söndag 23 augusti 2020

Smakebit på søndag: Ödesmark

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

För en gångs skull så läser jag en bok som är nominerad till Årets bok samma år som den är nominerad. Jag tror att det faktiskt kan vara första gången. Boken som fått den äran är Ödesmark av Stina Jackson. Jag har läst hennes första bok också och jag gillade den, även om jag inte tokälskade den som många andra. Första halvan av den tyckte jag var magisk (sedan blev den en ordinär deckare) och Ödesmark har börjat precis lika magiskt.

Min smakebit är från sida 86:
Liam hukade bland granarna. Skarp gryningssol steg över trädtopparna och fick skallen att värka. Vidar hade klivit ut i gläntan, marken gungade under honom och den tunna kroppen svajade när han rörde sig. Han hade axlarna mot öronen och händerna i hårda nävar framför kroppen som om han beredde sig på strid. En självsäkerhet i rörelserna som vittnade om att han varit stark en gång i tiden, innan åldern smög sig på och gjorde honom till ett lätt byte.

24 kommentarer:

 1. verkar intressant, tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon skriver speciellt, Stina Jackson.

   Radera
 2. Jag kanske kommer dit hän att jag läser även denna. Läste Silvervägen som jag dessvärre tyckte var lite överhajpad. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med om överhajpningen för Silvervägen.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, vissa tycker denna är bättre. Jag var inte heller överförtjust över första boken, men ska läsa denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge tycker jag att den är bra i alla fall 🙂

   Radera
 4. Ska bli spännande att se vad du tycker jämfört med vad jag tyckte ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den så här långt, men någon fullpoängare tror jag inte att det blir.

   Radera
 5. Jag läste Silvervägen. En bra bok, även om slutet inte höll riktigt. Men Ödesmark lär ju vara ännu bättre. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kommit halvvägs nu och det var väl ungefär där som Silvervägen slutade vara magisk. Vi får se om denna håller 🙂

   Radera
 6. Jag blev besviken på Silvervägen, kanske hade jag för högt ställda förväntningar som man ju får när en bok blir tokhyllad. Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev nog inte besviken på Silvervägen, men jag tyckte inte riktigt att den levde upp till många andras hyllningar.

   Radera
 7. Silvervägen var ok läsning men tokgillade den inte, tyckte mest om stämningen i den. Den här är det mycket hype kring, om jag läser så blir det när den har lagt sig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag råkade ju köpa denna när jag skulle stötta bokhandeln och jag vill ju helst stötta svenska författare då 🙂

   Radera
 8. jag gillade Silvervägen men tyckte att Ödesmark var bättre. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade också Silvervägen och denna är bra också så här långt. Har bara kommit halvvägs än.

   Radera
 9. Har inte läst något av den författaren ännu, men har Silvervägen oläst i bokhyllan. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det kan bli så att jag gillar båda hennes böcker 🙂

   Radera
 10. Tack för smakbiten! Många som skrivit om den här boken nu. Får lägga till den på önskelistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med all rätt är den omskriven av många.

   Radera
 11. Jaha, så även den är en sån Årets bok, var inte den förra av författaren det också? Läst den förra, håller med dig om den, bra men inte toppen. Gillade inte allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Silvervägen vann nog faktiskt, dessutom.

   Radera
 12. Gøy å lese bøker samme år som de har kommet ut. Blir sjelden slik hos meg.. Kult å se hvilke TV-serier du holder på å se i den høyre fanen her inne. Aldri sett andre bloggere gjøre det utenom med bøker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer nästan aldrig att jag läser en ny bok, men jag försöker ändra på det 🙂 Jag tittar väldigt mycket på TV-serier så jag tyckte att de också kunde få lite utrymme.

   Radera