onsdag 13 februari 2019

"Aldrig ensamma" av Anna Jakobsson Lund

Författare: Anna Jakobsson Lund
Titel: Aldrig ensamma
Genre: Science fiction
Antal sidor: 358
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: Systemet 2
Förlag: Annorlunda Förlag
Utgivningsår: (original) 2015 (min) 2015
Format: Danskt band
Källa: Bokhyllan
Utläst: 25 januari 2019
Första meningen: Lite mjölk har fastnat på Los underläpp.

Baksidetext
När Systemet inte är det största hotet - vem väljer du att lita på?

Tillbaka i huvudstaden. Allt ser ut som vanligt, men ingenting är sig likt. Samtidigt som de högklassade förbereder sig för val planerar rebellerna ett attentat som ska ändra spelreglerna för alltid. Ava blir inblandad på båda sidor. Lögn, myt och sanning trasslas ihop och snart vet hon inte vem hon kan lita på. Levi kämpar mot vansinnet. Leymah säger att han har glömt vem han egentligen är. Att han är stark nog att kontrollera sin förmåga. Han måste tro henne om han ska kunna rädda sin syster.

Ava, Levi och Leymah tvingas ta hjälp av gamla vänner och oväntade bundsförvanter för att få den kunskap de behöver. Men vem är det som förföljer dem? Vem har räknat ut sanningen?

Min kommentar
För snart två år sedan läste jag första delen i den här serien, Tredje principen. Dystopier har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta, till och med innan jag visste att det fanns ett namn för dem. Trots att jag verkligen gillade förra boken och trots att jag blev rekommenderad att läsa böckerna ganska tätt inpå varandra så har det dröjt. Alldeles för länge. Jag ber om ursäkt på förhand för att jag inte på något sätt kan göra den här boken rättvisa.

Jag är fortfarande imponerad över världsbygget, hur allt faktiskt verkar hänga ihop och hur jag känner igen mig trots att det är väldigt långt in i framtiden. Om jag någonsin tvekade så talade omslaget väldigt tydligt om för mig exakt var jag befinner mig. Det underlättar när jag skapar mina egna bilder.

Personligen så avskyr jag när saker berättas för mig, jag föredrar alla gånger att saker visas för mig. Så som det görs i Aldrig ensamma. Här finns inga onödiga förklaringar om hur karaktärerna är, i stället visar de mig det genom allt de säger och gör. Jag känner mig så lugn och trygg och jag älskar det.

Det som sticker ut och gör i alla fall de här två första delarna speciella är just karaktärerna. Alla de tre huvudpersonerna berör mig på ett helt osannolikt sätt. Jag lever mig in i karaktärerna och känner allt som de känner. Jag bryr mig om dem, eftersom de känns som mina vänner. Levi är nog fortfarande den som berör mig mest, men Leymah är jag nog mest nyfiken på. Det känns som att jag inte vet något alls om hennes bakgrund. När det gäller Ava så säger jag som Levi: Ava är inte alls samma person som när jag träffade henne första gången. Hon växer väldigt mycket i Aldrig ensamma. Det bästa/finaste som kan hända när jag läser en bok är att karaktärerna blir mina vänner, att jag vill hänga med dem. Det händer här.

Jag gillar verkligen att det inte väjs för svåra ämnen. Och hur man genom vänskap kan hantera i stort sett allt. Just hur Levi, Leymah och Ava bryr sig om varandra och litar på varandra känns så uppfriskande. Det brukar ju inte vara så. Något annat som är uppfriskande är att slippa den där obligatoriska kärlekstriangeln. Det är inte heller speciellt mycket romantik. Den som ändå spirar lite här är så fin och mysig att jag till och med tycker om det.

Det enda som stör lite är att jag inte kommer ihåg så mycket från Tredje principen, vad som hände där. Mycket av det kommer tillbaka (tror jag) efter ett tag, men det finns inga tillbakablickar eller förklaringar alls.

Den enda faran med att läsa en sådan här bok som uppslukar en är att jag, på riktigt, höll på att missa att gå av bussen. Det var rena turen att jag tittade upp och insåg att det var hög tid att trycka på knappen. Det är fantastiskt att något som är så långsamt berättat kan vara så otroligt spännande. Tredje delen, Enda vägen, har jag redan plockat fram till den prioriterade hyllan...

Goodreads hade den 4,25 i genomsnitt (beräknat på 76 betyg).
Jag ger den 4,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Aldrig ensamma: Bokhuset, C.R.M. Nilsson och Tusen sidor.

Boken kan köpas på Adlibris, Bokus och cdon.

4 kommentarer:

 1. Det är en så bra trilogi! Kommer garanterat läsa om den någon gång :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill bara läsa ut boken jag håller på med just nu så jag kan börja på sista delen om Systemet :)

   Radera
 2. Jag måste verkligen läsa den här. Första delen står ju dotterns hylla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ju igen problemet, alla böcker man vill läsa och den lilla tiden man har att göra det på.

   Radera