lördag 21 januari 2012

Yta eller innehåll?

Då har det varit fredag och då är det det för Annikas bokbloggsjerka igen. Den här veckan ber Annika oss att fundera över följande:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: Berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet.

Det här var en lätt fråga. När jag går in i en fysisk bokhandel så brukar jag, till att börja med, bara ställa mig och låta blicken svepa över alla böcker. Och självklart är det så att då är det ju omslaget som lockar och får mig att ta upp boken och läsa på baksidan (såvida jag inte känner till författaren sedan innan). Men det behöver inte vara ett snyggt omslag, det enda det behöver göra är att dra till sig min blick och det kan handla om titel, färger, tjocklek... vad som helst.

För mig är innehållet det viktigaste, ytan har ingen som helst betydelse. Det är ju inte så att jag ska sitta och titta på omslaget, jag ska ju läsa innehållet. Omslaget får vara precis hur snyggt det vill, om inte innehållet är bra så vill jag inte ha boken.

Don't judge a book by its cover.

11 kommentarer:

 1. Nä, det måste inte vara ett vackert omslag men om det är intressant så plockar man ju upp boken, eller klickar på den... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta är det nog titel och/eller författare som får mig att ta upp en bok.

   Radera
 2. Intressant. Jag låter också ögonen svepa men mest tittar jag på författarnamn eller titlar. En fascinerande titel får mig att plocka upp boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annorlunda titel är ju något som får mig att ta en extra titt.

   Radera
 3. Ja titeln eller färgen kan också få mig nyfiken :) Det är mycket som kan spela in för att man ska ta upp en bok och se vad den handlar om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tycker jag att vissa böcker helt enkelt bara ropar på mig och jag kan inte alls sätta fingret på vad det är :)

   Radera
 4. Jag skulle verkligen vilja se bokbranschens undersökningar om vilka omslag som borde användas. För det finns garanterat undersökningar! Jag såg nämligen ett reportage om en firma som undersökte vilket ljud en dammsugare bör ha för att låta "rätt", så om DET finns, så finns det några nissar som sitter någonstans och försöker räkna ut vad som ska få mig att plocka upp en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alldeles säker några som sitter och gnuggar sina geniknölar för att få till det bästa omslaget så vi ska köpa boken. Precis som du så skulle jag vilja se de undersökningarna. Jag är förmodligen nästan alltid i fel målgrupp, för det är sällan som jag reagerar, medvetet, på ett omslag.

   Radera
 5. Jag håller med dig! Omslaget är väl det man tittar minst på när det väl kommer till kritan, det är väl innehållet man är ute efter! =)

  SvaraRadera
 6. Jag är lite tudelad i den här frågan. Innehållet är ju viktigast, men ett fint omslag fångar mitt intresse.

  SvaraRadera