måndag 27 februari 2023

Film: The Menu (2022)

Titel: The Menu
Originaltitel: The Menu
Genre: Skräck
Regissör: Mark Mylod
Manus: Seth Reiss, Will Tracy
Skådespelare: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer
Utgivningsår: 2022
Produktionsland: USA
Längd: 107 min
Serie: -
Såg den på Disney+ 3 februari 2023





Handling
Ett ungt par bjuds, tillsammans med en grupp främlingar, in till en avskilt belägen restaurang på en avlägsen ö. Den mycket hyllade men något besatte köksmästaren har förberett en påkostad avsmakningsmeny, men också några chockerande överraskningar.

Min kommentar
En av de dagar när jag var på jobbet så frågade en kollega om jag gillade skräckfilmer. Har Tomten skägg? svarade jag inte, men det blev en jakande respons i alla fall. Han hade precis sett The Menu, som han sa var väldigt annorlunda. Först tänkte jag att han kanske uppskattade den för att han jobbat som sushi-kock och den verkar ju handla om mat. Det blev ändå så att jag ville se den.

Detta är en film om alla dessa människor om tycker om allt som är märkvärdigt och fint, bara av den anledningen att det är märkvärdigt och fint (och därmed inte för pöbeln). Det spelar ingen roll om de förstår (snarare är det ett krav att man inte gör det), om det är gott eller bra. Det är ju fint. Helt nyligen var jag på en restaurang som var farligt nära gränsen till pretentiös. Det var pyttesmå portioner till ett snuskigt högt pris. Speciellt gott var det inte heller, men restaurangen är otroligt populär. Med den upplevelsen i färskt minne så kunde jag verkligen uppskatta den här filmen.

Fine-dining har aldrig varit något för mig. Jag är alltid skeptisk mot mat som måste läggas upp med pincett och uppskattar mer god mat än fin mat (med fin menar jag då den sorten som jag beskriver som två ärter i kors). Ralph Fiennes gör den här mästerkocken, en gnutta psykotisk och mycket less, på ett lysande sätt. Plötsligt är inte Gordon Ramsay så despotisk och hemsk. Jag är osäker på om någon annan hade kunnat göra den karaktären så trovärdig. Hur psykotisk han än är så kan jag förstå honom. All hans kärlek för mat och matlagning har tagit ifrån honom av självutnämnda förståsigpåare.

Sådana som karaktären Taylor, som jag har träffat på alltför ofta. Så vansinnigt störande och irriterande personlighet. Eller matkritikern, som kan hjälpa eller helt stjälpa någons karriär, utan att hon egentligen begriper något om det hon kritiserar. Eller de rika svinen, som tror att de får bete sig hur som helst bara för att de har pengar.

Filmen utvecklades ungefär som jag misstänkte, men lite värre. Det var inte riktigt det slutet jag hade tänkt mig, men jag gillar det. Framför allt så hade jag velat ha den där cheeseburgaren.

Lite osäker är jag på om de som filmen handlar om uppskattar vad The Menu vill förmedla. Den är i alla fall så fullständigt absurd, men jag tror ändå att jag förstår vad den vill säga och jag håller med. För mig så är den mer satir än skräck, men ja, det de är med om vore verkligen en skräckupplevelse.



Letterboxd hade den 3,7 i genomsnitt (beräknat på 839 819 betyg).
IMDb hade den 7,2 i genomsnitt (beräknat på 207 864 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Jag var nog inte helt säker på vad filmen ville förmedla, i alla fall inte i början. Sen var den så bisarr i händelseförloppet, sällan jag sett något så skruvat. Men lysande skådespelare och underhållande på något märkligt sätt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart en av de mest bisarra filmer jag någonsin har sett, men på slutet så kunde jag verkligen relatera till kocken. Som helt hade tappat glädjen i det han gjorde.

      Radera