söndag 30 augusti 2020

Smakebit på søndag: Ett rent helvete

En smakebit på søndag är ett stående inslag bland bokbloggare som växelvis "drivs" av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Jag läste egentligen ut Ett rent helvete av Anne Liljeroth igår, men smakebiten kommer därifrån ändå. Det känns som att jag har haft felställda förväntningar på den här boken, den är inte alls det jag tänkte. Förmodligen så är jag helt ensam om att inte gilla denna Danuta, som styr och ställer med andras liv, men envist vägrar att ta tag i sitt eget. Jag tycker att hon är en beskäftig, självgod, snokande besserwisser och jag hade blivit tokig på henne om jag haft henne som städerska. Boken i sig är däremot inte så illa.

Min smakebit är från sida 175-176:
Idag passar jag på att ta bort kalkavlagringarna i fogarna i badrummet. För det fungerar ättika och bakpulver alldeles utmärkt. Jag jobbar bort en ful fläck på läderpallen i hallen genom att gnida den med vispad äggvita. Stryker olja på stenbänken i köket. Klättrar på stegen, dammar böcker och möblerar om i bokhyllan, sorterar bokryggar efter färg den här gången. Ossian kommer att gilla det. Jag vet vad han uppskattar. Bohemiskt ordnat och genomtänkt, så vill han ha det. Jag torkar ur kylskåpet, slänger det som har utgånget datum. Jag känner mina kunder, alla små egenheter en människa eller familj har syns i deras hem. Jag vet vad de gillar, vad de sparar, vilka kläder de oftast använder och vad de har i kylskåpet.

25 kommentarer:

 1. lite nyfiken blir jag... Handbok för städerskor av Lucia Berlin berättar om det fattiga osynliga livet när man städar andras hem....

  SvaraRadera
  Svar
  1. har du läst Dammsuga i mörker (2020) av Jen Beagin... lite knasig

   Radera
  2. Känner mig också ganska osynlig på jobbet, men jag tycker det är skönt.

   Radera
 2. Blir nyfiken på boken, men beskäftiga människor har jag svårt för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uppenbarligen jag också. Det var väldigt svårt för mig att gilla Danuta och jag tror att det var meningen att man skulle göra det.

   Radera
 3. En beskäftig städerska blir nog inte gammal på jobbet om hon ska få uppdrag att städa i andras hem. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, hon är firmans mest uppskattade medarbetare. Hon är visserligen duktig, men hennes andra påhitt hade jag aldrig klarat.

   Radera
 4. Jag är nyfiken på denna. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har ju synts en del den senaste tiden.

   Radera
 5. Inte läst något av författaren men blir lite nyfiken på boken.Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tusen takk for smakebiten :-)

  SvaraRadera
 7. en blir liten aning nyfiken. kan nog tänka mig att städpersonal lär känna sina familjer mer än tvärtom för det mesta. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här städerskan är väldigt speciell. Hon nöjer sig inte med att veta saker om familjerna, hon vill gärna lägga sig i också.

   Radera
 8. Den här boken har jag sett lite här och var! Jag skulle aldrig vilja ha en städerska faktiskt. En kock däremot kunde jag nog tänka mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kock på vardagarna hade inte varit dumt. Jag gillar ju att laga mat så helgerna kan jag ta själv 🙂

   Radera
 9. Jag tycker detta låter som en riktigt rysare! Skulle aldrig vilja att någon grävde i min skit...haha, trots att det sannerligen kunde behövas! Tack för annorlunda smakbit ur en annorlunda bok, tror det är antingen eller, man gillar den skarpt eller precis tvärtom. Trevlig söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju väldigt olika det där. Kan tänka mig att det är en prioriteringsfråga. Vilket är jobbigast, att någon städar åt dig eller att göra det själv 🙂

   Radera
 10. Blir nästan lite sugen på att städa när jag läser den smakbit, men bara nästan... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att sätta sig och vänta tills det går över 😁

   Radera
 11. Har läst annat av den författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är faktiskt det första jag läser av henne.

   Radera
 12. Denna har jag varit lite nyfiken på faktiskt. Kanske ska spana lite till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade den, men de flesta verkar gilla den ännu lite mer än vad jag gjorde.

   Radera