måndag 8 februari 2016

TV-serie: CSI: Cyber - Säsong 1

Titel: CSI: Cyber - Säsong 1
Originaltitel: CSI: Cyber
Genre: Crime
Skapad av: Ann Donahue, Carol Mendelsohn, Anthony E. Zuiker
Skådespelare: Patricia Arquette, James Van Der Beek, Shad Moss, Charley Koontz, Hayley Kiyoko
Premiär: 2015-10-12
Produktionsland: USA
Antal avsnitt: 13
Avsnittslängd: ca 45 min
Såg den på TiVo januari-februari 2016

Handling
Specialagent Avery Ryan jobbar på Cyber Crime Division på FBI. Hennes jobb är att lösa brott som startar i det mänskliga sinnet, lever på nätet, och utspelar sig i den verkliga världen. Till sin hjälp har hon bland annat duktiga hackare.

Min kommentar
Datorer och övrig teknik har alltid intresserat mig och när jag såg att det skulle komma ytterligare en spin-off på CSI, med tillägget Cyber, så satte jag genast TiVo-boxen på inspelning. Första säsongen är nu färdigtittad.

Eftersom detta är första säsongen så kör vi lite bakgrund också. Avery Ryan var tidigare psykolog, men när hon blev hackad och alla patientjournaler blev stulna, vilket orsakade en patients död, så blev hon i stället FBI-agent på cyberbrottsavdelningen. Jag är den första att medge att den här kopplingen inte känns helt naturlig. Men vem bryr sig... Serien sägs vara inspirerad av verklighetens Mary Aiken, som är cyberpsykolog.

Ibland är alltihop lite krystat pedagogiskt, speciellt när de här tekniskt begåvade människorna förklarar självklarheter för varandra, men det är väldigt intressant. Och skrämmande.

Skådespelarna är mestadels trovärdiga, men dessvärre har jag svårt för Patricia Arquette som spelar Avery Ryan. Annars hade säkert hon också varit bra. Min favorit är karaktären Daniel Krumitz, som är otroligt lätt att tycka om. Hackaren Shad Moss funkar också riktigt bra.

Den här serien är inte alls nyttig för min paranoia, faktum är att jag blev mer och mer orolig för varje avsnitt. Det spelar liksom ingen roll att det kanske inte alltid är trovärdigt (som att en hacker har iPhone) och logiskt eller att jag är tveksam till en del av tekniken som används, det mesta funkar dessvärre och vissa brott känner jag till och med igen från tidningarna.

På TV började andra säsongen direkt efter första säsongens sista avsnitt. Och sanningen är att vi redan har börjat titta på den.

Och så den sedvanliga spoilern om säsongsavslutningen. [spoiler]Avery hittar hackaren och dör nästan på kuppen. Vi får veta att Avery tidigare varit gift och att de förlorat ett barn. Krumitz har en syster och deras föräldrar dödades för 18 år sedan. Mördaren är fri igen och Krumitz hotar att döda honom. Mördaren hittas död och det är systern som gjort det.[/spoiler]TV-serier.nu hade säsongen 2,0 i genomsnitt.
IMDb hade hela serien 5,3 i genomsnitt (beräknat på 6 593 betyg).
Jag ger säsongen 4,0.
Serien är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Serien kan köpas på cdon.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag älskar ju allt som har med datorer och teknik att göra :)

   Radera
 2. Jag följer också den här serien :-). Patricia Arquette är lite för mycket Medium för mig. James Van Der Beek förknippar jag fortfarande med Dawson's Creek men där har det i alla fall varit en lång tid emellan. Jag hade föredragit några andra där.
  Men brotten och tekniken skrämmer mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otippat ;) Jag vet inte riktigt om det är för Medium som jag har svårt för Patricia Arquette, jag tror jag hade det redan innan :) Och Dawson's Creek! Jag tyckte jag kände igen honom, men jag följde inte den serien speciellt länge.

   Jag håller på att bli helt nojig av alla brott man tydligen kan utsättas för. Alltså värre än tidigare :)

   Radera
 3. Jag ledsnade på CSI när tredje spinoffen kom ( var redan less innan iof ) men den här måste jag bara se. Börjar bli lite paranoid av all undergångslitteratur jag läst sista året, så vi får väl se hur man mår efter några säsonger av den här. Arquette för mig är Medium och redan där tittade jag mer för att jag gillade serien, men inte henne tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var precis så som jag kände det, jag tittade bara på originalet och bara tills Grissom försvann. När jag såg tillägget Cyber så var jag ju tvungen att testa i alla fall. Men jag har verkligen svårt för Patricia Arquette.

   Radera