söndag 5 februari 2023

Smakebit på søndag: Station Elva

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som "drivs" av den norska bokbloggen Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag har mest försökt att ta det lugnt den här veckan, leva kvar lite i den där läsretreatsbubblan. Det har gått sådär, med både toppar och dalar.

Egentligen läste jag ut Station Elva av Emily St John Mandel igår, men jag har ännu inte riktigt bestämt vad jag ska läsa härnäst. Jag minns inte längre när jag fick ögonen på den här boken. Det jag minns är att jag var otroligt sur för att den inte hade översatts till svenska. Vilket gjordes för något år sedan. Det året, 2020, önskade jag mig den i julklapp. Endast lite drygt två år senare läser jag den alltså 😁 Jag gissar att jag måste ha läst vad den handlar om när jag blev nyfiken på den, men det har jag i så fall glömt. Den var inte i närheten av vad jag förväntade mig. Och det behöver inte betyda något negativt.

Min smakebit är från sida 247:
Till en början räknade människorna på Severn City Airport tiden som om de bara vore tillfälligt strandsatta. Det var svårt att förklara detta för unga människor under decennierna som följde och det var inte konstigt; att bli strandsatt på en flygplats hade dittills alltid betytt att det fanns ett slut, att man efter ett tag fick gå ombord på ett plan och flyga iväg igen. Först verkade det oundvikligt att nationalgardet snart skulle komma inrullande med filtar och matpaket, att markpersonalen skulle komma tillbaka och att planen snart skulle börja lyfta och landa igen. Dag ett, dag två, dag fyrtioåtta, dag nittio - vid det laget hade alla sedan länge slutat hoppas på att normaliteten skulle återvända - och sedan: år ett, år två, år tre. Tiden hade nollställts av katastrofen.

20 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten jag känner inte igen boken eller författarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man lägger märke till olika böcker 🙂

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, i stället för att räkna från Jesu födelse så räknar de katastrofen som år 0.

   Radera
 3. Den här boken har verkligen gått under min radar, men jag har förstått att en del andra bokbloggare har läst den.

  SvaraRadera
 4. har inte hört talas om den här boken. ingen avundsvärd belägenhet. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

  SvaraRadera
 6. Det låter som en rejäl dystopi. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kanske konstigt, men det är en hoppfull dystopi.

   Radera
 7. spännande värre, den vill jag läsa! Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett måste för oss som gillar dystopier.

   Radera
 8. Jag funderar faktiskt på att köpa den här på bokrean och läsa om den . Jag minns ju att jag gillade den men inte så mycket mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt klart värd att läsas om.

   Radera
 9. Jaha, oj, har den översatts nu, den vill jag ju läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som att de äntligen tyckte att den var värd att översättas. Men det krävdes en verklig pandemi för det.

   Radera