måndag 29 februari 2016

Film: Mission: Impossible - Rogue Nation

Titel: Mission: Impossible - Rogue Nation
Originaltitel: Mission: Impossible - Rogue Nation
Genre: Action
Regissör: Christopher McQuarrie
Manus: Christopher McQuarrie
Skådespelare: Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jens Hultén, Jeremy Renner
Utgivningsår: 2015
Produktionsland: USA
Längd: 132 min
Serie: -
Såg den på Blu-ray 12 februari 2016
Handling
IMF är avvecklat och Ethan Hunt är ute i kylan. Det stoppar inte Hunt när han försöker stoppa Syndikatet, en organisation som består av före detta agenter och vars livsuppgift är att förgöra IMF och förändra världen. Till sin hjälp har Ethan Hunt sina lojala kollegor och en kvinnlig agent, Ilsa Faust, som kanske är på hans sida. Kanske inte.

Min kommentar
Dags för ännu en bekännelse? Ända sedan jag såg Top Gun någon gång i mitten av 80-talet så har Tom Cruise hört till mina absoluta favoriter. Många har de varit som försökt dra ner honom från piedestalen och gudarna ska veta att de här illvilliga människorna fått mycket att jobba med, men helt ärligt: Jag bryr mig inte ett dugg om Tompas privatliv när jag tittar på film. Ville bara ha det sagt...

Mission: Impossible-filmerna har länge hört till det bästa man kan se på film. Förutsatt att man gillar action, mycket explosioner och fräcka leksaker. Och det gör jag. Dessutom får man en hel del humor på köpet, det säger jag aldrig nej till.

Jag hade nog, med facit i hand, ingen koll på den här filmen och vilka som är med i den. Överraskningen blev nämligen stor när en kvinna, en bit in i filmen, plötsligt pratar svenska. Innan jag hinner reagera så svarar en man, på svenska. Då skriker jag: Det är ju Jens Hultén! Och visst är det så. Inte mindre än två svenska skådespelare är med alltså. Kvinnan är Rebecca Ferguson och henne hade jag inte alls hört talas om innan. Men vilken prestation hon gör! För en gångs skull så har Ethan Hunt en kvinnlig motsvarighet och jämlike. Det här är helt och hållet Rebecca Fergusons film.

Precis som i de två tidigare filmerna så är Simon Pegg den som är abolsut roligast att titta på. Vilken otroligt irriterande figur, men så brittisk. Tom Cruise själv är precis lika bra som han brukar och jag är helt vanvettigt imponerad över att han gör sina egna stunts (även den som innefattar hängande i en flygplansdörr när planet lyfter, på utsidan). Han är ju inte direkt någon ungdom längre.

Jag får känslan att handlingen är mer komplicerad i den här femte filmen, men det kan bero på att vi hade en väldigt jobbig dag innan det var dags att sjunka ner i soffan hemma. Förmodligen måste jag se om den, för jag tror jag missade en del vändningar. Trovärdigheten är lika med noll och hade nog varit på minus om det hade varit möjligt, men allvarligt talat, vem bryr sig. Det här är bra. Mycket bättre än de nya Bond-filmerna.Filmtipsets estimerade betyg var 4 (beräknat på 1 617 betyg).
IMDb hade den 7,5 i genomsnitt (beräknat på 201 709 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
TråkigKlurig
RoligFörutsägbar
TrovärdigSnyggt foto
OsannolikSpännande
RomantiskFör lång
SorgligFör kort

Filmen kan köpas på cdon och discshop.

2 kommentarer:

  1. Jag tokgillar verkligen den här filmen. Den är både actionfylld och väldigt humoristisk och att Jens Hultén är med var ju ett stort plus. Gillar honom otroligt mycket. Han är nog min favoitkaraktär från Johan Falk-filmerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev jätteförvånad när Jens Hultén dök upp och efter att Kinnaman försvann från Johan Falk-filmerna så blev Hultén min självklara favorit :)

      Radera