torsdag 16 februari 2023

Hett i hyllan #392

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag köpte ganska många böcker, online, på bokrean 2019 och här är ännu en.
Nordiska myter av Neil Gaiman skäms jag nästan för att ha oläst.

Mytologi är något som alltid har fascinerat mig. Det spelar nästan ingen roll vilken det är, men så klart är ju nordisk extra intressant. Även om boken är skriven av en britt. Och inte vilken britt som helst, utan Neil Gaiman. Jag har läst en bok av honom tidigare och det var ... ja, magisk. Det är ett bra ord. Jag bara gissar, men jag tror att även denna kan vara det.

Så här står det på baksidan:
Med utgång från gamla tiders skrifter som Snorrre Sturlassons Eddan återberättas de mäktiga myterna och poemen; alla dessas äventyr, kärleksförbindelser, intriger och ond bråd död. Gaiman spänner en båge som börjar med Yggdrasil och födelsen av de nio världarna och slutar med Ragnarök – gudarnas skymning och födelse av en ny tid och nya människor. I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör. Vi får veta hur Lokes tre barn; Midgårdsormen, Fenrisulven och Hel stals från jättarnas rike, hur Oden offrade sitt öga i Mimers brunn, hur Iduns äpplen återfördes till Asgård och fler sagor från vikingatidens trossystem. De uråldriga nordiska myterna ligger som grund i vår väv till nya berättelser – från Tolkien till Game of Thrones och Marvels serieuniversum.
Om du också vill vara med och visa upp dina böcker, antingen heta hyllvärmare eller heta av någon annan anledning, så lägg gärna in en länk här nedanför. Då hittar jag dig mycket lättare.

12 kommentarer:

 1. Nordiska myter är ju fascinerande och vårt arv, får man väl säga. Jag har inte läst just den här boken, men den pryder nog sin plats i bokhyllan både innehålls- och utseendemässigt.
  http://mosstanten.se/2023/02/16/hett-i-hyllan-192-en-historia-om-lasnng/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt svag för mytologi i allmänhet, men kanske i synnerhet vår nordiska.

   Radera
 2. Din bok hade jag gärna velat läsa.
  https://rammengarden.blogspot.com/2023/02/hett-i-hyllan-det-lilla-bageriet-pa.html

  SvaraRadera
 3. Här har du ännu en som gillar att läsa om mytologi, men jag som du har inte läst Gaimans bok, men jag vill.
  Mitt bidrag finns här
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/02/hett-i-hyllan-vecka-7-2023.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag får plocka fram den nu. Den kanske fungerar att läsa i då och då.

   Radera
 4. Han är med i Boktolvan, men det är en annan bok som jag tänkt läsa först då... https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/02/16/hett-i-hyllan-334/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst Oceanen vid vägens slut av honom tidigare och den var speciell på ett riktigt bra sätt.

   Radera
 5. Den har jag varit nyfiken på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se till att läsa den nu då 🙂

   Radera
 6. Jag har faktiskt inte läst något av honom än men har några av hans böcker i hyllorna här hemma.
  https://bokdivisionen.se/2023/02/16/hett-i-hyllan-en-dag-ska-jag-skriva-om-den-har-platsen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju velat läsa mer av honom ända sedan jag råkade på honom första gången.

   Radera