tisdag 9 februari 2016

Tisdagsutmaning: Dina hjältar och hjältinnor

Veckans utmaning på Kulturkollo: Dina hjältar och hjältinnor.

1. Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.
Det finns nog egentligen många, både enskilda och hela grupper, men en speciell yrkeskår som jag verkligen beundrar är brandmän. Tänk dig, när alla andra springer ut från ett brinnande hus så springer de in. För att rädda människor de inte ens känner. Med risk för sitt eget liv. Och de släcker ju inte bara bränder, de brukar också vara först på plats vid bilolyckor för att ta hand om olycksoffer. De är verkliga hjältar.

2. Vilken var din första hjälte eller hjältinna? Kan det ha varit Bamse? Eller din mormor? Eller ridläraren? Stålmannen? Eller fröken i första klass??? Berätta!
Det här är faktiskt en helt omöjlig fråga att svara på. Jag är så gammal att jag knappt minns när jag var liten och jag gissar att min första hjälte dök upp då.

Kanske är min första hjälte kombinerat med mitt allra första minne. Jag var fyra år eller så och satt i pappas knä. På TV sändes Bröderna Cartwright och jag minns än i dag Adam som red där på sin häst. Jag har ingen aning om varför just det minnet har fastnat så, men jag gissar att Adam just där och då var en hjälte.

Något senare upptäckte jag Pippi och hon är fortfarande en stor förebild. Trots alla nya, underliga analyser. Hon låter ingen sätta sig på henne och hon gör precis det hon själv vill. Nu har jag ingen kappsäck full av pengar så jag kan inte riktigt göra precis vad jag vill, rent praktiskt, men jag kan låta bli att tillåta att folk sätter sig på mig.

Och jag kan ju inte låta bli att ta upp min allra första idol också. Då var jag runt sju och ishockey var den allra största sporten hemma. Ishockey-VM 1972 vann en stor spelare mitt hjärta; Börje Salming. Han räknas fortfarande som en av Sveriges bästa hockeyspelare någonsin och jag tror att han kan ha varit den allra första svensken som etablerade sig i det tuffa NHL. Han var i alla fall första svensk att bli invald i Hall of fame. Det är också hans fel att jag i hela mitt liv har hållit på "fel" (alltså inte det lag som ligger närmast geografiskt) lag i Elitserien (numera SHL). Något som inte alltid varit så lätt när man växt upp i Göteborgstrakten. Och nej, jag bryr mig inte om allt negativt som skrivits om honom.

8 kommentarer:

 1. Fin bild på Salming, där! Så... slät han är i ansiktet? Och brandmän är absolut en yrkesgrupp jag imponeras av.

  SvaraRadera
 2. Börje Salming är en riktig idrottshjälte oavsett vad han gjort i övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite så jag tycker också.

   Radera
 3. Jag kommer också ihåg Bröderna Cartwright. Och senare High Chaparral förstås!

  SvaraRadera
 4. Ja, brandmän är hjältar, de som har det som yrke men också de som är med i frivilliga brandkåren, som här faktiskt oftast är först på plats vid alla slags olyckor också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig är det brandmän som brandmän. Vilket jobb och vilket elände de måste se, varje dag.

   Radera