måndag 1 februari 2016

Film: Jurassic World

Titel: Jurassic World
Originaltitel: Jurassic World
Genre: Action
Regissör: Colin Trevorrow
Manus: Derek Connolly, Rick Jaffa, Amanda Silver, Colin Trevorrow
Skådespelare: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Irrfan Khan, Vincent D'Onofrio, BD Wong
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 124 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 22 januari 2016
Handling
Det har gått tjugotvå år sedan John Hammonds dröm om en nöjespark med levande dinosaurier och äntligen har den förverkligats. Arbetet med genetiskt material har givit forskarna mer kunskap om de förhistoriska jättedjuren än de kunnat drömma om. Nu har de förstått så mycket om utvecklingen att de törs undersöka hur den skulle fortsatt om inte en meteorit satt punkt för dinosauriernas välde...

Min kommentar
När den första Jurassic Park kom så blev jag helt såld. Hur man kan ens kan komma på något så urbota korkat som att skapa levande dinosaurier övergick mitt förstånd, men samtidigt fascinerade det mig. Och det var ju grymma effekter. Jag har naturligtvis sett även de två uppföljarna innan denna nya och man kan väl lugnt säga att betyget har sjunkit lite för varje film. Därför var det med lite skräckblandad förtjusning som jag tittade på Jurassic World, 22 år efter den första filmen kom.

Hur bra filmen är beror naturligtvis på vad man vill ha, men jag har svårt att tänka mig att någon som vill ha trovärdighet tittar på en film som handlar om att ta fram dinosaurier. Det känns knäppt att klaga på att huvudpersonen kör en vanlig motorcykel tvärs genom en djungel, över stock och sten, och ikapp velociraptorer, när ett av orden i den här meningen är just velociraptorer. Så all trovärdighet kastar vi rätt ut genom fönstret. Och helt ärligt, det är inte vad jag vill ha heller och då är filmen grym.

Storyn är tunn, men det är ju inte heller därför man tittar på den här filmen. Man vill ha dinosaurier, action och lite nervpirrande skräckupplevelser. Och det får man. I överflöd. Det jag också förväntar mig när jag ser en film av den här typen är humor. Allt måste göras med glimten i ögat. Det lyckas man också med. Jag måste ju säga att Chris Pratt (som var med i Guardians of the Galaxy) nu har seglat upp och blivit en favorit. Han är verkligen ett lyckat val för precis en sådan här roll. Det jag inte vill ha, och inte heller får, är splatter och detaljerade bilder av kroppsdelar som flyger och blod som sprutar.

Karaktärerna är lite klyschiga och stereotypa, den snygga hjälten, den vackra kvinnan, den krigiske militären, den girige miljonären, den galna vetenskapsmannen, men här kan man snacka om karaktärsutveckling. Om de överlever vill säga. Det är inte alls svårt att gissa hur allt kommer att sluta, men vägen dit är väldigt underhållande. Filmen driver också lite med amerikanska filmer och hjältefigurer, vilket får mig att skratta högt ibland.

Detta är i stort sett samma film som vi redan har sett tre gånger, men det är så otroligt snyggt och fräckt. Och underhållande. Den där temaparken är så fantastiskt utformad med läcker teknik att jag nästan hade velat besöka den. Om det inte hade varit för dinosaurierna då.Filmtipsets estimerade betyg var 3 (beräknat på 3 129 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 363 121 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

6 kommentarer:

 1. Inte min typ av film men kul med din recension i alla fall!

  SvaraRadera
 2. Gillade denna riktigt mycket. En härlig blandning av action, humor och var snyggt filmad och effekterna var helt okey.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade den också. Jag blev helt klart underhållen i två timmar :)

   Radera
 3. Jag gillade de första filmerna så det här kanske är något för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du gillat de andra så ska du definitivt se den här :)

   Radera