onsdag 3 februari 2016

"Det hemliga manifestet" av Tom Rob Smith

Författare: Tom Rob Smith
Titel: Det hemliga manifestet
Genre: Thriller
Antal sidor: 387
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The secret speech
Översättare: Karin Andrae
Serie: Leo Demidov 2
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: (original) 2009 (min) 2010
Format: Pocket
Källa: Bokhyllan
Utläst: 20 januari 2016
Första meningen: Under det stora fosterländska kriget hade han varit med och rivit bron vid Kalatj för att skydda Stalingrad, riggat fabriker med dynamit och lagt dem i spillror, satt eld på raffinaderier så att gejsrar av brinnande olja hade trasat sönder horisonten.

Baksidetext
Vi befinner oss i Sovjetunionen 1956. Den förre säkerhetsofficeren Leo Demidov lever i kaos. Stalin är död och i och med hans frånfälle börjar den våldsamma regimen gradvis att falla sönder i ett samhälle där polisen är de kriminella och de kriminella är de oskyldiga. Den dramatiska vändningen kommer när ett hemligt manifest författat av Stalins arvtagare Chrustjov distribueras ut till hela nationen. Dess budskap lyder: Stalin var en tyrann och mördare.

Leo som leder Moskvas mordrotel hör plötsligt till de föraktades skara och hans förflutna börjar bokstavligt talat att jaga honom. Någon har ett blodigt horn i sidan till Leo, någon som förvandlats till en fruktansvärd hämndängel.

Leos kamp för att rädda sig och sin familj för honom via de sibiriska Gulaglägren, djupt ner i den undre världen - till ett helvete där försoning inte står att finna.

Min kommentar
Jag var helt såld på Barn 44, som kan ha varit en av de mest omtumlande böcker jag läst. Då kan man ju förstås fråga sig varför i hela friden uppföljaren har stått oläst i hyllan i över tre år.

Det börjar ungefär likadant som Barn 44. En fasansfull situation byggs upp, allt börjar egentligen med att Chrusjtjov fördömer Stalin och snabbt som en blinkning så betraktas plötsligt alla som "gjorde sitt jobb" under Stalin som brottslingar och världens avskum. Vilket väl i de flesta fall faktiskt var sant också. Men eftersom vi snackar Sovjet så sköts inget på ett bra och ärligt sätt. Det här är en tid då självmord var värre än mord (mord fanns för övrigt inte eftersom det ju inte fanns någon brottslighet), en tid då föräldrar skiljer sig för att barnen inte ska lida för faderns gamla karriär. Det är inte alls svårt att föreställa sig allt detta.

Jag känner det lite som att den här boken inte alls är lika sammanhållen som Barn 44 och inte heller lika omtumlande, även om den är hemsk så det räcker. Det är lite för många olika enskilda händelser, som författaren försöker knyta ihop till en enda berättelse. Det gör att alltihop blir lite spretigt och hoppigt, men det finns ju så klart en röd tråd. Kanske beror min något svalare inställning på att jag överhuvudtaget inte kan förstå hämndens logik. Eller snarare bristen på den. Det blir helt enkelt för långt ifrån mig. Något är det också med språket, som jag inte alls kan sätta fingret på, men det känns inte lika äkta här.

Leo är ingen helt igenom sympatisk person, men det att han klarar övermänskliga saker, inte bara en gång utan flera, gör att han blir extra svår att tycka om. Egentligen finns det nog ingen i den här boken som jag vare sig tycker om eller kan relatera till. För det mesta har jag som sagt till och med svårt att förstå deras drivkraft.

Efter att jag hade läst ut boken kände jag mig lite manad att läsa på om den här tiden i världens inte så stolta historia. Rent faktamässigt så verkar allt stämma, även om personerna och deras handlingar inte fanns. Det är nog Tom Rob Smiths styrka, att ta en bit ur historien och levandegöra den så man bara vill veta mer.

Nu undrar jag bara vilket förlag som ska översätta tredje delen, Agent 6. Och när.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Boktipsets estimerade betyg var 3,5 och genomsnittet 3,46 (beräknat på 45 betyg).
Goodreads hade den 3,77 i genomsnitt (beräknat på 10 093 betyg).
Jag ger den 4,0
Boken är
TråkigFantasirik
RoligKlurig
TrovärdigFörutsägbar
OsannolikVälskriven
RomantiskDåligt språk
SorgligFör lång
SpännandeFör kort

Andra som bloggat om Det hemliga manifestet: Annika, Bokparet och DAST.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus.

2 kommentarer:

  1. Jag förstår inte riktigt hur den här blev en hyllvärmare hos mig. Men det är den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den blev ju det här också, märkligt nog. Den var inte alls lika bra som Barn 44, men den var ändå tillräckligt bra :)

      Radera