del av sin tittare.

Tempot är väldigt långsamt. Det händer mycket, men det är ingen egentlig action. Mitt intresse hålls hela tiden uppe. Förutom de gånger då Paul (Timothée Chalamet) är för länge i bild. Han är så vansinnigt lik Armand Duplantis att jag bara kunde tänka på det. Nu är ju inte det filmens fel och det hände inte jätteofta.

Både Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård är med och jag kände inte igen någon av dem. Även om jag tyckte att Lady Jessica Atreides var så vansinnigt bekant. Relationen/dynamiken mellan främst familjemedlemmarna stämmer med vad jag förväntar mig av år 10191. Det är svalt och utan egentliga känslor.

Dune är motsatsen till alla dessa actionspäckade superhjältefilmer utan handling som många tydligen är vana vid nu. Det är stort och mäktigt, även hemma framför TV:n. Part Two ska tydligen ha premiär i november i år. Jag ser fram emot att den dyker upp på HBO så småningom.



Letterboxd hade den 3,9 i genomsnitt (beräknat på 1 284 413 betyg).
IMDb hade den 8,0 i genomsnitt (beräknat på 645 349 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

7 kommentarer:

  1. Svar
    1. make har läst Frank Herberts böcker också

      Radera
  2. och stjärnan blev omslagspojke i Time:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2021/10/antligen-pa-bio-dune-av-frank-herberts.html

    SvaraRadera
  3. Här tyckte vi verkligen olika! :-) Hos mig fick den motsvarande en 3:a ungefär, jag tyckte den var förvirrande och ojämn

    SvaraRadera
    Svar
    1. I början av filmen var jag ganska förvirrad, men efter ett tag så föll alla bitarna på plats. Helt säker är jag i alla fall på att filmens räddning var att jag såg den helt ensam 🙂

      Radera
  4. I kväll är teven min, då skall jag se den här :)

    SvaraRadera