måndag 6 september 2021

Film: Beckett (2021)

Titel: Beckett
Originaltitel: Beckett
Genre: Action
Regissör: Ferdinando Cito Filomarino
Manus: Kevin A Rice, Ferdinando Cito Filomarino
Skådespelare: John David Washington, Vicky Krieps, Yorgos Pirpassopoulos, Panos Koronis, Maria Votti
Utgivningsår: 2021
Produktionsland: Italien, Brasilien, Grekland
Längd: 108 min
Serie: -
Såg den på Netflix 13 augusti 2021

Handling
Den amerikanske turisten Beckett turistar i Grekland tillsammans med sin flickvän. Efter en bilolycka tvingas han fly för sitt liv och han försöker desperat ta sig till den amerikanska ambassaden.

Min kommentar
Jag hade egentligen valt en annan fredagsfilm, men när jag startade upp Netflix så dök Beckett upp. Nyfiken som jag är så klickade jag på mer info och där stod plötsligt namnet Alicia Vikander. Hon är en skådespelare som vi följer och vi vill se allt hon är med i. Alltså bytte vi film till denna i stället.

Mest av allt så blir jag förbannad över att det är tillåtet att lura tittare på det här viset. Alicia Vikander är med i typ en kvart. Det är allt. Ändå står hon bland de översta i rollistan. Det borde vara ett krav på rollistor, precis som det är med innehållsförteckningar på livsmedel. Det som förekommer mest borde  stå först och sedan i fallande ordning. Så om du vill se den här bara tack vare Alicia Vikander, bry dig inte om det. Nu när jag tänker på det, se den inte av någon anledning alls.

Det som egentligen, för oss, är mest spännande med filmen är att vi faktiskt har varit i precis det området i Grekland. Eventuellt har vi stått vid samma klippstup, men åtminstone vid samma ravin. Den väldigt vackra stenbron som man får se en bit in, stod vi länge vid. Där är generellt mycket vackert, vilket filmen också visar. Eftersom vi har varit i området så vet jag också med bestämdhet att så gott som ingen pratar engelska där. Knappt ens hotellpersonalen. I den här filmen kan varenda bonde engelska så Beckett har inga problem med att göra sig förstådd. Däremot så ser jag det som ett stort plus att grekerna faktiskt pratar grekiska när de pratar med varandra. Detta översätts inte, vilket gör att tittaren är precis lika förvirrad som Beckett. Förutsatt att man inte kan grekiska då.

John David Washington är långt ifrån lika bra som sin far (den kände Denzel), men i den här filmen är nog manuset det stora problemet. Manuset är, i bästa fall, bristfälligt. Det börjar ändå ganska bra, det är både spännande och ovisst. Även om det inte alls är speciellt svårt att förstå varför han blir jagad. Efter ett tag blir allt bara samma likadant; Beckett hamnar i trångmål, slåss med en fiende, får ytterligare en skada, haltar vidare. Repetera. Inget nytt tillkommer på ett bra tag.

För mig blir det här som att filmen har ett 70-talsfilter över allt. Precis så här såg filmerna ut då. Till och med musiken känns som 70-tal, i alla fall när det gäller filmmusik. Jag återkommer till det här med Alicia Vikander (ja, jag känner mig oerhört lurad). Varför hennes karaktär är med överhuvudtaget förstår jag inte. Hon tillför ingenting och har ingen som helst betydelse eller påverkan på det som händer. Resultatet hade blivit exakt likadant.

Ända fram till slutet så kände jag trots allt att Beckett kanske var värd en trea, men sedan blir han plötsligt en övermänniska. Efter att han kommer till parkeringshuset så går det bara brant utför. Där blev det så illa att det bara inte går att sätta mer än en tvåa.Letterboxd hade den 2,9 i genomsnitt (beräknat på 3 418 betyg).
IMDb hade den 5,6 i genomsnitt (beräknat på 4 228 betyg).
Jag ger den 2,0.
Filmen är
SpännandeTråkig
KlurigFörutsägbar
TrovärdigOsannolik
Snyggt fotoRolig
RomantiskFör lång
SorgligFör kort
FartfylldLångsam

2 kommentarer:

  1. Sambon ser också gärna filmer med Alicia Vikander. Men jag kommer inte se den och jag misstänker att han nog också hoppar över den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara gissa att skådespelare har varit desperata nu under pandemin och tagit vilket jobb som helst. Det här var verkligen inget bra.

      Radera