måndag 31 augusti 2020

Film: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020)

Titel: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Originaltitel: Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
Genre: Komedi
Regissör: David Dobkin
Manus: Will Ferrell, Andrew Steele
Skådespelare: Will Ferrell, Rachel McAdams, Dan Stevens, Melissanthi Mahut, Pierce Brosnan
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: USA
Längd: 123 min
Serie: -
Såg den på Netflix 31 juli 2020
Handling
När de isländska musikerna och barndomsvännerna Lars och Sigrit får möjligheten att representera sitt land i världens största musiktävling så har de äntligen chansen att bevisa att en dröm som är värd att drömma är en dröm som är värd att kämpa för.

Min kommentar
Egentligen hade jag inte tänkt se Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Av ganska många anledningar. En av dem är Will Ferrell. Han är inte någon favorit, han spelar ofta över och är bara allmänt hysterisk. När det skulle väljas fredagsfilm så tyckte vi att vi kunde behöva en komedi efter första arbetsveckan efter semestern. Med absolut noll förväntningar så började vi titta.

Helt ärligt, om man har noll förväntningar så är det kanske inte så svårt att leva upp till dem. Men den här filmen överraskade. På ett väldigt positivt sätt. Om den är seriös? Nej, absolut inte. Det finns inget seriöst i närheten. Om den är rolig? Åh ja! Det här är så mycket parodi på (nästan) hela konceptet ESC (som jag för övrigt i stort sett aldrig missar). Temat är ju otroligt tacksamt, det finns ju hur många företeelser som helst att driva med. Detta är dock ingen så kallade roast, tack och lov. Humor som bara går ut på att vara elak är inget jag uppskattar, men detta är gjort med värme och massor av kärlek.

Will Ferrell spelar väl egentligen över även här (jag tror minsann inte att han kan något annat), men här finns motpoler, som till exempel Rachel McAdams och Dan Stevens, som faktiskt stjäl hela showen. Det dyker upp mängder med eurovisionkändisar som gör cameos, till exempel John Lundvik, Loreen, Alexander Rybak, Conchita Wurst, Elina Nechayeva och Netta Barzilai. En hel hög svenskar är inblandade på olika sätt, till exempel spelar Mikael Persbrandt en väldigt lyckad skurk, även som låtskrivare finns det ett par och ingen mindre än Molly Sandén lånar ut sin röst till huvudpersonen.

Visst, det händer en del som inte är speciellt troligt. Att Edinburgh skulle anordna ESC är inte det minst sannolika, det finns också en hel del som aldrig någonsin skulle kunna hända. Det som stör mig mest är nog ändå min vanliga stötesten. På Island pratar man inte engelska med en dålig isländsk brytning, som modersmål. Men vad spelar det för roll?

Mycket är överdrivet, mycket är mitt i prick och mycket låtsas inte ens om, men Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga är rolig, pinsam, underhållande, helt galen... ja, faktiskt precis som ESC är. Jag blir liksom glad i hela kroppen av detta. När man lyckas med det så får man en fyra i betyg.Letterboxd hade den 2,7 i genomsnitt (beräknat på 51 475 betyg).
IMDb hade den 6,6 i genomsnitt (beräknat på 53 793 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Jag hade ju kunnat skippa mitt korta omdöme och bara tagit din recension rakt av! Både det som var bra, och det som var mindre bra... Eller som man hänger upp sig på :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men för all del, ta den bara 😁 Den var inte alls vad jag befarade.

   Radera
 2. Jag är av samma åsikt även när det gäller Will Ferell, vill aldrig se filmer som han medverkar i. Men denna var godkänd, han lyckades tygla sig lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så otroligt svårt för honom. Gillar inte den där hysteriska stilen, det känns inte trovärdigt.

   Radera