måndag 22 februari 2016

Film: Närkontakt av tredje graden

Titel: Närkontakt av tredje graden
Originaltitel: Close encounters of the third kind
Genre: Science fiction
Regissör: Steven Spielberg
Manus: Steven Spielberg
Skådespelare: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr, Melinda Dillon, Bob Balaban
Utgivningsår: 1977
Produktionsland: USA
Längd: 135 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 11 februari 2016

Handling
Kabelarbetaren Roy Neary upplever tillsammans med flera andra förstummade åskådare närkontakt av första graden när de får se ett ufo sväva över himlen. Denna händelse förändrar hans liv och en oförklarlig vision av en märklig, bergsliknande formation börjar förfölja honom.

Han blir besatt av att få reda på vad den symboliserar, vilket gör att han försummar sin fru och sin familj. Under tiden inträffar bisarra händelser runt om i världen. Regeringens agenter upplever närkontakt av andra graden - de hittar fysiska bevis efter utomjordiska besökare i form av ett försvunnet attackflygplan från andra världskriget och ett strandat militärskepp som försvann årtionden tidigare för att plötsligt dyka upp igen på oväntade platser.

Roy fortsätter jakten på sin vision till en avlägsen plats där han och agenterna följer de ledtrådar som leder till närkontakt av tredje graden.

Min kommentar
Ja, jag vet. Det här är en väldigt gammal film, men jag har aldrig påstått att endast filmer från 2010-talet ska figurera här. Närkontakt av tredje graden är en av de där filmerna som jag såg i tonåren och som har följt med mig hela livet. En av de bästa jag sett. Ändå vågade jag se om den.

Det allra första som slår mig är att det märks väldigt tydligt att filmen är från slutet av 70-talet. Filmmusiken är hemsk och det låter mycket nästan hela tiden. Det är ju inte vem som helst som gjort musiken, det är självaste John Williams, men det hjälper inte alls år 2016. Förutom musiken och detaljer som kläder och frisyrer så märker jag överhuvudtaget inte att filmen är nästan 40 år gammal. Faktum är att jag personligen tycker att tekniken är fräckare i den här halvantika filmen än i många moderna.

Filmen börjar med en väldigt lång uppbyggnadsfas, så var det ju förr, när bakgrund och karaktärer etableras. Vi får lära känna helt vanliga människor, sådana som du och jag, som plötsligt befinner sig i en ovanlig situation. Jag tycker allt är trovärdigt (då bortser jag ju naturligtvis från just utomjordingsdetaljen, som ju i alla fall ännu inte hänt), speciellt när det gäller hur människor reagerar på detta underliga, allt från militärens hemlighetsmakeri till han som springer på toa när moderskeppet kommer. Även skådespelarna är trovärdiga och jag har inga som helst problem med att känna med dem.

Närkontakt av tredje graden var ju nyskapande när den kom i slutet av 70-talet och först i sitt slag. Den liknar inte alls de moderna besök-från-yttre-rymden-filmerna, mest för sitt väldigt långsamma berättande. Det här är ingen action och det är inte speciellt många explosioner och liknande. Den är vansinnigt snygg och vacker och jag får rysningar när jag tittar.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 2 607 betyg).
IMDb hade den 7,7 i genomsnitt (beräknat på 133 580 betyg).
Jag ger den 5,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig sett den, borde kanske göra det? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du borde se den?! Men herregud! Det här är ju den första riktiga science fiction-filmen! Klart du måste se den! (och jag som inte ens gillar utropstecken!) ;)

   Radera
 2. Det är egentligen obegripligt men jag har inte sett den. Och jag har alltid gillat sci-fi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker ju att detta är en av de bästa sci-fifilmer som har gjorts. Dessvärre kan jag inte svara på om det beror på att jag såg den för nära fyrtio år sedan och är nostalgisk :)

   Radera