fredag 12 februari 2016

Nu har de börjat trilla in

Böckerna alltså. Och då har jag ändå inte börjat köpa några.

En bok som jag blev alldeles överlycklig när jag såg den första gången är Bortom portalen, en antologi späckad med favoriter. Eller vad sägs om, till exempel, KG Johansson, Boel Bermann, Lupina Ojala och Oskar Källner? Så här står det om boken på Fafner förlag:
Tondöda zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare.
Det här kan ju bli hur bra som helst! Tack för boken!

En annan bok som nästan ropade på mig är Middagsmörker av Charlotte Cederlund. Så här står det om boken på Opal förlag:
Idijärvi sameby ligger undangömd i de norrländska skogarna, långt bort från all civilisation. När sextonåriga Áilis pappa dör i cancer tvingas hon flytta dit för att bo tillsammans med sin morfar som hon aldrig tidigare träffat. Välkomnandet blir svalt och Áili känner sig som en främling bland snö och renar. Men så börjar mystiska saker hända i byn, saker som borde vara omöjliga och som bara kan förklaras med den magi som är direkt knuten till Áilis samiska arv.

Snart är hon indragen i en flera hundra år gammal konflikt, en konflikt som riskerar att skada de hon bryr sig om. De få som finns kvar.
Samisk mytologi och fantasy. Hur bra låter inte det. Tack för boken!

Jag lät dig gå av Clare Macintosh var jag bara tvungen att ha efter att flera av de bokbloggar som jag betraktar som pålitliga nästan tokhyllat den. Så här står det om boken på Lind & Co:
Femårige Jacob och hans mamma är på väg hemåt en mörk och blöt novemberkväll. De har bara en kort bit kvar att gå när han plötsligt släpper taget om hennes hand och springer ut i gatan. Samtidigt kommer en bil körande i rasande fart och Jacob hinner inte undan. Föraren smiter och kvar på gatan ligger den döde pojken. Över honom hukar sig hans svårt chockade mamma. Hela hennes liv har krossats i ett ögonblick. Fallet hamnar på polisinspektör Ray Stevens bord. Han har inga ledtrådar men är fast besluten att hitta den skyldige, och är beredd att riskera allt för att skipa rättvisa åt en kvinna som drabbats av varje förälders värsta mardröm.

För Jenna är det omöjligt att fortsätta leva i hemstaden Bristol – hennes liv är ödelagt. Det enda hon vill är att lämna allt bakom sig och börja på nytt. Jenna flyttar till en liten by i Wales. Hon försöker desperat glömma sitt förflutna men jagas av fasansfulla minnen. Byns invånare undrar förstås vem hon är och varför hon sökt sig just dit. Men Jenna håller alla på avstånd, släpper ingen in på livet. Medan polisen arbetar börjar Jenna långsamt tro på en framtid. Men är det alls möjligt att lämna ett liv för ett helt annat? Det förflutna kommer obönhörligt ifatt henne och dess konsekvenser är förödande.
Den kommer definitivt att få tränga sig före i läskön. Tack för boken!

Och så årets mest efterlängtade film. The Martian. Jag tror det räcker så.

12 kommentarer:

 1. Middagsmörker har ju ett väldigt fint omslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och en väldigt lockande beskrivning ;)

   Radera
 2. I Let You Go har jag läst och The Martian ska nog få flytta in här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska läsa så snart jag kan och filmen har jag redan sett :)

   Radera
 3. Jag lät dig gå har även ramlat in i min brevlåda nyligen. Middagsmörker lät väldigt intressant. Den måste jag kika närmare på. The Marian har varit efterlängtad även här. Kikade på den samma dag som jag köpte den och tycker att man gjort ett toppenjobb med filmen och att Matt Damon spelar huvudrollen riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick hem The Martian förra fredagen och den tittade vi på direkt på kvällen. De har gjort ett fantastiskt jobb med den tycker jag.

   Radera
 4. Middagsmörker är jag väldigt nyfiken på :) Likaså Bortom portalen. Det verkar vara en bra blandning i antologin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, egentligen vill jag läsa båda två nu direkt :)

   Radera
 5. Jag lät dig gå vill jag också läsa, eller kanske lyssna på. Alla hyllningar gör ju dock att förväntningarna skruvas upp en del och det brukar tyvärr betyda att jag blir lite besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får prova att ha samma utgångspunkt som jag: Alla andra har fel :)

   Radera