torsdag 18 februari 2016

Veckans bokbloggsfråga – Vecka 7

Återigen dags för veckans bokbloggsfråga som ordnas av Carola på barnboksbloggen.

Veckans bokbloggsfråga är: Vad betyder biblioteket för dig? Vad gör du där förutom att låna böcker? Vad är det bästa med just ditt bibliotek? Och ni som inte brukar besöka biblioteket särskilt ofta, varför inte?

När jag var mindre var jag på biblioteket varje vecka, det var på den tiden mamma skjutsade mig. I tonåren minns jag faktiskt inte, kanske gick jag till biblioteket som fanns i min skola eller kanske fortsatte jag att låna böcker på det pyttelilla biblioteket i byn där jag bodde. Jag önskar jag kunde komma ihåg, men det är bara blankt.

I 20-årsåldern jobbade jag på bibliotek i ungefär ett år. Gissa om jag bar hem kassar med böcker... Sedan hände något.

Jag tror det har att göra med att det plötsligt blev jobbigt. Jag har egentligen aldrig haft förmånen att bo på gångavstånd från ett bibliotek och så är det ju det där med att man är trött och hungrig efter en dag på jobbet. Då vill jag bara hem. Om man ska låna på bibliotek så måste man passa tider och ta sig dit och hem igen.

Det bibliotek som nu faktiskt ligger på gångavstånd är ett kombinerat skolbibliotek som egentligen bara har öppet på dagtid (två kvällar i veckan har det öppet, fram till 19) och det är så litet att det knappt får plats några böcker. Om jag ska till stadsbiblioteket så måste jag ta bussen. Då blir det plötsligt ett helt företag. Och så kan jag nog skylla lite på att i dessa tider med mängder av olika hemska sjukdomar och kombinationen lånebok som jag inte har en aning om vad den har varit utsatt för inte känns helt fräscht. Men den största anledningen till att inte låna böcker är nog att jag älskar böcker och jag vill ha dem hos mig. Alltid :)

Däremot har jag börjat kolla vilka evenemang som brukar dyka upp där, som författarbesök och novellcafé. Det händer att jag gör ett besök där då.

12 kommentarer:

 1. Närheten spelar definitivt stor roll! Vårt bibliotek ligger ca 20 min promenad härifrån och det är helt OK. Dessutom händer det att jag är nere på stan och då kikar jag in där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får liksom inte bli jobbigt att ta sig till biblioteket, men även om det legat nära så hade jag nog ändå inte lånat böcker där. Men de andra evenemangen hade jag kanske besökt oftare :)

   Radera
 2. Jag gillar också att äga böckerna, nu när det är rea kommer ett fruktansvärt ha begär över mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där ha-begäret är jobbigt på riktigt :)

   Radera
 3. Att ha bibliotek på nära håll underlättar, annars blir det ett helt företag. Jag har sån tur att jag bor bara ca 5-10 minuter från biblioteket :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer ju i ett lite annat läge om man har gångavstånd, det hade ju varit fantastiskt :)

   Radera
 4. Jag tyckte att det var jobbigt när jag varje gång behövde åka buss i nästan 30 min för att ta mig till biblioteket. Nu tar det bara fem minuter att gå så jag är mycket lyckligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fem minuters promenad hade jag nog kunnat leva med. Det hade i alla fall fått mig att titta inom oftare :)

   Radera
 5. har typ 500 meter till biblioteket - och i Göteborg kan vi beställa böcker till hembiblioteket gratis från alla andra bibliotek! Och lämna där vi vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. (skolbibliotek, men man kan ju beställa böcker dit - gratis)

   Radera
  2. (man beställer hemifrån vid sin egen dator)

   Radera
  3. Jag vet inte om man kan få böcker skickade till ett speciellt bibliotek här i stan, jag kan i alla fall inte hitta den tjänsten på hemsidan. Och även om så vore fallet så måste man ju ändå passa en tid på skolbiblioteket, som mest har öppet på dagtid. Både reservationer och fjärrlån kostar dessutom i min kommun, då kan jag ju lika gärna köpa boken så kan jag läsa den när jag vill :)

   Radera