måndag 24 augusti 2020

Film: The invisible man (2020)

Titel: The invisible man
Originaltitel: The invisible man
Genre: Skräck
Regissör: Leigh Whannell
Manus: Leigh Whannell
Skådespelare: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer, Aldis Hodge, Michael Dorman
Utgivningsår: 2020
Produktionsland: Australien
Längd: 124 min
Serie: -
Såg den på blu-ray 24 juli 2020

Handling
Fast i ett våldsamt och kontrollerande förhållande med en rik och briljant forskare, flyr Cecilia Kass en mörk natt och håller sig gömd med hjälp av sin syster, deras barndomsvän och hans tonårsdotter. Men när Cecilias våldsamma ex begår självmord och lämnar henne med en generös del av sin stora förmögenhet börjar hon misstänka att hans självmord var fejkat. När en rad kusliga sammanträffanden får dödliga konsekvenser och hotar de personer hon älskar mest, börjar Cecilia ifrågasätta sitt förnuft samtidigt som hon desperat försöker bevisa att hon verkligen blir jagad av någon som ingen kan se.

Min kommentar
Jag köper inte speciellt många filmer nu för tiden. Om det beror på att vi tittar på streamingtjänster i stället eller för att det inte görs några bra filmer längre låter jag vara osagt. The invisible man lockade mig i alla fall riktigt mycket, så mycket att jag förbokade den och har väntat otåligt väldigt länge. En regnig och mörk fredag var det äntligen dags.

Den här filmen är tydligen genrebestämd till skräck, men egentligen är det nog mer en psykologisk (relationsthriller) än skräck. Filmen är extremt obehaglig, på det där lite mer subtila sättet (inga fjantiga jump-scares som bara är där för effektens skull). Framför allt så tillåts jag känna själv, endast med hjälp av Elisabeth Moss ansiktsuttryck och (till synes) tomma rum. Jag håller faktiskt andan ibland och drabbas nästan själv av paranoia.

För det mesta skulle man nog kunna säga att filmen är förutsägbar, men det stör inte mig alls här. Det är liksom inte resultatet som är det intressanta utan hur man kommer dit. Ett par händelser är oväntade. På riktigt.

Man får inte veta speciellt mycket om någon karaktär, inga bakgrundshistorier alls. Det passar mig perfekt. Man får liksom bara acceptera att Cecilia har en så god vän, som låter henne bo hos honom på obestämd tid och att något har hänt mellan systrarna som gör att de knappt har någon kontakt. Jag känner inte någon gång att karaktärerna agerar på ett sätt som inte stämmer överens med det man vet. Elisabeth Moss, som spelar Cecilia, är i alla fall helt fantastisk. Jag kan på riktigt känna hennes skräck och frustration när ingen tror på henne.

The invisible man är en aning för utdragen, speciellt i andra halvan, men egentligen är det inget att klaga på. För att gilla den här filmen krävs det förmodligen att man har förmågan att känna empati, att leva sig in i och känna en annan människas känslor. Utan att få allt skrivet på näsan.Letterboxd hade den 3,6 i genomsnitt (beräknat på 148 461 betyg).
IMDb hade den 7,1 i genomsnitt (beräknat på 120 988 betyg).
Jag ger den 4,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer: