fredag 7 augusti 2015

Augustienkät

Det är något med de där enkäterna (och listor) som gör dem otroligt svåra att motstå... Jag blev taggad av Boklysten och Mest Lenas Godsaker att göra denna roliga augustienkät.


1. De flesta är överens om att sommaren 2015 inte har varit någon höjdare vädermässigt, hittills. En del läser mycket när det regnar, andra sitter mest och trånar efter den där solstolen som inte går att använda. Hur har din lässommar varit? (Hittills, även här, sommaren är ju inte slut ännu.)

Jag är inte speciellt väderberoende, de saker jag gör gör man, med fördel, inomhus. Även om jag nu föredrar när det inte regnar vågrätt. Det har blivit en hel del läst, men om det beror på den dåliga sommaren låter jag vara osagt.

2. Nämn tre böcker du bara måste läsa i augusti (gamla eller nya)

En som jag nästan glömt bort att jag har är Det oändliga havet av Rick Yancey, andra delen i Den femte vågen-trilogin. Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart tänkte jag ge mig på också. Förhoppningsvis hinner jag med Betraktaren av Belinda Bauer också.

3. Vilka nya böcker som kommer i augusti längtar du mest efter?

Lewispjäserna av Peter May (det är lite förvirrande att det på vissa ställen ser ut som att den redan kommit, men visst var det väl 20 augusti?)
Vi av Jevgenij Zamjatin (en gammal ryss och en science-fiction, vilken underbar kombination)
Kolbarnet av Monica Kristensen (utspelar sig i den något exotiska miljön Svalbard)

4. Kräftor eller surströmming? I augusti är det premiär för dessa "delikatesser". Vilket väljer du helst?

Kräftor. Naturligtvis. Och inte den där sorten som mer liknar stora räkor. Det ska vara riktiga havskräftor.

5. Vilken är den bästa boken du har läst i sommar?

Det får nog faktiskt bli Leon av Mons Kallentoft & Markus Lutteman.

6. Finns det någon för dig ny författare som du är sugen på att läsa i höst?

Förra sommaren så rekommenderade Lingonhjärta The winter people av Jennifer McMahon och till hösten kommer den på svenska. Den vill jag läsa.

7. För många är ju också augusti förknippat med skolstarten. Har du något starkt läsminne från skolåren?

Kul att du frågar :) I åttan eller nian så fick vi en vikarie i svenska och en av uppgifterna vi skulle göra var att läsa en bok och recensera den. Jag vet inte om det var så att Utvandrarna gick i repris på TV då eller om jag valde den av någon helt annan anledning. Vår vikarie (Kerstin hette hon, hon satte så djupa spår att jag fortfarande minns det) tittade lite nedlåtande på mig och tyckte att jag kanske borde välja någon mer lättläst, eftersom jag förmodligen inte skulle hinna läsa hela. Eftersom jag var obstinat redan när jag var ung så läste jag alla fyra böckerna. Och det var faktiskt inte bara på pin kiv, böckerna var ju dessutom fantastiskt bra.

8. Semestern är kanske slut snart, men hur gör du för att hålla liv i sommarkänslan lite till?

Augusti brukar ju kunna vara fin och som sagt, jag är inte speciellt väderberoende.

9. Anta att det börjar komma en hel del höstböcker hem till dig, men du är ju inte färdig med de böcker du hade planerat att läsa i sommar ännu. Samtidigt vill du kasta dig över nyheterna. Hur prioriterar du?

Om det är recensionexemplar jag själv bett om då försöker jag klämma in dem efter min läsplanering är klar. Har jag inte bett om dem så kan de få vänta lite till.

10. Till sist, vilken är höstens allra mest efterlängtade måste-läsa-direkt-bok för dig?

Det får nog bli Vinterfolket av Jennifer McMahon.

Jag taggar DIG!

16 kommentarer:

 1. Lewispjäser har släppts som ljudbok men är försenad från tryckeriet och kommer den 31 augusti.Vinterfolket måste jag missat får kolla upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, ja tids nog så kommer den väl :)

   Radera
 2. Vet inte om Lewispjäserna är på G. Modernista är lite luddiga med sina utgivningsdagar ibland tycker jag. Böckerna kan både komma ut före eller vara jätteförsenade. Härligt skolminne, ibland är det helt rätt att vara lite lagom obstinat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite förvirrande det där med datumen, jag trodde ju i min enfald att de var ristade i sten :) Lagom obstinat vet jag tyvärr inte alls vad det är :)

   Radera
 3. Den där Vinterfolket får jag nog kolla upp.. Härligt läsminne där :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Vinterfolket verkar vara en perfekt bok för mig :) Vår vikarie blev lite förvånad (skeptisk) när jag hade läst alla fyra :)

   Radera
 4. Känner igen det där med att i skolan bli avrådd att välja en viss bok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som störde mig allra mest var att hon inte alls kände mig, hon bara utgick från att alla 14-15-åringar var knappt läskunniga. Och Vilhelm Moberg kunde väl ingen tonåring vilja läsa... Jag kommer fortfarande ihåg hur arg och stött jag blev.

   Radera
 5. Jag läste Det oändliga havet för ett tag sedan. Hade hört att den var mycket sämre än första boken, men jag gillade den också. Lewispjäserna är en bok som jag också längtar efter att läsa just nu. Det blir nog väldigt snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört lite blandade åsikter om Det oändliga havet så förväntningarna är väl inte speciellt höga :)

   Radera
 6. Jag är inte så förtjust i de riktigt varma sommardagarna så för mig har detta varit en vädermässigt rätt bra sommar. Men, det gråa i februari kan däremot gå mig på nerverna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag bryr mig inte heller om sol och värme, jag föredrar en sådan här sommar framför de två tropiska vi haft innan. November brukar göra konstiga saker med mitt psyke :)

   Radera
 7. Älskar kräftor. Den vanliga svenska sorten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt vad den vanliga svenska sorten är, det finns ju både svenska havskräftor och svenska insjökräftor :)

   Radera
 8. Lewispjäserna läser jag just nu, snappade åt mig den på biblioteket förra torsdagen faktiskt! Jag har också gjort enkäten nu =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns den på biblioteket? Den har ju egentligen inte kommit ut än... jag blir så förvirrad ;)

   Radera