söndag 16 augusti 2020

Smakebit på søndag: Lögnen

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Ännu en helg med outhärdlig värme 🥵 Jag ska försöka komma ihåg detta i vinter när jag längtar efter värme... Jag har nu jobbat tre veckor efter semestern (alla tre med tropisk värme) och har glömt att jag har varit ledig. Inte kan det väl vara ett år till nästa semester? Vågar man hoppas på att man till våren kan göra någon av de två resorna som har blivit inställda i sommar/höst?

I morse började jag läsa Lögnen av Linwood Barclay, som är andra delen i Promise Falls-trilogin. Första delen, Sveket, läste jag förra våren och jag tyckte om den överraskande mycket. Detta trots att jag vet att Linwood Barclay brukar passa mig.

Min smakebit är från sida 17:
    Han kunde knappt tro sina ögon.
    Drive-in-biografen Constellations fyra våningar höga filmduk höll på att rasa.
    Mörk rök vällde fram längs hela nederkanten medan duken långsamt vägde över framåt, i riktning mot parkeringsplatsen, som om den höll på att blåsas omkull av en kraftig vind.
    Det var bara det att det var vindstilla.
    Den väldiga duken störtade till marken med ett enormt, dovt brak som fick marken att skaka under fötterna på dem. Rök- och stoftmoln vällde upp mot himlen på andra sidan staketet.
    Det blev ett ögonblicks chockad tystnad. Knappt en sekund. Sedan en kvävd symfoni av billarm som panikslaget ylade och tjöt i en disharmonisk kör.
    Och fler skrik. Många, många fler skrik.

18 kommentarer:

 1. Den här författaren har jag en bok av tror jag. Som jag inte läst.
  Värmen ja. Det blir verkligen helt outhärdligt. I synnerhet när man sitter hemma och jobbar. I fredags var jag på jobbet och det var först när jag gick hem som jag märkte hur varmt det var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är den femte jag läser av honom och jag har gillat alla tidigare. Väldigt spännande böcker.

   Vi har tack och lov luftkonditionering i det rum vi kallar kontoret hemma. Annars hade det varit omöjligt att sitta där. Egentligen är det nog svalare i det rummet än vad jag har på min plats på jobbet.

   Radera
 2. tack för smakbiten, ny författare för mig.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att jag fått de två böckerna i serien, men har inte läst någon än. När du skriver att du gillade den förra överraskande mycket måste jag ju leta upp dem. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar honom, men den förra boken var annorlunda mot de andra jag läst. Mystisk, spännande, oviss...

   Radera
 4. Ja det är outhärdligt varmt, inte orkat göra många knop i helgen. Den här serien är jag lite nyfiken på. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad hände egentligen med lagom...

   Nu har jag ju precis börjat på denna, men förra boken var väldigt bra.

   Radera
 5. Jag har inte hört talas om författaren, men ska tipsa dottern som gillar krim. Tack för smakbit, trevlig söndag. Förstår att det känns trist att kanske haft semester under den svala juli månad o nu få jobba sig igenom värmeböljan. Attans otur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nästan glad att jag jobbar nu när det är så varmt. Om jag hade haft semester nu så hade jag ändå inte orkat göra något. Jag är helt enkelt inte byggd för 30+ ute och 27+ inne. Oavsett om jag har semester eller ej 🙂

   Radera
 6. Den författaren känner jag inte till. Låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prova! Jag tycker han skriver väldigt spännande böcker.

   Radera
 7. Har läst n¨gpn bok av den författaren någon gång tror jag, men kommer inte ihåg vilken det var. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju skrivit ganska många böcker.

   Radera
 8. Oj, dramatik, verkar spännande. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 9. känner väl igen författarnamnet men jag har inget läst av honom. tack för smakebiten!

  SvaraRadera