måndag 3 augusti 2020

Film: Mortal engines (2018)

Titel: Mortal engines
Originaltitel: Mortal engines
Genre: Science fiction
Regissör: Christian Rivers
Manus: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh, Philip Reeves (bok)
Skådespelare: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving, Jihae, Leila George
Utgivningsår: 2018
Produktionsland: USA
Längd: 128 min
Serie: -
Såg den på Viaplay 4 juli 2020
Handling
Hundratals år efter att vår civilisation gått under har en ny värld bildats. En gåtfull ung kvinna vid namn Hester Shaw leder en grupp utstötta rebeller i kampen mot London – nu en jättelik storstad på hjul som hotar att förgöra allt i dess väg.

Min kommentar
Mortal engines har jag kikat på många gånger, men jag har helt ärligt blivit avskräckt av betyget filmen har på olika filmsajter. Och steampunk. Inte min bästa gren när det gäller böcker (som ju denna bygger på). Den har legat på min lista på Viaplay i evigheter. En regnig lördag blev det i alla fall dags att ta tag i den.

Vi befinner oss långt in i framtiden, x antal tusen år. Hur vi har kommit från 2000-talet till den här framtiden förtäljer inte historien, men det finns heller inget behov av att veta det. Så här är det, så här ser det ut. Tyvärr har inte mycket förändrats vad gäller människor.

Karaktärerna är helt okej, men jag kan inte påstå att jag bryr mig om dem på riktigt. Filmen är egentligen för förutsägbar för det. Kärleksparet gissade jag till och med innan de ens hade träffats. Men varför dog Shrike? Missade jag anledningen?

Uppfriskande nog så är detta ingen superhjältefilm, i grund och botten är detta vanliga människor. Det här är riktigt underhållande och det känns både nytt och fräscht. Och så otroligt snyggt. Steampunk funkar uppenbarligen väldigt bra som film.

Mortal engines är mycket bättre än vad jag trodde. En fantastisk början, en bra mitten och ett lite för utdraget slut sammanfattar det hela. Den får i alla fall ett litet poängpåslag tack vare de helt fantastiska maskinerna.Letterboxd hade den 2,5 i genomsnitt (beräknat på 35 488 betyg).
IMDb hade den 6,1 i genomsnitt (beräknat på 95 844 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

4 kommentarer:

 1. Såg också den här för några dagar sedan. Tyckte den hade väldigt många grejer lika med Star Wars-filmerna och var lite förutsägbar. Förstod inte heller varför Shrike dog. Det känns som man missade att få något förklarat där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var förutsägbar på riktigt 🙂 Det gjorde nu ingenting för jag ville bara bli underhållen och det blev jag. Jag har för mig att de nämnde något om att Shrikes typ av... varelse dog när de hade avslutat sitt uppdrag, men jag var ofokuserad precis där 🙂

   Radera
 2. Jag såg den 2019 och tyckte den var riktigt bra. Förvånansvärt faktiskt. Gillade boken mer pga filmen också, trots att den skilde sig.
  Försökte inte Shrike döda Hester?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev väldigt positivt överraskad, trodde det skulle vara den där typen av film som man ser så otroligt ofta. Jo, det var väl Shrikes uppdrag att döda Hester, men plötsligt så självdog han bara. Utan att någon rörde honom.

   Radera