lördag 22 augusti 2020

"Flickan från Terra" av Cornelia Johansson

Författare: Cornelia Johansson
Titel: Flickan från Terra
Genre: Science fiction
Antal sidor: 345
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Översättare: -
Serie: -
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: (original) 2020 (min) 2020
Format: Häftad
Källa: Bokhyllan
Utläst: 30 juli 2020
Första meningen: För ungefär femtiotusen år sedan såg en trött rymdkolonisatör planeten Cíbola för första gången och resonerade antagligen att ja, vi lär inte hitta något bättre.

Baksidetext
Priya är arkeolog. Med sitt team besöker hon fjärran planeter och undersöker ruinerna från försvunna civilisationer. Under en utgrävning hittar Priya något häpnadsväckande, koordinaterna till människornas förlorade hemvärld. Nu kan hon bli den första människan på 50000 år som sätter sin fot på Terra. Men resan dit blir oändligt mycket farligare än hon tänkt, och väl där hittar de något helt oväntat. En flicka.

Min kommentar
Det finns tydligen en genre som kallas rymdopera. Den påminner om science fiction, men betydligt mer... lättsam. I brist på mer passande ord. Tänk Guardians of the galaxy. Fafner Förlag har gjort en liten satsning på den genren och Flickan från Terra är den andra boken som släpps (nej, de hör inte ihop på något annat sätt än genremässigt). När jag blev tillfrågad om jag ville läsa så svarade jag så snabbt jag kunde. Ett rungande ja.

Redan från start blir jag förtjust i tonen som genomsyrar allt, inklusive dialogen. Den är rapp och fräck. Och inte ett dugg politiskt korrekt (det finns det andra delar som tar hand om dock). Världen, eller snarare universumet, som målas upp låter fantastisk och den/det befolkas av fantastiska varelser. Jag kan inte se allt (planeter eller varelser) framför mig, men det beror nog på mitt vanliga problem med att se de alltför detaljerade bilderna, som författaren målar upp, för mitt inre öga. Min fantasi/föreställningsvärld verkar inte vara likadan.

Vi startar upp historien på en planet som heter Cíbola. Det verkar vara en förfärlig plats. Inte nog med att ytan är brinnande lava, den befolkas av individer som utan att tveka kliver rätt in i ens privata zon och kräver en kram. Där finns tusenåriga väggmålningar, bland annat en som föreställer en terransk kunglighet. Vid namn Presley. Där och då bestämmer jag mig för att jag gillar den här boken. Nåväl. Man kan tycka att den här förfärliga planeten är en hemsk början. Men det blir värre. Mycket värre.

Min favoritkaraktär får nog vara Maslovi, en stenhård (bokstavligen, hon består delvis av metall) karaktär med ett hjärta av guld. Väldigt långt därinne någonstans. Även introverta Priya är lätt att tycka om, men jag tycker hon försvinner lite efter bokens början. I stället är det andra som tar över och man kan nog säga att alla är speciella.

Något som stör min läsning är att kapitlen är långa. Inte så illa i sig, men här finns inte ett enda naturligt ställe att pausa, som till exempel nya stycken. Varje kapitel är ett enda långt stycke. Det gör att jag läser mindre, eftersom jag inte klarar att sluta läsa mitt i en text.

Två funderingar har jag kvar när boken är utläst. Jag förstår inte riktigt varför Denelles föräldrar bara lämnade henne där. Uppenbarligen var det ju bara att bära ut henne. Den här funderingen är dock inte så "allvarlig". Förklaringen kan helt enkelt vara det man får veta om hennes föräldrar. Min andra undran är större och den fick ingen förklaring alls. Vad betydde det att Lex är den första? Betyder det [spoiler]att hon skulle vara Eva[/spoiler]? Det stör mig att jag inte får veta.

Flickan från Terra är verkligen som Guardians of the galaxy. Till och med den gröna färgen och antennerna är där. Och humorn. Och de fräcka karaktärerna.

Den här boken har varit med i En smakebit på søndag.

Goodreads hade den 3,67 i genomsnitt (beräknat på 3 betyg).
Jag ger den 3,5.
Boken är
TråkigSpännande
FörutsägbarKlurig
LångsamTempofylld
OrdbajsigFåordig
MysigSuggestiv
MåbrabokTankeväckande
RörigGenomtänkt
SorgligRolig

Andra som bloggat om Flickan från Terra: Marias bokhylla och Tusen sidor.

2 kommentarer:

  1. Alltså Guardians of the Galaxy? Den liknelsen får mig väldigt intresserad :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag hade lätt kunnat se den här boken som en del i Guardians of the Galaxy. Förutom att karaktärerna inte är samma, men de är av samma typ 🙂

      Radera