lördag 28 januari 2012

Kommande böcker i februari 2012

Februari verkar vara en riktigt trist månad, inte bara vädermässigt utan även bokmässigt. Jag lyckas inte hitta en enda nyutgivning som jag är intresserad av. Alltså får detta inlägg handla om gamla böcker som släpps i pocketutgåva i februari. Här är de jag hittade som jag har blivit lite nyfiken på.

Tjuvarna av Knut Faldbakken
Genre: Kriminalroman
Serie: Vallman (3)
Antal sidor: 460
Utgivningsdatum: 2012-02-01
Förlag: Ponto Pocket

Från Bokus:
Tre personer, en kvinna och två män, är involverade i jakten på ett datadokument som kan inbringa stora pengar. Men maktbalansen mellan de tre riskerar hela tiden att rubbas och konsekvenserna av deras framfart blir förödande: våld, tortyr och mord.

Kriminalkommissarie Jonfinn Valmann och hans sambo och kollega Anita Hegg blir inblandade i detta fall när Jonfinns unge släkting Konrad faller offer för trion. Oslopolisen förmodar att det rör sig om en knarkuppgörelse, men Valmann har svårt att tro att den naive och lite tafatte landsortsgrabben har haft kontakter i kriminella kretsar.

För att kunna ta reda på vem som är skyldig till Konrads död måste Valmann och Oslokollegorna få tag i kvinnan och de två männen. Men tiden är knapp. Kommer man att hitta dem innan de förgör varandra?


Till min förvåning har jag upptäckt att Knut Faldbakken skriver deckare. Någon gång i slutet av 80-talet läste jag hans Oår och jag tänker fortfarande på den. Det är kanske dags att ge sig på hans deckare också, men då börjar jag ju så klart med den första boken i serien, Gränsen.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Dolda djup av Ann Cleeves
Genre: Kriminalroman
Serie: Vera Stanhope (3)
Antal sidor: 368
Utgivningsdatum: 2012-02-08
Förlag: Bonnier Pocket

Från Bokus
En sommarkväll när Julie Armstrong kommer hem hittar hon sin tonårsson död i badkaret. Polisen uppdagar att han blivit strypt och sedan placerad i det vattenfyllda badkaret som smyckats med blommor. En märklig scen för ett mord tycker kriminalinspektör Vera Stanhope och hennes kollegor. Mer förbryllande blir det sedan de hittar en ung kvinnas kropp i en vattensamling fyllt av blommar i en klippa vid stranden. Vera tvingar lokalbefolkningen avslöja sina innersta hemligheter i jakten på den märkliga mördaren.

Första kriminalromanen med den excentriska Vera Stanhope, en medelålders, ensamstående kvinna som tillsammans med sin assistent har sina alldeles egna metoder att lösa brottsfall.


Nja, första delen är det ju inte. Första delen på svenska, ja, men det är allt den tredje om Vera Stanhope. Fattar egentligen inte varför de ljuger så. Jag har läst och gillat de tre första i Shetlandskvartetten, så det är fullt möjligt att den här serien införskaffas också.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.


Äppelkyrkogården av Anna Bovaller
Genre: Kriminalroman
Serie: Petra Wester (3)
Antal sidor: 341
Utgivningsdatum: 2012-02-13
Förlag: Norstedts

Från Bokus
På hemligt uppdrag i Budapest ska Petra Wester träffa "Mr K", ombudet för en okänd köpare till ett elektroniskt övervakningssystem. Till sin hjälp har Petra den ungersk-svenska kollegan Krisztina Lovas. Plötsligt drabbas Petra av det värsta tänkbara: hennes dotter som är med på resan kidnappas. En hetsjakt som flätar samman nutid med dramatiska händelser under Ungernrevolten 1956 tar sin början. Gamla lojaliteter ställs på prov och när det verkligen gäller - vem kan egentligen lita på vem?

Jag har inte läst någon bok i den här serien, men efter allt jag läst och hört så är det nog snart dags att börja med den första delen i serien, Svinajakten.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

Turkish delight av Niclas Ericsson
Genre: Kriminalroman
Antal sidor: ?
Utgivningsdatum: 2012-02-22
Förlag: Pocketförlaget

Från Bokus
Reportern Patrik Andersson reser till Istanbul för att hjälpa sin vän Okan med att skaffa fram ett hemligt dokument. Ryktet säger att detta dokument bevisar folkmordet på armenierna 1915. Ett sådant bevis vore förstås högexplosivt politiskt stoff. Samtidigt hittar polisen en rad döda kroppar och Patrik börjar ana en koppling till det saknade dokument. Det är höljt i dunkel vilka offren är men Patrik misstänker en mycket mörk konspiration med människohandel och prostitution där spåren leder ändå till det turkiska samhällets maktelit.

I Turkish Delight blandas dagsaktuell politik och tabubelagda ämnen, där vän kan vara fiende. God kan vara ond. Och där man definitivt kan vara kvinna.

Det är en spännande thriller som för tankarna till Midnight Express och rör sig i gränslandet mellan lyx och subkulturer i en undre värld av droger, sex och normbrytande sexualitet.


Jag har aldrig hört talas om vare sig författare eller bok, men ämnet blev jag intresserad av när jag läste Bastarden från Istanbul.

Boken kan köpas på AdLibris, Bokia och Bokus.

1 kommentar: