fredag 19 februari 2016

Bokbloggsjerka 19 – 22 februari

Fredag igen och det känns så bra att kunna säga att det som vanligt är dags för Annikas bokbloggsjerka.

Veckans fråga: Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

2011 var året då jag började bokblogga. Något som jag trodde att jag aldrig skulle göra, men se vad fel man kan ha. Jag hade funderat på bokblogg i flera år, men tänkt att jag egentligen inte har något att säga som möjligtvis skulle kunna intressera någon annan. Man kan ju förstås blogga för sin egen skull också, tänkte jag och startade upp min blogg i slutet av juni.

Jag blev själaglad för de fyra visningar mina första inlägg hade. Och vi ska inte tala om hur lycklig jag blev för första kommentaren.

Som med allt annat jag ger mig på så kollade jag naturligtvis upp en del tips innan jag startade upp bloggen. Det enda tips jag tagit till mig är att om man vill ha besökare och kommentarer på sin egen blogg så måste man göra avtryck på andras bloggar. Ett klassiskt fall av den gyllene regeln alltså. Själv tycker jag också att det är viktigt att kommentera andras kommentarer, annars blir det inte mycket till interaktion.

Hur man gör för att locka till sig nya läsare önskar jag att jag visste... Något som i alla fall verkar funka för att locka dem för stunden är att länka till olika online-butiker när man skriver om böcker. Huruvida de besökarna sedan återkommer har jag ingen aning om. Att vara med på olika aktiviteter, som denna bokbloggsjerka till exempel, boostar besöken och kanske någon gillar vad man skriver så de återkommer senare. Jag har själv hittat många nya favoriter på det viset.

Vad som driver mig att blogga är nog faktiskt höljt i dunkel. Jag tycker helt enkelt det är kul att dela mitt nördiga bokintresse med andra likasinnade, det finns tyvärr inte så många sådana i min närhet här ute i verkligheten. Jag tror faktiskt inte jag tänker på eventuella bloggläsare när jag skriver mina inlägg, min blogg är rent egoistisk; den är min och här gör jag vad jag vill.

Hur mycket jag nu än gillar att få besökare och kommentarer så är det inte det som är prio ett. Jag kan liksom inte börja läsa böcker som inte intresserar mig eller skriva om något som jag inte vill skriva om för att fler ska hitta min lilla blogg. Det viktigaste för mig är helt enkelt att ha kul.

46 kommentarer:

 1. själv har jag inte märkt ökning när man länkar till online-butiker, men kanske är det så? I början hoppade jag på böcker som egentligen inte intresserade mej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inga mängder som kommer därifrån, men ett femtiotal varje vecka kanske :)

   Radera
 2. En nörd bland nördar, så känner jag mig också när jag bokbloggar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt att ha ett ställe där man kan leva ut sitt nörderi :)

   Radera
 3. Du är nog den jag tycker är allra bäst på att interagera av bokbloggarna, och den som ger mig mest skuldkänslor haha. Men du har ju helt rätt i att man inte kan börja läsa böcker man inte vill läsa osv, folk märker ju om man är ärlig i det man skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var snällt sagt, förutom det där med det dåliga samvetet ;) Jag har så otroligt svårt att vara någon annan än den jag är :)

   Radera
 4. Att försöka locka till sig en viss målgrupp genom att läsa sånt man inte gillar vore nog dödfött. Det skulle ju märkas att man inte var ärlig. Det bästa är att göra som du gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, ja, jag läser ju böcker jag inte gillar, men det är ju i alla fall inte för någon annans skull :)

   Radera
 5. Är dålig på att göra avtryck på andras bloggar. Oftast sitter jag med mobilen och läser bloggar och då är det för "jobbigt" att kommentera och jag tänker att det måste jag göra hemma på datorn sen. Men vem glömmer det om inte jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder mest min mobil till att ringa med (och spela Quizkampen), läser bloggar gör jag aldrig i den, det skulle vara alldeles för jobbigt.

   Radera
 6. Det du skriver är sant alltihop. De flesta som läser bokbloggar är bokbloggare. Men inte alla, och nog kan man bli upptäckt genom att länka till t ex nätbokhandlarna. Sedan finns det ju olika typer av följare, några kanske läser allt man skriver, andra kanske kommer tillbaka om de ser en ny recension och har gillat en tidigare... Visst blir man glad för besök, men jag kommer aldrig att läsa en bok enbart för att den ska generera klick till bloggen. Och att man bloggar, ja det är ju för att det är roligt - framförallt kontakten med likasinnade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan ju ibland dyka in på en bokblogg jag aldrig varit på tidigare om jag ser att de skrivit om någon bok som jag är intresserad av. En bokblogg är ju lite nischad, om man säger så :)

   Radera
 7. Det är verkligen svårt att veta vad som lockar läsare till att läsa en viss blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland undrar jag själv varför jag fastnar för vissa bloggar :)

   Radera
 8. Jag har en känsla av att det är med bloggar, som med människor man träffar i levande livet - somliga gillar man, utan att riktigt veta varför. Förhoppningsvis är det ömsesidigt och man fortsätter att umgås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag följer själv bokbloggar som inte alls egentligen är precis i min boksmak, men man kan ju lockas av tonen, eller vad man ska säga :)

   Radera
 9. Fint att läsa och jag håller med dig. Det är ju så roligt att bokblogga och kom med så mycket mer med det, fler likasinnade :) Det känns viktigt det där med att man först och främst bloggar för sig själv, även om det givetvis är roligt att folk, som är intresserade, läser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är den första att erkänna att det minsann inte hade varit kul att lägga ner en massa tid och sedan inte bli läst :) Det är ju liksom den biten som ger en extra skjuts.

   Radera
 10. "Kulfaktorn" är viktigast. Gillar din referens till Gyllene Regeln!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ända sedan jag gick i söndagsskola och hörde den regeln för första gången så har jag faktiskt försökt att leva efter den. Egentligen den enda regel man behöver :)

   Radera
 11. Det ska vara roligt att blogga och att läsa bloggar. Själv är jag dålig på att kommentera (om det inte är jerka eller liknande aktiviteter). Men jag brukar se till att besvara kommentarer i min egen blogg. Det är viktigt att besökarna känner sig sedda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir så otroligt glad när någon kommenterar så jag försöker tänka på att själv lämna avtryck när jag läser hos någon annan :)

   Radera
 12. Det är rätt tveeggat med bloggandet. Jag känner igen det där att jag inte bloggar främst för andra läsare eller för kommentarerna. Samtidigt är det ju de som gör det så kul när jag får återkoppling på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade ju inte varit kul att tala för döva öron så att veta att någon läser är ju en extra sporre.

   Radera
 13. Det är nog så, man skriver ju mest för sig själv, för att det är roligt. Sen är det ju grymt kul att folk läser och verkar komma tillbaka :). Och säger som dig, skulle aldrig kunna börja tvinga mig själv till olika sorters inlägg eller sånt för att locka fler läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att börja gissa vad folk vill läsa och sedan skriva de inläggen är nog ingen bra idé. Men naturligtvis blir man ju glad när någon läser det man skriver :)

   Radera
 14. Att ha kul är det väsentliga - helt klart! Och genom den glädje man har i att läsa böcker blir glädjen bara desto större genom att dela den med andra boknördar, eller boknördar i blivande. :D
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror mitt liv hade blivit betydligt gråare utan bokbloggen. Då hade jag inte haft någon alls att prata böcker med :)

   Radera
 15. Ja, du är verkligen superbra på att kommentera och svara på kommentarer. Men jag är nog dålig på att gå tillbaka och kolla om jag fått kommentar på min kommentar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) På de flesta bloggar så finns ju den där lilla rutan man kan kryssa i för att få veta när någon kommenterar. Den kryssar jag alltid i :)

   Radera
 16. jag tror att du har rätt i att det är underbart att konsttera att det finns så många andra boknördar i världen. min omgivning är nästan helt ointresserad av mitt bloggande även om de läser i och för sig läser böcker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror knappt någon i min närhet ens vet att jag har en bokblogg och även om de visste så skulle de inte läsa den. Det är lite trist, men det är tur att det finns andra boknördar online :)

   Radera
 17. Gyllene regeln tror jag är viktig att tänka på, även om jag känner att jag själv kan vara lite dålig på den emellanåt...

  En sak jag har märkt med att länka till onlinebutiker är att om en person har läst en recension som du skrivit och sedan blir intresserad av en annan titel som du har läst, så kommer de gärna tillbaka :) Så lite avtryck gör en nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar verkligen den gyllene regeln, allt blir så enkelt med den :)

   Ja, så kan det ju vara, att de känner igen bloggnamnet och återvänder. Det är inte speciellt många som kommer från onlinebutiker, men det är några varje vecka. Just nu har jag märkt att det är väldigt många fler. Förmodligen tack vare bokrean :)

   Radera
 18. Bokbloggandet är ju så roligt och att kunna få kontakt med andra som gillar läsning lika mycket som en själv är väldigt givande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har till och med blivit roligare att läsa nu när jag kan dela det med andra :)

   Radera
 19. Det är verkligen sjukt roligt att blogga! Det är kul och kreativt att skriva och jag tycker verkligen att det höjer läsupplevelsen att också skriva om böckerna och att prata om dem på nätet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite som att jag kan nörda ner mig ännu mer nu när jag vet att jag inte är ensam. Det är bra :)

   Radera
 20. Jag tycker om att blogga och givetvis dela mitt bokintresse med andra, mina barn tycker jag är lite tråkig med mitt tjat om böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland försöker jag dra in sambon i en bokdiskussion, men hans utlåtande brukar sträcka sig till "den var bra" alternativt "den var inte bra".

   Radera
 21. Bara kommentarerna på detta inlägg talar ju för sig själva :-) TJUGOEN kommentarer på ett vanligt inlägg, det är makalöst! (Och jag är den tjugoandra...) Det är fantastiskt roligt att man kan få cyberkompisar som delar passionen för läsning, tycker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast det brukar vara ganska många kommentarer på jerkor och andra "ordnade" inlägg :) Jag tycker det är befriande att hitta andra likasinnade. Det är inte alls jag som är konstig :)

   Radera
 22. Intressant! Jag kollade upp när jag startade min nuvarande blogg, och det var också år 2011, men i januari. Den slutsats jag har dragit utifrån de åren, är att när jag skriver något som jag själv tycker är viktigt och kanske litet djupare, som ett samhällsproblem, då får jag inga kommentarer alls. Lägger jag däremot upp ett foto på vår söta katt, då kan jag få 20-30 kommentarer och gillningar. Nu har mina bloggläsare tur, för jag tycker sällan att jag har tid att skriva ihop helt genomtänkta inlägg om tex samhällsproblem, eftersom jag då är mån om att ingenting kan missförstås, så jag håller bloggen ganska lättsam :) Jag tror nog att läsarna kan vara intresserade av att läsa om djupare ämnen också ibland, men kanske känner de som jag, att då krävs det mer av kommentarerna, man vill inte riskera att missförstås, utan hålla en positiv anda mellan varandra.

  Apropå att besvara kommentarer har jag en fundering. Om man tittar in och kommenterar hos alla i bokbloggsjerkan, då blir det många kommentarer att följa upp. Då kanske det är bättre att besvara kommentaren hos den som lämnat den, annars är det lätt att den missas. Jag tror inte att man särskilt ofta går tillbaka till samma inlägg som man en gång läst och kommenterat, men kommer svaret på sin egen blogg är det ju omöjligt att missa den. En tanke.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du absolut har rätt i det där att man inte gärna kommenterar ett "allvarligare" inlägg. Jag tycker själv det är svårt att veta vad man ska skriva då, det är ju så lätt att saker missuppfattas.

   Jag har sett att en del skriver svarskommentarer hos den som lämnat den. Personligen gillar jag inte alls det, eftersom det gör det helt omöjligt att följa en diskussion (om det nu blir någon) när man gör så. Man kan ju alltid kryssa i rutan Avisera mig, då får man ett mejl när någon skriver en kommentar.

   Radera